Ti prosent flere kunststudenter på fire år

– Vi lever i et rikt land, der mange tør å ta sjansen på noe uten sikkerhetsnett, sier kulturkommentator Agnes Moxnes.

Peer Gynt

Skuespiller Eindride Eidsvold i rollen som Peer Gynt under en pressevisning av teaterstykket Peer Gynt i Nationaltheatret. Eidsvold ble utdannet ved Statens Teaterhøyskole.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bård Kleppe, forsker og kulturviter ved Telemarksforskning

SKEPTISK: Bård Kleppe, forsker og kulturviter ved Telemarksforskning, er skeptisk til at det utdannes så mange kunstnere.

Foto: Telemarksforskning

Tall fra norsk samfunnsvitenskapelige datatjeneste viser at det har blitt 10 prosent flere studenter på flerårige studier i design, utøvende musikk, scenekunst og visuell kunst de siste fire årene.

Kulturforsker ved Telemarksforskning, Bård Kleppe, mener at det er et iøynefallende høyt tall.

– Vi mener det er rimelig å se på den store rekrutteringen som har vært til kunstneryrket de siste årene. Vi har enda flere kunstnere som skal konkurrere om de samme midlene.

Samtidig som antallet kunstnere vokser, tjener hver enkelt kunstner mindre og mindre. Det viser tall fra kunstnerøkonomiutredningen tidligere i år.

– Ved ikke å begrense rekrutteringen, vil man nok få et vedvarende problem med lav lønn hos norske kunstnere, sier Kleppe.

– Vi lever i et rikt land

Agnes Moxnes

UNDRER: Agnes Moxnes forstår ikke hvorfor så mange vil bli kunstnere, når det oftest ender opp med lavtlønnede yrker eller arbeidsløshet.

Foto: NRK

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, tror ikke folk er redde for å prøve og feile.

– Vi lever i et rikt land, der mange tør å ta sjansen på noe uten sikkerhetsnett, sier Moxnes.

Hun synes likevel det er overraskende at folk gjør det.

– Det er ikke annet å si enn at det er overraskende. For vi vet at de ofte skaffer seg lavtlønnsyrker, hvis de i det hele tatt får jobb.

– Vi stiller spørsmål veldig ofte

Det nasjonale organet for kvalitet i utdanning, NOKUT, utøver ikke noen form for styring over hvor mange kunststudenter som blir utdannet i Norge. Dét er det skolen selv som bestemmer.

– Det er det ikke vi som vurderer, sier tilsynsdirektør Øystein Lund.

– Så dere stiller ikke spørsmålet: «trenger vi 300 nye kunststudenter innen billedkunst», for eksempel?

– Jo, vi stiller det spørsmålet veldig ofte. Men det gjør ikke de som rekrutterer.

Kulturstrøm

 • Lager tingingsverket til VossaJazz

  Gitaristen Hedvig Mollestad Thomassen får det prestisjefylte oppdraget med å skrive bestillingsverket til neste års festival. Hun sier til NRK at hun nå går i tenkeboksen for å pønske ut format og besetning. Uroppføring blir 13. april 2019.

  Hedvig Mollestad Thomassen
 • Norsk stjerneskudd på Berlinalen

  Den norske skuespilleren Ine Marie Wilmann har gjort sterkt inntrykk på Berlinalens talent-jury, skriver Rushprint. Hennes innsats i rollen som kunstløperen Sonja Henie har gitt henne plass blant ti skuespillere som skal få spesiell oppmerksomhet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i januar. Filmen «Sonja» har premiere på norske kinoer første juledag.

  Laster Twitter-innhold
 • Andsnes Grammy-nominert

  Pianisten Leif Ove Andsnes er nominert i klassen for kammermusikk for plata «The Rite of Spring, Concerto for two Pianos». Plata inneholder verk av Stravinskij for firhendig piano. De andre to hendene tilhører Marc-André Hamelin.

  Leif Ove Andsnes