Tester enorme animasjoner av vikingskip i Oslo

Slik blir opplevelsenene i det nye vikingmuseet i Oslo.

Vikingtidsfilm

SE ANIMASJONEN: Det føles som om man er inne i vikingtiden i filmen til det nye museet.

Du står inne i museet på Bygdøy mens de store vikingskipene glir fordi deg på begge sider. Dette er første gang den nye animasjonsfilmen testes på veggene i dagens vikingskipsmuseum.

Animatørene jobber hånd i hånd med dem som er spesialister på vikingtiden, og det er de som har fått det siste ordet i saken.

Storm Studios, som lager animasjonene er kjent for effekter fra filmene «Kon-Tiki,» «Trolljegerne», «Max Manus» og «Birkebeinerne».

Autentisk opplevelse

– Vi er jo et museum. Vi vil gjerne gi våre besøkende en autentisk opplevelse. Derfor er det viktig at alt er korrekt når vi skal bringe folk inn i vikingtiden, sier professor i arkeologi, Jan Bill.

Han har ansvaret for vikingssamlingene til kulturhistorisk museum.

vikingskip

DOKUMENTERE: I arbeidet med filmen har vikingskipene i dagens museum vært modeller.

Han forteller at det publikum skal oppleve i det nye museet, er et vikingskips historie fra vugge til grav.

– Vi må vise at disse skipene også har et livsløp likt mennesker. De bygges av en konge og brukes som gravkammer til kongen som fikk bygget det.

Ny animasjonsfilm

Gokstad-skipet har vært modellen. Det er et skip som ble bygget slik at det kan seile på alle verdens hav.

– Vi er veldig spente på hvordan det vil oppleves. Vi får en opplevelse av et virkelig skip, ikke bare en animasjon, sier Jan Bill.

Det nye museet står ferdig tidligst 2021.

Plyndring og festing

– Vi har brukt masse tid på å finne ut så mye vi kan om vikingtiden, sier animasjonsregissør Stig Saxegaard i Storm Studios.

Vikingskatter

VIKINGSKATTER: I det nye museet vil det bli større muligheter til å vise frem alle vikingskattene.

– Så har vi rett og slett bygget skipet digitalt, klinke for klinke og planke for planke.

Folk skal få være med inn i vikingtiden. Men gjorde ikke vikingene også mye galt, skal vi være med på dette også?

– Noe plyndring og krig må det jo være, men vi håper vi får fortalt om alt det andre vikingene gjorde også, som handel, reising og festing, sier han.

Ble du forbløffet over noe mens du jobbet med dette?

– Ja, jeg ble imponert over hvor lett de dro rundt og hvor langt de kom. Vanlige bønder dro over til England, men kom hjem med gull og rikdom.

Han mener vi kan lære noe av vikingene.

– De hadde jo «guts». De var modige selv om de sikkert var drevet av desperasjon. Men de jobbet hele tiden for å skaffe seg og sine et bedre liv.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.