Tester enorme animasjoner av vikingskip i Oslo

Slik blir opplevelsenene i det nye vikingmuseet i Oslo.

Vikingtidsfilm

SE ANIMASJONEN: Det føles som om man er inne i vikingtiden i filmen til det nye museet.

Du står inne i museet på Bygdøy mens de store vikingskipene glir fordi deg på begge sider. Dette er første gang den nye animasjonsfilmen testes på veggene i dagens vikingskipsmuseum.

Animatørene jobber hånd i hånd med dem som er spesialister på vikingtiden, og det er de som har fått det siste ordet i saken.

Storm Studios, som lager animasjonene er kjent for effekter fra filmene «Kon-Tiki,» «Trolljegerne», «Max Manus» og «Birkebeinerne».

Autentisk opplevelse

– Vi er jo et museum. Vi vil gjerne gi våre besøkende en autentisk opplevelse. Derfor er det viktig at alt er korrekt når vi skal bringe folk inn i vikingtiden, sier professor i arkeologi, Jan Bill.

Han har ansvaret for vikingssamlingene til kulturhistorisk museum.

vikingskip

DOKUMENTERE: I arbeidet med filmen har vikingskipene i dagens museum vært modeller.

Han forteller at det publikum skal oppleve i det nye museet, er et vikingskips historie fra vugge til grav.

– Vi må vise at disse skipene også har et livsløp likt mennesker. De bygges av en konge og brukes som gravkammer til kongen som fikk bygget det.

Ny animasjonsfilm

Gokstad-skipet har vært modellen. Det er et skip som ble bygget slik at det kan seile på alle verdens hav.

– Vi er veldig spente på hvordan det vil oppleves. Vi får en opplevelse av et virkelig skip, ikke bare en animasjon, sier Jan Bill.

Det nye museet står ferdig tidligst 2021.

Plyndring og festing

– Vi har brukt masse tid på å finne ut så mye vi kan om vikingtiden, sier animasjonsregissør Stig Saxegaard i Storm Studios.

Vikingskatter

VIKINGSKATTER: I det nye museet vil det bli større muligheter til å vise frem alle vikingskattene.

– Så har vi rett og slett bygget skipet digitalt, klinke for klinke og planke for planke.

Folk skal få være med inn i vikingtiden. Men gjorde ikke vikingene også mye galt, skal vi være med på dette også?

– Noe plyndring og krig må det jo være, men vi håper vi får fortalt om alt det andre vikingene gjorde også, som handel, reising og festing, sier han.

Ble du forbløffet over noe mens du jobbet med dette?

– Ja, jeg ble imponert over hvor lett de dro rundt og hvor langt de kom. Vanlige bønder dro over til England, men kom hjem med gull og rikdom.

Han mener vi kan lære noe av vikingene.

– De hadde jo «guts». De var modige selv om de sikkert var drevet av desperasjon. Men de jobbet hele tiden for å skaffe seg og sine et bedre liv.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK