NRK Meny
Normal

Kongen av ethiojazz 2

En av Etiopias fremste musikere og opphavet til sjangeren ethio-jazz gjestet nattjazz i Bergen. Få med deg del 2!

Mulatu Astake
Foto: Ukjent

Kongen av ethiojazz


"Kongen av ethiojazz" er 67 år nå, og gjestet Norge for første gang. Men planen og ønsket om å komme hit har faktisk vært levende en stund. Astatke er nemlig meget oppmerksom på hva som rører seg i ung norsk jazz etter at han for to år siden ble kjent med den norske gruppa The Core – på UD-turne til Addis Abeba. Deres felles interesse for John Coltrane-arven var noe som øyeblikkelig gjorde at de snakket samme språk, forteller Mulatu Astatke.

Multietno

Mulatu Astatke - kongen av ethiojazz

Mulatu Astatke

Foto: Erling Wicklund / NRK

Ethio-jazzbandet hans er ellers ganske multinasjonalt: Kora-spiller Kadialy Kouyate er fra Senegal, mens den psykolog-utdannede trompeteren Byron Wallen er en svært så kosmopolitisk amerikaner med stor interesse for all verdens etno-musikk.

Resten av gjengen er engelskmenn: James Arben som spiller sax, fløyte og bassklarinett er for eksempel utdannet i Oxford, og ellers møter vi Danny Keane ved flyglet, Davide Mantovani på bass, Tom Skinner på trommer og Richard Baker på perkusjon. Mulatu Astatke er faktisk den eneste etioper i ethio-jazzbandet – og han har også sin musikalske utdannelse fra England. Verdensmusikk i mer enn en forstand altså.

Les mer om Mulatu Astatke.
Jazz jorda rundt
Hør NRK P2 direkte

Bli med Jazz jorda rundt i NRK P2, lørdag 5/6 kl. 22.05. Programleder er Erling Wicklund.