Hopp til innhold

Teateråret 2007

Imponerende kvinnelige regissører, spennende scenografi og utfordrende sceneteknikk. Slik oppsummerer NRKs kritiker, Lisa Strindberg, teateråret 2007.

Markens Grøde

MARKENS GRØDE: Sven Nordin som Isak og Anne Krigsvoll som Inger.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hennes soleklare favoritt på teaterscenen i inneværende år, er Markens Grøde på Nationaltheatret i regi av Sebastian Hartmann og med Sven Nordin i hovedrollen.

- Oppsetningen stiler så høyt, den er så lang, stor og fantastisk, det er en helt utrolig opplevelse. Den er intelligent, pompøs og ambisiøs, samtidig når den langt på vei sine mål om å formidle Hamsuns tekst, og også formidle den videre inn i vår tid. 

Høy kvalitet

I følge Strindberg er det som har preget teateråret, at det visuelle er blitt så spennende, og det er blitt et mangfold av fagfolk som tilfører høy kvalitet i alle funksjoner. Et eksempel på dette er lysdesign, nå får også lyset sin egen dramatikk i scenografien.

Videre synes hun er det morsomt å se kvinner på vei inn i teatrene, spesielt kvinnelige regissører. Jeg vil spesielt nevne Marit Moum Aune. Hun har vist at hun behersker humor, dramatikk og ikke minst, det melankolsk triste. I tillegg brøt hun tabu i Få meg på, for faen hvor en 15 år gammel jente onanerer på scenen for første gang.

Videre nevner hun Sofia Jupiter ( Glassmenasjeriet , Nationaltheatret), Hilde Andersen og Line Rosvoll ( Breaking The Waves , Oslo Nye).

LES OGSÅ: Årets beste teaterstykker

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.