Hopp til innhold

Tar et oppgjør med «navere»

– Når det å «nave» er blitt et begrep, da har det gått over alle støvleskafter, sier daglig leder i Stand Up Norge Elina Krantz.

Elina Krantz foran Latter

Elina Krantz' selskap Stand Up Norge står bak underholdningshuset Latter på Aker brygge i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Krantz har denne uken fått tildelt en hel time i radioprogrammet Sommer i P2 for å snakke om noe hun brenner for, og hun sparer ikke på kruttet.

Et kjent begrep blant unge

– Skam til dere som sitter hjemme og hever trygd uten å være syke. Skam til alle som tror at egenmeldinger er noe man skal bruke opp i løpet av et år, ikke et velferdstilbud til de som virkelig trenger det, sier en lettere frustrert Krantz i radioprogrammet.

– Vi må slutte å utnytte. Når det å «nave» er blitt et verb, da er det gått over alle støvleskafter, konkluderer hun videre.

Tidligere i år sa NAV-rådgiver Jon Espesæther til NRK at det å «nave» har blitt et kjent begrep blant unge.

Begrepet viser til ungdom som tror de har rett til økonomisk støtte fra NAV hvis de avbryter skolegangen, men det har også blitt brukt mer generelt om de som skaffer seg lønnet fritid på NAVs bekostning.

– Alle må bidra

Elina Krantz

Elina Krantz er gjest i radioprogrammet Sommer i P2 denne uken.

Til NRK.no understreker Krantz at hun i radioprogrammet ønsket å fokusere mer på at vi bør være takknemlige for alle velferdsgodene vi har i Norge.

– Folk som naver irriterer meg fordi de utnytter et system som vi skal være takknemlige for, sier hun.

– Hvis generasjoner etter oss skal kunne være like takknemlige som oss, må alle bidra og levere. Hvis du er en frisk person som velger å nave fordi du ikke har fått drømmejobben din, våkn opp, bit det i deg og ta jobben på vaskeriet nede i gaten, sier Krantz i Sommer i P2.

Hun mener man må tørre å si at systemet ikke fungerer slik som det er bygd opp i dag, men at enkeltmennesker også må ta ansvar.

– Vi har et system som er for lett å misbruke, og siden politikerne ikke klarer å tette igjen hullene, må vi som befolkning forsøke å skape en holdning mot det å misbruke den norske velferdsstaten, sier Krantz.

– Vi er nødt til å gi beskjed

I programmet snakker Krantz blant annet om hvordan hun opplevde det å starte Stand Up Norge, Norges største booking- og managementbyrå for stand up-komikere.

– Da jeg startet Stand Up Norge for 15 år siden hadde jeg ingen penger og ingen utdannelse. Den første tiden bodde jeg på kontoret, spiste makaroni med ketsjup og sov på sovesofaen, forteller hun.

– Jeg hadde ingen idé om hva jeg holdt på med, men jeg jobbet fra tidlig til sent og håpet at det på et eller annet tidspunkt ville løsne, fortsetter hun.

Krantz opplever det som urettferdig at noen velger å ikke jobbe og heller snylter på NAV.

– Jeg skal gjerne jobbe ekstra og betale masse skatt. Men da skal de pengene gå til dem som virkelig trenger det, ikke til friske ungdommer som bare ikke gidder, sier Stand Up Norge-sjefen.

– Vi er nødt å gi beskjed som samfunn. Det å nave er ensbetydende med skulking, utnytting og misbruk. Det er ikke kult, sier hun avslutningsvis.

Sommer i P2 sendes i NRK P2 hver dag kl. 15.03 og i reprise kl. 10.03. Programmene er også tilgjengelige som podkast.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.