Hopp til innhold

The Queen

Er den britiske dronningen i utakt med tiden og folket – er kongehuset en støvete relikvie, et pompøst sukk fra en svunnen tid?

Helen Mirren i "The Queen"
Foto: Pathé Pictures International

Dette er spørsmål regissør Stephen Frears stiller i filmen ”The Queen”. Frears er kjent fra filmer som ”Farlige forbindelser” og sist ”Mrs Henderson Presents”.

”The Queen” utspiller seg i ukene etter Dianas død i 1997 og viser et kongehus som totalt feilbedømmer folkets følelser for prinsessen. Med nærgående kikking i kongelige gemakker og en glitrende Helen Mirren i dronningrollen, spår jeg en publikums suksess.

Tragedie og mediesirkus

Da prinsesse Diana omkom i tunnelen i Paris utløste tragedien et mediesirkus uten sidestykke, men også en dyptfølt folkesorg. Dronning Elizabeth bevarer en stiv overleppe, nekter å kommenterer dødsfallet offentlig og mener begravelsen skal være en privat handling.

Hun har aldri likt Diana og ikke forstått hvilken plass prinsessen har erobret i den britiske folkesjel. Det har imidlertid den nyslåtte og meget mediebevisste statsministeren Tony Blair.

Han råder dronningen til å bryte regler for kongelig protokoll –og slår politisk mynt som monarkiets redningsmann. Spillet mellom dronning og statsminister blir en interessant prosess og en åpenbaring for begge parter. Nyt Helen Mirrens uklanderlige kongelige aksent!

Statsminister Tony Blair spilles av Michael Sheen i filmen "The Queen"
Foto: unknown

 

Tabloid men fengende

The Queen er ingen stor film, dokumentarisk eller politisk. Den bruker tabloidenes virkemidler, sniker seg inn i intime, private sfærer og spekulerer freidig og hemningsløst.

At Tony Blair skal ha reddet monarkiet fra selvutslettelse, nekter jeg å tro på. Men teknikken virker, vi lar oss rive med. Prinsene Charles og Philip fremstilles som kartongstive marionetter som drikker te og bedriver jakt. Rett og slett karikaturer. Michael Sheen har spilt Tony Blair før på tv og er en tilforlatelig statsminisiter.

Men det er Helen Mirren som bærer filmen. Hun imiterer ikke bare dronningens manerer, gange og språk. Hun går helt under huden og forvandler seg til Elizabeth.

Det er et bravurnummer som fortjener en Oscar.

The Queen får terningkast 5.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.