Hopp til innhold

Nettet - din beste reisehåndbok!

Har du satt av ferie, men er usikker på hvor du har lyst til å dra? På nett med Nitimen gir deg reiseinspirasjonen du trenger!

Strand på Maldivene
Foto: ED WRAY / Scanpix/AP

 

Buddhistmunk i Angkor Wat
Foto: Geir Evensen

Ingen grunn til å hamstre reisehåndbøker til masse steder for å finne ut hvilket land du har mest lyst til å besøke. Med internett for hånden kan du fråtse i reisestoff fra hele verden.

Hvor er det bra - eller ikke?

I reisehåndbøkenes verden er det vanskelig å komme utenom Lonely Planet . Nettsidene til verdens største reisebokforlag er imidlertid også verdt et besøk. Der finner du oppdatert informasjon om klima, valuta, lokale forhold, historie og mye annet for de fleste land i verden det i det hele tatt er mulig å komme inn i. Sidene har også et omfattende forum, der man både diskuterer og kommer med tips til hvor det er bra å være - og hvor det ikke er så bra å være.

En annen, minst like omfattende side er  World Travel Guide . Den har en styrke ved at den lister opp de fleste av verdens internasjonale flyplasser, med telefonnummer, nettside og hvordan man kommer seg til og fra. Nettstedet har også en meget god liste over de ulike lands attraksjoner, katalogisert etter verdensdel. For eksempel anbefales stedet Gullfoss på Island et besøk.

Hvor er du nå?

Reiser du mye, eller driver med backpacking eller selvstendig reising, bør du sjekke ut nettssamfunnet WAYN.com  (WAYN står for "Where Are You Now"). I tillegg til å treffe andre med samme interesse og mulighet for å legge inn reisebilder og reiseruter fra der du har vært, er nettverket nyttig når du skal til nye steder. Da får nemlig andre medlemmer beskjed på epost om at du er på vei, og dermed muligheten til å hjelpe deg med overnatting eller guiding på stedet. Det samme gjelder naturligvis andre veien - da er det du som får beskjed om hvem som kommer til hjemstedet ditt og ønsker vertskap.

Blogging og foto

Om du er interessert i blogging eller fotografi, bør også du ta en titt på  Travellerspoint . Bloggen der inneholder morsomme og nyttige skildringer og opplevelser fra plasser verden over, og i foto-seksjonen finner du bilder fra de samme stedene. Apropos foto, lurer du på hvordan det ser ut på plassen du vurderer å besøke akkurat i dette øyeblikk - her er webkameraer fra hele kloden:  Hvordan ser ditt feriested ut?

Skaff deg reisefølge

Og dersom du har funnet ut både hvor og når du skal dra, og det eneste problemet er hvem du skal dra sammen med, finnes løsningen også på nett. Den norske reisesiden  Reiseliv.no har nemlig en egen seksjon for folk som ønsker reisefølge. Der kan du både legge inn en egen etterlysning, og lese innleggene til andre som forteller hvor har tenkt seg hen.

Kulturstrøm

  • Vil styrke kunstnernes økonomi

    Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

    – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

    Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

  • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

    Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.