Hopp til innhold

Filmåret 2007

NRK P2s filmkritiker Einar Guldvog Staalesen oppsummerer sine 2007-favoritter for både voksne og barn.

Fra O'Horten

Fra filmen O'Horten med blant annet Espen Skjønberg.

Foto: © John Christian Rosenlund

- Det har vært et veldig spennende filmår. Antallet som gikk på kino har gått ned, men det har også vært bedre oppslutning om noen av de filmene man ikke hadde så store forventninger til, sier Staalesen og tenker på filmer som ikke kommer fra USA.

For de voksne

Han trekker fram den rumenske 4 måneder, 3 uker, 2 dager som en spesielt interessant film og god avslutning på filmåret. Han gav filmen hele seks stjerner.

I O'Horten er Bent Hamer også tilbake i sitt ess, og i sin egen form. Han er noe av det mest gale og spennende vi har.

For de yngre

Staalesen kan anbefale Elias og kongeskipet. Denne digitalt animerte filmen, er årets nest mest sette film, bare slått av Olsenbanden jr. og sølvgruvens hemmelighet.

En film for noe eldre barn, er Titanics ti liv . Dette er den aller første filmen som er tatt ut til Berlinalen i Berlin i februar.

– Det er en dristig film, sier Staalesen.

En annen film han trekker fram er Radiopiratene , som fikk en noe blandet mottakelse.

- Dette er en artig, norsk historie. Jeg synes det er en usedvanlig fantasifull film. Den har det noe anarkistisk over seg som en god barnefilm skal ha. 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.