NRK Meny
Normal

Tilbake til Yorkshire

Den er førsteklasses engelsk om engelsk middelklasse. En liten familieberetning om tilstander mellom far og sønn fra sønnens vugge til farens grav.

Tilbake til Yorkshire

Psykologien er fascinerende. Men det betagende er måten den legges ut på, mener NRKs anmelder.

Foto: Filmweb

5 stjerner

And when did you last see your father? heter filmen i hjemlandet. Den begynner sent i livet og mimrer om alt som var før og som førte til at forholdet er blitt som det er nå.

Undertrykker med ironi

Far er nok glad i sin sønn, men har aldri hatt evnen til å vise det. Han har vært mer opptatt av å holde egen posisjonen som midtpunkt i enhver sammenheng. Han som er på topp og som er morsom. Men han undertrykker med stil i ironiske former.

Ikke en gang nå, når Blake er i førtiårene og mottar en prestisjetung pris for sitt forfatterskap, er far i stand til å ytre anerkjennelse.

Blake på sin side har ennå ikke ytret seg om hva han mener om far sammen med mors søster. Tante var unaturlig mye til stede i barndom og ungdomstrid. Filmen ser tilbake. Så ripper den opp i hverdagsliv og juleselskap, og i de spesielle teltturene sammen med far som druknet i flomvann og krobesøk.

Imponerende av TV-serieregissør

Psykologien er fascinerende. Men det betagende er måten den legges ut på. Filmen utforsker faren og hans tilsynelatende uklanderlige livsførsel, uten å analysere, bare ved å observere…. Vi ser det fra Blakes posisjon. Far er landsbylege og familien holder fasaden ren og trammen nyfeid.

Jim Broadbent gir filmen mye. Han spiller faren. Den rollen er han allerede prisbelønt for i hjemlandet. Han er en av de beste skuespillerne i vår tid.

Jeg er imponert over TV-serieregissøren som har laget den erke-engelske filmen på bredt lerret. Anand Tucker heter han. Faren er indisk og moren tysk og selv er han født i Bangkok og vokste opp i Hong Kong. Men han har vært london’er siden han var 18, og har fått mye med seg der.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix