Det er 10 kuldegrader ute. Firemannsteltet står som støpt i lesida av ei fonn. Ingen plugger, staver eller ski er
brukt for å få boet til å stå stødig. Stivnet fokksnø langs teltkanten virker som den reneste sementen.

Stemningsfull påskecamp i fjellet...
-Selv stormen tar ikke teltet nå, sier journalist og friluftsbokforfatter Per Ulrich Kristiansen. Og slik skal du i følge Kristiansen reise teltet ditt i påskefjellet:
Finn et sted som ligger nogenlunde i le. Men unngå steder der fokksnøen samler seg i store mengder og for all del
ikke sett opp teltet over rasfarlige skråninger. Grav deg heller ikke ned til fjellet. Grunnfjell og stein er mye kaldere enn selve snøen.
Tråkk deg heller ned 15-20 cm. Tråkk hele teltplassen til snøen blir pudderaktig. Vent en halv time, og platået blir hardt som betong.
Fokksnø som sement
- I mellomtiden kan man skjære ut blokker hvis man trenger enda mer ly for vinden. Husk at en vindmur kan være livsviktig.
Teltet i seg selv isolerer ikke. I tillegg klargjøres teltet så det kan reises raskt og effektivt. Blåser det, kan telt og barduner festes til ski og staver.
Men dette er bare midlertidig. Fokksnø skuffes oppå gresskanten og inntil teltet rundt det hele. Snøen fungerer som støp, sier
naturfriken, som har bakgrunn som jeger både i forsvaret og hjorteskogen.

Teltposen, verdens minste telt, er deilig når det blåser.Per Ulrik Kristiansen (til v.) og reporter Ruben Friis...
Teltet som dødsfelle
- Sist gang jeg overnattet i vinterfjellet, ble to unggutter kvalt i teltet sitt. Hvordan er det mulig?
- Er det kaldt, så er det fristende å la primusen stå på lenge. Sovner du, kan det utvikles forskjellige gasser. Verst er det når primusen slukner og det dannes giftig CO, karbonmonoksyd, en meget giftig, luktfri gass.
Bruker du parafinbrenner og sovner fra den, kan lufta i teltet fylles med parafingass. Og når du tenner en fyrstikk neste morgen: POFF. Så skikkelig utlufting er viktig, døgnet rundt, sier Per Ulrich og klør hundene under magen. De får lov å sove inne. De er varmekilder.
Men som regel går det bra. Skikkelig utstyr må til. Tunnelltelt eller pyramidetelt (iglotelt) av bomull puster skikkelig. Telt laget av kunststoff
bør være i to deler. Ytterteltet bør være av vindtett kvalitet, mens innerteltet må være av pustende kvalitet. Det er viktig å unngå rim og
kondens, som igjen blir til luftett is.

Snømuren er viktig, for at ikke teltet skal snø inne...
Kald luft er som rennende vann
Det er varmt i teltet vårt denne natta. 15-20 varmegrader. I ytterteltet står sekkene, spaden er der også som en sikkerhet hvis teltet skulle snø ned. Ski og staver står på utsiden, mens sko og en del klær ligger i innerteltet og gjøre seg gode og varme til neste dags langtur i fjellet. Og da vi kom, gravde vi kuldegroper i hver ende av tunnellteltet.
- Fordelen ved å ha fortelt er at vi kan grave kuldegrop. Gropa kan lages dyp, gjerne så dyp at man kan bruke gropa som inngangsparti.
Man trenger ikke bruke glidelåsen, og den kalde lufta utenfor er tyngst og renner som vann ned i fordypningen.