Hopp til innhold

Taylor Swift med milliondonasjon til Kesha

Den halvannet år lange rettsstriden mellom Kesha og hennes produsent Dr. Luke skaper overskrifter i USA. Nå ønsker Taylor Swift å hjelpe sin artistfelle økonomisk.

Kesha

NEW YORK: Her forlater Kesha rettssalen i New York fredag, etter at begjæringen hennes om å spille inn musikk utenfor Sony ble avvist.

Foto: Mary Altaffer / Ap

I 2014 leverte den amerikanske artisten Kesha Rose et søksmål der hun hevdet produsenten hennes i Sony, Lukasz Sebastian Gottwald, kjent som «Dr. Luke», hadde misbrukt henne seksuelt, fysisk, verbalt og følelsesmessig.

Dr. Luke og Kesha

STRID: Lukasz Sebastian Gottwald, kjent som «Dr. Luke» og Kesha under en prisutdeling i 2011.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Hun ønsker å bryte kontrakten med plateselskapet, som blant annet binder henne til å lage seks nye album i fremtiden, men det amerikanske rettssystemet er foreløpig ikke villig til å gi henne medhold.

På fredag fikk hun nemlig avslag på en begjæring i New Yorks høyesterett der hun ba om å kunne lage musikk utenfor plateselskapet.

– Jeg klarer ikke jobbe med Dr. Luke. Jeg får det ikke til. Jeg føler meg ikke trygg på noen som helst måte, skrev Kesha i begjæringen ifølge The Hollywood Reporter.

Taylor Swift

STØTTE: Taylor Swift er blant artistene som har vist sin støtte til Kesha. Mandag donerte hun bort over to millioner kroner til Kesha for å hjelpe henne økonomisk gjennom rettsstriden.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Rettsstriden har hindret Kesha i å produsere ny musikk i halvannet år.

Millionstøtte fra Swift

Taylor Swift har nå vist sin støtte ved å donere 250 000 dollar, rundt 2,15 millioner kroner, til Kesha.

– For å vise sin støtte har Taylor Swift donert 250 000 dollar til Kesha for å hjelpe med de økonomiske behovene som trengs under denne krevende tiden, skriver Swifts talsperson til E!.

Motsøksmål

Da Kesha leverte søksmålet mot Dr. Luke høsten 2014 ble hun raskt møtt med et motsøksmål der han mente hun var en løgner som kun ønsket seg ut av kontrakten.

Ifølge TMZ hevder også Dr. Luke at Kesha skal ha forsøkt å utpresse han i tiden før søksmålet ble kjent.

Dr. Luke driver plateselskapet Kemosabe Records, som eies av Sony og produserer Keshas plater. Søksmålet hans inkluderer også Keshas mor, som han mener står bak anklagene.

Massiv støtte

Etter avslaget i retten på fredag tok en rekke amerikanske artister til sosiale medier for å vise sin støtte til Kesha. Emneknaggen #FreeKesha, eller frigjør Kesha, ble raskt populær.

Demi Lovato, Adam Lambert, Iggy Azalea, Zara Larsson, Kelly Clarkson, Ariana Grande, Lorde og Lady Gaga var noen av artistene som viste sin støtte.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kesha slo for alvor i gjennom i 2009 med sangen «TiK ToK».

Kulturstrøm

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.