Hopp til innhold

Tidenes norske filmhøst

Det blir knallhard konkurranse om kinopublikummet i høst, når hele 15 norske spillefilmer har premiere.

Nokas-filmen

Filmen om det brutale NOKAS-ranet i 2004 kjem på kino 1. oktober.

Foto: Alligator/Sandrew Metronome

I høst serverer norsk filmbransje en à la carte-meny som er mer innholdsrik enn noen gang.

Etter den normale norske filmtørken i sommermånedene, står 15 fiksjonsfilmer på plakaten frem til jul.

Spekteret er stort, fra ransfilmen Nokas, via barnefilmen Knerten gifter seg og skrekkfilmen Fritt vilt III, til komedien Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse.

– Den ene filmen spiser opp den andre

Filmprodusentene gleder seg over tilstanden.

– Det er et veldig rikt tilbud denne høsten med filmer for mange målgrupper og både brede og smale filmer. Det er mange som vil finne en norsk film de har lyst til å se i høst, sier Sveinung Golimo, filmprodusent og styreleder i Produsentforeningen.

Han er stolt over det brede utvalget kinopublikummet kan nyte på det store lerretet i høst.

Men alle kinoene er ikke like begeistret. Direktør Line Løken i Film og kino skulle gjerne sett en større spredning av de norske premierene. I en kort høstsesong blir det i år vist seks flere filmer enn i vårhalvåret, og det kan gjøre det vanskelig å få med seg alle filmene.

– Erfaringsmessig så vet vi at bortsett fra de aller yngste, så går ikke folk så ofte på kino. Og når alle norske filmer kommer samtidig, så «kannibaliserer» de hverandre, sier Løken.

– Den ene filmen spiser opp den andre. Publikum rekker ikke å se alle, sier Løken.

I tillegg til de 15 spillefilmene får du også se to norske dokumentarer på kino denne høsten, Trolljegeren og Gazas tårer.

Få smakebiter fra rekordhøsten!

Ninjaspionfilm åpner kinohøsten

Filmen Kommandør Treholt og ninjatroppen er første film ut, med premiere 13. august.

Actionkomedien med blant andre Mads Ousdal og Jon Øigarden, hevder å gi oss sannheten om ninjatroppen til Arne Treholt og Kong Olav V.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norsk film på Trinidad

Line Verndal, best kjent som Marit i NRK-serien Himmelblå, har hovedrollen i filmen Limbo.

Filmen foregår på Trinidad, og er en film om kjærlighet, samliv og svik, regissert av Maria Sødahl. Med seg på rollelisten har hun også svenske Lena Endre og australske Bryan Brown.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Leter etter spiselig hatt

– Nå leter jeg desperat etter en baker som kan lage en hatt i marsipan og sjokolade. Trist at Trond ikke får være med på dette eventyret!, sier Lars Mjøen om premieren på den nye Brødrene Dal-filmen.

Han har tdligere sagt at han skulle spise hatten sin hvis det noen gang ble kinopremiere på rød løper.

Video «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» - trailer

Flere norske filmpremierer

Skriften på veggen er en helt ny Varg Veum-film fra Uro-regissør Stefan Faldbakken. Se klipp fra filmen her.

Det er duket for romantikk og spenning når Knerten og Lillebror vender tilbake til kinolerretet i Knerten gifter seg. Se klipp fra filmen her.

Filmen om Nokas-ranet bygger på sanne hendelser, basert på overleveringer fra øyenvitner og medvirkende. Stedene i Stavanger der ranet fant sted, er brukt under innspillingen av Nokas. Se klipp fra filmen her.

Mange seere satt igjen med ubesvarte spørsmål etter de forrige Fritt vilt-filmene. Fritt vilt III skal gi svarene. Se klipp fra filmen her.

Skal du overleve ungdomsskolen gjelder det å unngå dødsfeller som bøllete medelever, helsefarlig sport og søte jenter. Men i Keeper'n til Liverpool begynner det ei ny jente i klassen... Se klipp fra filmen her.

Det er ikke lagt ut trailere til de andre filmene ennå.

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.