Hopp til innhold

Inntektene stuper for norske kunstnere

Norske kunstnere tjente mindre på kunsten sin i samme periode som den jevne nordmann fikk 23 prosent mer å rutte med.

Anna Talbot

LUSELØNN: Smykkekunstner Anna Talbot synes det er trist at hun ikke får ta del i lønnsutviklingen i samfunnet.

Foto: Petter Sommer, NRK

Inntektene stuper for norske kunstnere. Det viser en utredning om kunstnerøkonomi som legges fram for kulturminister Thorhild Widvey (H) i dag.

Etter det NRK erfarer, viser tallene at tjente norske kunstnere 15 prosent mindre på kunsten sin i 2013 enn sju år tidligere. Samtidig fikk den jevne nordmann 23 prosent mer å rutte med i samme tidsrom.

For å kompensere for de tapte inntektene, må stadig flere kunstnere spe på med annet arbeid. NRK har tidligere omtalt at flere og flere kunstnere må gå på dagpenger.

Lever av ekstrajobben

– Man får jo ikke betalt for å ha utstillinger, men det gjør jo den som vasker, galleristen og nattevakten. Alle får lønn, bortsett fra kunstneren, sier smykkekunstner Anna Talbot.

Etter at hun tok master ved Kunsthøgskolen i Oslo for seks år siden har hun hatt mer enn 50 utstillinger, både i Norge og internasjonalt. Likevel er det ekstrajobben som studieleder ved Kunsthøgskolen hun lever av.

– Av og til får kunsten bare resten av energien når man har lyst til å gi den all energien, sier hun.

Kulturminister Thorhild Widvey (H)

KUNSTNERE: Kulturminister Thorhild Widvey får i dag overbrakt en rapport som viser at kunstnerne tjener mindre og mindre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Negativ utvikling

Utredningen bygger på en spørreundersøkelse, hvor 4000 medlemmer av 30 norske kunstorganisasjoner har svart.

Forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, Hans Ole Rian, mener det er oppsiktsvekkende at kunstnerne har hatt en negativ lønnsutvikling i en periode hvor de fleste nordmenn har fått solide lønnshopp.

– Det synes jeg er særdeles bekymringsfullt og alarmerende. Når vi ser hvordan inntektsøkningen har vært ellers i samfunnet, så er dette noe vi virkelig må ta tak i, sier han.

Interiørdesignere tjener bra

Hans Ole Rian

BEKYMRET: Dette må vi ta tak i, sier forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, Hans Ole Rian.

Foto: Asamaria.com

Undersøkelsen viser imidlertid at det er visse kunstnergrupper som gjør det bedre enn andre.

Interiørdesignerne har en snittlønn på over 400.000 og bidar derfor sitt til å pynte på regnestykket. Billedkunstnerne derimot, ligger på bånn av lønnsstatistikken og tjente i snitt hele 11 prosent mindre på kunsten i 2013 enn sju år tidligere.

– Dette er noe vi har fryktet. Jeg tror de fleste billedkunstnere kjenner seg igjen i beskrivelsen. Men det er likevel svært graverende for vår kunstnergruppe, sier styreleder i Norske Billedkunstnere, Hilde Tørdal.

Men kunstnernes negativ lønnsutvikling er også interessant i et annet perspektiv: Den har nemlig skjedd parallelt med at den rødgrønne regjeringen doblet kulturbudsjettet.

– Jeg tenker at man kanskje ikke har vært flinke nok til å rette tiltakene mot det som kommer kunstnerne til gode generelt. Det bør være oppgaven nå for å få pengestrømmen tilbake til kunstnerne, sier hun.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK