Hopp til innhold

Til fjells uten påskesjokolade

Selv om påskeferien er den vanligste anledningen til å benytte fjellet og vidda, er det ingen grunn til å ikke ta seg en tur ut i guds frie også utenfor den gule høytiden. Vi har samlet de beste lenkene til nettsider om norsk natur og friluftsliv for deg.

Topptur til Saudehornet i Ørsta.
Foto: NRK

Nettstedet  breogfjellsport.no er et godt sted å starte. I tillegg til å presentere turforslag for hele den norske fjellheimen, finner du også egne seksjoner for blant annet padling, fisking og klatring. Siden viser dessuten de ti siste innleggene på det populære Fjellforum.net – der fjell- og friluftsinteresserte kan treffes for å diskutere eller utveksle tips og informasjon. Naturopplevelser er det også mange av på NRKs egne natursider . Ekstremvær, skiløype-kart og inspirerende bildegallerier er blant innholdet der.

Turtips i Nitimen
Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Har du lyst til å gå i fjellet, men er i villrede om hvor du skal legge turen? I såfall er  turplanleggeren til Den Norske Turistforening en smart sak. Der kan du velge område, se liste over turisthytter og ruter eller melde deg på en av de mange fellesturene. Husk at om du skal bevege deg over isbreer, er det lurt å ta et kurs i brevandring først!

Norge har ikke akkurat de høyeste fjelltoppene i verden – men de vi har er det mange av. Mer enn 300 topper er over 2000 meter, og blant mange fjellentusiaster er det om å gjøre å nå til topps på flest mulig av disse. Om du driver med "samling" av fjelltopper, eller har lyst til å begynne med det, kan denne  komplette lista over alle norske totusenmetere være nyttig. Så er det bare å sette i gang med å krysse av!

Og om du ikke har lyst til å bevege deg ut døra, men likevel vil ha med deg litt turliv: La Lars Monsen gjøre jobben for deg! På NRKs Monsen-sider følger vi hardhausen Lars dag for dag et helt år oppe ved Nordkalotten, der han vandrer rundt på tur med telt og hunder.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor