Hopp til innhold

Tar et oppgjør med «navere»

– Når det å «nave» er blitt et begrep, da har det gått over alle støvleskafter, sier daglig leder i Stand Up Norge Elina Krantz.

Elina Krantz foran Latter

Elina Krantz' selskap Stand Up Norge står bak underholdningshuset Latter på Aker brygge i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Krantz har denne uken fått tildelt en hel time i radioprogrammet Sommer i P2 for å snakke om noe hun brenner for, og hun sparer ikke på kruttet.

Et kjent begrep blant unge

– Skam til dere som sitter hjemme og hever trygd uten å være syke. Skam til alle som tror at egenmeldinger er noe man skal bruke opp i løpet av et år, ikke et velferdstilbud til de som virkelig trenger det, sier en lettere frustrert Krantz i radioprogrammet.

– Vi må slutte å utnytte. Når det å «nave» er blitt et verb, da er det gått over alle støvleskafter, konkluderer hun videre.

Tidligere i år sa NAV-rådgiver Jon Espesæther til NRK at det å «nave» har blitt et kjent begrep blant unge.

Begrepet viser til ungdom som tror de har rett til økonomisk støtte fra NAV hvis de avbryter skolegangen, men det har også blitt brukt mer generelt om de som skaffer seg lønnet fritid på NAVs bekostning.

– Alle må bidra

Elina Krantz

Elina Krantz er gjest i radioprogrammet Sommer i P2 denne uken.

Til NRK.no understreker Krantz at hun i radioprogrammet ønsket å fokusere mer på at vi bør være takknemlige for alle velferdsgodene vi har i Norge.

– Folk som naver irriterer meg fordi de utnytter et system som vi skal være takknemlige for, sier hun.

– Hvis generasjoner etter oss skal kunne være like takknemlige som oss, må alle bidra og levere. Hvis du er en frisk person som velger å nave fordi du ikke har fått drømmejobben din, våkn opp, bit det i deg og ta jobben på vaskeriet nede i gaten, sier Krantz i Sommer i P2.

Hun mener man må tørre å si at systemet ikke fungerer slik som det er bygd opp i dag, men at enkeltmennesker også må ta ansvar.

– Vi har et system som er for lett å misbruke, og siden politikerne ikke klarer å tette igjen hullene, må vi som befolkning forsøke å skape en holdning mot det å misbruke den norske velferdsstaten, sier Krantz.

– Vi er nødt til å gi beskjed

I programmet snakker Krantz blant annet om hvordan hun opplevde det å starte Stand Up Norge, Norges største booking- og managementbyrå for stand up-komikere.

– Da jeg startet Stand Up Norge for 15 år siden hadde jeg ingen penger og ingen utdannelse. Den første tiden bodde jeg på kontoret, spiste makaroni med ketsjup og sov på sovesofaen, forteller hun.

– Jeg hadde ingen idé om hva jeg holdt på med, men jeg jobbet fra tidlig til sent og håpet at det på et eller annet tidspunkt ville løsne, fortsetter hun.

Krantz opplever det som urettferdig at noen velger å ikke jobbe og heller snylter på NAV.

– Jeg skal gjerne jobbe ekstra og betale masse skatt. Men da skal de pengene gå til dem som virkelig trenger det, ikke til friske ungdommer som bare ikke gidder, sier Stand Up Norge-sjefen.

– Vi er nødt å gi beskjed som samfunn. Det å nave er ensbetydende med skulking, utnytting og misbruk. Det er ikke kult, sier hun avslutningsvis.

Sommer i P2 sendes i NRK P2 hver dag kl. 15.03 og i reprise kl. 10.03. Programmene er også tilgjengelige som podkast.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.