NRK Meny
Normal

Taylor Swift første kvinne til å vinne Årets album to ganger

For andre gang har Taylor Swift tatt med seg den gjeve prisen Årets album hjem fra Grammy-utdelingen. Mer skuffende ble det for de norske håpene.

Taylor Swift vant mange priser på Grammy-utdelingen 2016

ÅRETS ALBUM: Taylor Swift (26) takket familie og venner for å ha hjulpet henne på veien. For andre gang ble hun tildelt prisen for Årets album, men dette var ikke den eneste prisen artisten fikk.

Foto: Frederick M. Brown / Getty Images/AFP

Taylor Swift med pris

TALE: Taylor Swift (26) vant flere priser i natt.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Da Taylor Swift fikk tildelt prisen Årets album for «Fearless» i 2010, var hun 20 år og tidenes yngste. Nå er hun 26, og i natt fikk hun prisen for andre gang for albumet «1989».

Dermed er hun både den yngste noensinne som har fått prisen, og den første kvinnen som har fått den to ganger, skriver Billboard.

Sangen «Shake it off» er blant de mest populære på albumet, som er oppkalt etter året artisten er født.

Stikk til Kanye West i takketalen

– Som den første kvinne til å vinne Årets album to ganger, ønsker jeg å si til alle kvinner der ute at det kommer til å være folk på veien som vil forsøke å undergrave suksessen din eller ta æren for dine prestasjoner eller din berømmelse, sa Taylor Swift i takketalen sin, ifølge Billboard.

Dermed kom hun også med et stikk til rapperen Kanye West, som i sin nye sang «Famous» sier at han har æren for at Swift ble kjent.

Bakgrunnen er at det ble mye medieoppmerksomhet rundt Swift da han kuppet takketalen hennes under MTV-gallaen i 2009. Den gangen vant hun prisen for beste video av kvinnelige artist. West mente derimot at det var Beyoncé som skulle ha vunnet.

Artikkelen fortsetter under bildealbumet.

Disse vant de gjeveste prisene

Swift vant også pris for Beste popvokal-album for «1989» og Beste musikkvideo Best for videoen til låten «Bad Blood». Denne prisen vant hun sammen med Kendrick Lamar.

Lamar fikk fem priser under nattens utdeling, blant annet Beste rapalbum for «To Pimp A Butterfly».

Ed Sheeran og produsent Ryan Tedder

FORNØYD PRISVINNER: Ed Sheeran og produsent Ryan Tedder på bakrommet.

Foto: Larry Busacca / Afp

Prisen Record of the Year gikk til Mark Ronson sammen med Bruno Mars for låten «Uptown Funk» på plata «Uptown Special».

Song of the Year gikk til Ed Sheeran for «Thinking Out Loud».

Forskjellen på disse to gjeve prisene, er at Record of the Year gis til sangprestasjonen og hele produksjonen, mens Song of the Year går til låtskriveren.

Se alle vinnerne på Grammy sine egne hjemmesider.

Ingen priser til de norske håpene

Jo Nesbø

NOMINERT: Jo Nesbø fikk ikke pris.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Blod på snø» av Jo Nesbø, lest av Patti Smith, var nominert til årets Beste innleste album (dikt, lydbøker og historiefortelling).

Denne gikk til «A Full Life: Reflections at Ninery» av Jimmi Carter.

Den norske musikkprodusenten Morten Lindberg var nominert hele tre ganger i kategorien Beste surround-album. I alt var fem album nominert i klassen. Men også Lindberg gikk tomhendt hjem.