The Imitation Game-produsent vil ha unnskyldning til dømte homofile

Det som virkelig vil være en suksess for «The Imitation Game» er ikke Oscar-statuetten for «beste film», men en unnskyldning til de homofile som ble straffeforfulgt, mener den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

 Harvey Weinstein smile

Harvey Weinstein er en av grunnleggerne av Miramax Films og driver i dag produksjonsselskapet Weinstein Company. Weinstein er kjent for sin Oscar-taktikk, som blant annet går ut på hvor og når filmen blir vist og hvordan den markedsføres.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Harvey Weinstein er en av Hollywoods mest beryktede, berømte og innflytelsesrike produsenter.

Under fjorårets filmfestival i Berlin kjøpte Weinstein Company rettighetene til «The Imitation Game» for 50 millioner kroner, den høyeste prisen som noen gang er blitt betalt for amerikanske rettigheter på en film i det europeiske filmmarkedet.

I et langt intervju med filmtidsskriftet Deadline snakker film-mogulen blant annet om Tyldums internasjonale regidebut.

På spørsmålet om hva som virkelig vil gjøre The Imitation Game til en suksess, annet enn en Oscar for «beste film», svarer Harvey Weinstein at han gjerne vil ha en offentlig beklagelse til alle britiske homofile kvinner og menn som ble dømt for å være homofile.

En viktig del av filmens historie omhandler Alan Turings seksuelle legning. Homofili var forbudt i England på denne tiden, og Turing ble arrestert og dømt fordi han var homofil.

– En beklagelse til de 49.000 [homofile som ble straffeforfulgt] er nok det viktigste. Hvis Turing hadde fått anerkjennelse for sin genialitet, så hadde det også vært flott. Du ser helter hele tiden, men aldri en som har bygd en datamaskin, brukte den til å bekjempe nazistene, og som i tillegg var homofil. Vi har aldri sett en homofil protagonist vinne Oscar for «beste film». Det skjer rett og slett ikke.

– Aldri?

– Det eneste som er i nærheten er filmen «Midnight Cowboy», men der var det mer snakk om en antihelt. «Brokeback Mountain» tapte mot filmen «Crash». Det har aldri skjedd før. Det ville vært historisk for «The Imitation Game».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Harvey Weinstein sittende med fire damer

Artisten Taylor Swift, musiker Este Haim, skuespiller Jaime King, produsent Harvey Weinstein og artisten Lorde på etterfesten til The Weinstein Company og Netflixs etter Golden Globe.

Foto: ANGELA WEISS / Afp

Avviser skittent spill

Storfilmen til Morten Tyldum er nominert til åtte Oscar, blant annet for beste regi, beste film og beste mannlige hovedrolle.

Produsent Harvey Weinstein har tidligere ført filmer som «Den engelske pasienten» og «Den enestående Will Hunting» fram til Oscar-podiet. Han har tidligere, og også i år, blitt anklaget for å ha drive svertekampanjer mot de andre Oscar-nominerte filmene, noe han benekter.

– Vi hører du er sjefen for en svertekampanje, ble jeg fortalt i et intervju. Da kunne jeg si: Nei. Dette er måten vi vinner på: innovativ markedsføring. Se på PR-kampanjene våre, sier Weinstein til Deadline.

Film Review The Imitation Game

Alan Turing (spilt av Benedict Cumberbatch) fikk valget mellom fengsel eller kjemisk kastrasjon. Han valgte det siste, så han kunne jobbe videre med sine prosjekter. Medisinene gjorde ham imidlertid svært syk, og han tok til slutt sitt eget liv, uten å få noen anerkjennelse for sin innsats under krigen.

Foto: Jack English / Ap

Kulturstrøm

  • «Pigan Lina» fra Emil-filmer er død

    Den svenske skuespilleren Maud Hansson Fissoun er død, 82 år gammel. Hun er mest kjent for rollen som tjenestejenta Lina i filmene om Emil i Lønneberget. I 1957 ble hun oppdaget av Ingmar Bergman, og spilte i «Det syvende segl» og «Jordbærstedet».

    Maud Hansson Fissoun
    Foto: NRK TV
  • Ingrid Aunes minnepris 2020

    Forsker Kjølv Egeland og journalist Maren Sæbø er tildelt Ingrid Aunes minnepris. Prisen består av et diplom og 20.000 til hver av prisvinnerne. Tildelingen skjedde på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo i kveld og ble lagt til Aunes bursdag, 19. oktober. Det er første gang prisen deles ut.