Hopp til innhold

Ti prosent flere kunststudenter på fire år

– Vi lever i et rikt land, der mange tør å ta sjansen på noe uten sikkerhetsnett, sier kulturkommentator Agnes Moxnes.

Peer Gynt

Skuespiller Eindride Eidsvold i rollen som Peer Gynt under en pressevisning av teaterstykket Peer Gynt i Nationaltheatret. Eidsvold ble utdannet ved Statens Teaterhøyskole.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bård Kleppe, forsker og kulturviter ved Telemarksforskning

SKEPTISK: Bård Kleppe, forsker og kulturviter ved Telemarksforskning, er skeptisk til at det utdannes så mange kunstnere.

Foto: Telemarksforskning

Tall fra norsk samfunnsvitenskapelige datatjeneste viser at det har blitt 10 prosent flere studenter på flerårige studier i design, utøvende musikk, scenekunst og visuell kunst de siste fire årene.

Kulturforsker ved Telemarksforskning, Bård Kleppe, mener at det er et iøynefallende høyt tall.

– Vi mener det er rimelig å se på den store rekrutteringen som har vært til kunstneryrket de siste årene. Vi har enda flere kunstnere som skal konkurrere om de samme midlene.

Samtidig som antallet kunstnere vokser, tjener hver enkelt kunstner mindre og mindre. Det viser tall fra kunstnerøkonomiutredningen tidligere i år.

– Ved ikke å begrense rekrutteringen, vil man nok få et vedvarende problem med lav lønn hos norske kunstnere, sier Kleppe.

– Vi lever i et rikt land

Agnes Moxnes

UNDRER: Agnes Moxnes forstår ikke hvorfor så mange vil bli kunstnere, når det oftest ender opp med lavtlønnede yrker eller arbeidsløshet.

Foto: NRK

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, tror ikke folk er redde for å prøve og feile.

– Vi lever i et rikt land, der mange tør å ta sjansen på noe uten sikkerhetsnett, sier Moxnes.

Hun synes likevel det er overraskende at folk gjør det.

– Det er ikke annet å si enn at det er overraskende. For vi vet at de ofte skaffer seg lavtlønnsyrker, hvis de i det hele tatt får jobb.

– Vi stiller spørsmål veldig ofte

Det nasjonale organet for kvalitet i utdanning, NOKUT, utøver ikke noen form for styring over hvor mange kunststudenter som blir utdannet i Norge. Dét er det skolen selv som bestemmer.

– Det er det ikke vi som vurderer, sier tilsynsdirektør Øystein Lund.

– Så dere stiller ikke spørsmålet: «trenger vi 300 nye kunststudenter innen billedkunst», for eksempel?

– Jo, vi stiller det spørsmålet veldig ofte. Men det gjør ikke de som rekrutterer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.