Ninjafilm om Arne Treholt

Filmen skal handle om hvordan kommandør Arne Treholt og ninjatroppen hans berget Norge under den kalde krigen.

Troppsbilde av Ninjatroppen

I 2010 kommer den satiriske filmen om Arne Treholt og ninjatroppen.

Foto: Tordenfilm/Euforia Film

- Det ble ingen gjenopptagelse av Treholtsaken i rettssystemet, så da må vi gjøre det på andre måter, sier manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling.

- En unik film

Thomas Cappelen Malling

Manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling lærer bort ninjateknikker.

Foto: Tordenfilm/Euforia Film

Norsk Filminstitutt bevilger 10 millioner kroner til produksjonen av filmen.

- Filmen får støtte fordi det er en original historie. Den er unik. Dette er en film vi ikke har sett før, sier konsulent Vera Micaelsen til NRK.

Micaelsen sier filmen tuller med historien på en seriøs måte. Hun beskriver filmen som satirisk, politisk og humoristisk. Filmen spinner rundt en konspirasjon rundt Arne Treholts arrestasjon, livet hans og hva han drev med.

- Mange vil nok oppleve filmen som en samfunnskommentar, sier hun.

Treholt og ninjatroppen

Filmen skal handle om hvordan kommandør Arne Treholt og ninjatroppen hans berget Norge under den kalde krigen. Den oppdiktede historien utspiller seg i tida rett før arrestasjonen av Treholt, og viser at vår nyere historie forløp ganske annerledes enn de fleste tror.

Filmen tar utgangspunkt i Thomas Cappelen Mallings bok "Kommandør Arne Treholts Ninjateknikk II - usynlighet i strid 1978" . Boka er en manual i ninjateknikker. Her kan man lære alle de grunnleggende teknikkene som inngår i kunsten å gjøre seg usynlig for motstanderen - blant teknikkene som læres bort er "lusketeknikker", "forsvinningsteknikker" og "unnvikelsesteknikker". Boka kan beskrives som en parodi på en militærmanual og er illustrert med fotografier av det som skal forestille den unge kampinstruktøren Arne Treholt.

Forfatteren har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen og debuterer med dette som manusforfatter og regissør. Kommandør Arne Treholt er en fiktiv figur og både boka og filmprosjektet har den virkelige Arne Treholts velsignelse.

- Rablende gal

- Dette er det mest originale i norsk film noensinne. Det er et seriøst og grundig forsøk på å lage en film som vil forvirre, begeistre og være fullstendig uforutsigbar for et publikum som aldri noensinne har sett noe lignende. Jeg kan komme på en million gode grunner til å ikke lage denne rablende gale filmen, men det blåser jeg i, for noe villere kommer vi aldri til å se på kino her i landet. Og jeg gleder meg så jeg nesten ikke kan sitte stille, sier Vera Micaelsen.

I mai 2009 starter innspillingen av "Nytt norsk håp". Filmen blir ifølge Norsk Filminstitutt en film vi ikke har sett maken til - det skal brukes arkivopptak, miniatyrmodeller, optiske illusjoner, akrobater, stuntfolk og skuespillere,. Filmen skal etter planen vises på norske kinoer i august 2010.

Kulturstrøm

 • Samisk tromme tilbake til Norge

  Danmarks kulturminister har bestemt at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok i Norge.

  Det samiske folket i Norge har lenge krevd at eierskapet skal overføres.

  Nå opplyser den danske kulturministeren Ane Halsobe-Jørgensen at hun har gitt tillatelse til dette, skriver NTB.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • En halv million så Rådebank i helgen

  Så langt er sesong tre av NRK-serien Rådebank enda mer populær enn sesong to.

  Tredje sesong ble publisert i forrige uke og sendt på TV i helgen. Så langt har sesong tre 160.000 flere seere enn sesong to hadde på samme tidspunkt.

  – Fallhøyden etter sesong 2 var stor, men med disse seertallene og gode anmeldelser føler jeg vi kan puste lettet ut, sier Tom Marius Kittilsen, produsent i Fenomen som lager serien for NRK.

  Det er bare fire episoder av serien som er ute til nå. To til blir sluppet på NRK TV på torsdag. Og de siste to kommer torsdag 3. mars.

  Rådebank sesong 3
  Foto: Max Emanuelson