Hopp til innhold

Ninjafilm om Arne Treholt

Filmen skal handle om hvordan kommandør Arne Treholt og ninjatroppen hans berget Norge under den kalde krigen.

Troppsbilde av Ninjatroppen

I 2010 kommer den satiriske filmen om Arne Treholt og ninjatroppen.

Foto: Tordenfilm/Euforia Film

- Det ble ingen gjenopptagelse av Treholtsaken i rettssystemet, så da må vi gjøre det på andre måter, sier manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling.

- En unik film

Thomas Cappelen Malling

Manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling lærer bort ninjateknikker.

Foto: Tordenfilm/Euforia Film

Norsk Filminstitutt bevilger 10 millioner kroner til produksjonen av filmen.

- Filmen får støtte fordi det er en original historie. Den er unik. Dette er en film vi ikke har sett før, sier konsulent Vera Micaelsen til NRK.

Micaelsen sier filmen tuller med historien på en seriøs måte. Hun beskriver filmen som satirisk, politisk og humoristisk. Filmen spinner rundt en konspirasjon rundt Arne Treholts arrestasjon, livet hans og hva han drev med.

- Mange vil nok oppleve filmen som en samfunnskommentar, sier hun.

Treholt og ninjatroppen

Filmen skal handle om hvordan kommandør Arne Treholt og ninjatroppen hans berget Norge under den kalde krigen. Den oppdiktede historien utspiller seg i tida rett før arrestasjonen av Treholt, og viser at vår nyere historie forløp ganske annerledes enn de fleste tror.

Filmen tar utgangspunkt i Thomas Cappelen Mallings bok "Kommandør Arne Treholts Ninjateknikk II - usynlighet i strid 1978" . Boka er en manual i ninjateknikker. Her kan man lære alle de grunnleggende teknikkene som inngår i kunsten å gjøre seg usynlig for motstanderen - blant teknikkene som læres bort er "lusketeknikker", "forsvinningsteknikker" og "unnvikelsesteknikker". Boka kan beskrives som en parodi på en militærmanual og er illustrert med fotografier av det som skal forestille den unge kampinstruktøren Arne Treholt.

Forfatteren har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen og debuterer med dette som manusforfatter og regissør. Kommandør Arne Treholt er en fiktiv figur og både boka og filmprosjektet har den virkelige Arne Treholts velsignelse.

- Rablende gal

- Dette er det mest originale i norsk film noensinne. Det er et seriøst og grundig forsøk på å lage en film som vil forvirre, begeistre og være fullstendig uforutsigbar for et publikum som aldri noensinne har sett noe lignende. Jeg kan komme på en million gode grunner til å ikke lage denne rablende gale filmen, men det blåser jeg i, for noe villere kommer vi aldri til å se på kino her i landet. Og jeg gleder meg så jeg nesten ikke kan sitte stille, sier Vera Micaelsen.

I mai 2009 starter innspillingen av "Nytt norsk håp". Filmen blir ifølge Norsk Filminstitutt en film vi ikke har sett maken til - det skal brukes arkivopptak, miniatyrmodeller, optiske illusjoner, akrobater, stuntfolk og skuespillere,. Filmen skal etter planen vises på norske kinoer i august 2010.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters