NRK Meny
Normal

Teateråret 2007

Imponerende kvinnelige regissører, spennende scenografi og utfordrende sceneteknikk. Slik oppsummerer NRKs kritiker, Lisa Strindberg, teateråret 2007.

Markens Grøde

MARKENS GRØDE: Sven Nordin som Isak og Anne Krigsvoll som Inger.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hennes soleklare favoritt på teaterscenen i inneværende år, er Markens Grøde på Nationaltheatret i regi av Sebastian Hartmann og med Sven Nordin i hovedrollen.

- Oppsetningen stiler så høyt, den er så lang, stor og fantastisk, det er en helt utrolig opplevelse. Den er intelligent, pompøs og ambisiøs, samtidig når den langt på vei sine mål om å formidle Hamsuns tekst, og også formidle den videre inn i vår tid. 

Høy kvalitet

I følge Strindberg er det som har preget teateråret, at det visuelle er blitt så spennende, og det er blitt et mangfold av fagfolk som tilfører høy kvalitet i alle funksjoner. Et eksempel på dette er lysdesign, nå får også lyset sin egen dramatikk i scenografien.

Videre synes hun er det morsomt å se kvinner på vei inn i teatrene, spesielt kvinnelige regissører. Jeg vil spesielt nevne Marit Moum Aune. Hun har vist at hun behersker humor, dramatikk og ikke minst, det melankolsk triste. I tillegg brøt hun tabu i Få meg på, for faen hvor en 15 år gammel jente onanerer på scenen for første gang.

Videre nevner hun Sofia Jupiter ( Glassmenasjeriet , Nationaltheatret), Hilde Andersen og Line Rosvoll ( Breaking The Waves , Oslo Nye).

LES OGSÅ: Årets beste teaterstykker

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.