Hopp til innhold

Tar et oppgjør med «navere»

– Når det å «nave» er blitt et begrep, da har det gått over alle støvleskafter, sier daglig leder i Stand Up Norge Elina Krantz.

Elina Krantz foran Latter

Elina Krantz' selskap Stand Up Norge står bak underholdningshuset Latter på Aker brygge i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Krantz har denne uken fått tildelt en hel time i radioprogrammet Sommer i P2 for å snakke om noe hun brenner for, og hun sparer ikke på kruttet.

Et kjent begrep blant unge

– Skam til dere som sitter hjemme og hever trygd uten å være syke. Skam til alle som tror at egenmeldinger er noe man skal bruke opp i løpet av et år, ikke et velferdstilbud til de som virkelig trenger det, sier en lettere frustrert Krantz i radioprogrammet.

– Vi må slutte å utnytte. Når det å «nave» er blitt et verb, da er det gått over alle støvleskafter, konkluderer hun videre.

Tidligere i år sa NAV-rådgiver Jon Espesæther til NRK at det å «nave» har blitt et kjent begrep blant unge.

Begrepet viser til ungdom som tror de har rett til økonomisk støtte fra NAV hvis de avbryter skolegangen, men det har også blitt brukt mer generelt om de som skaffer seg lønnet fritid på NAVs bekostning.

– Alle må bidra

Elina Krantz

Elina Krantz er gjest i radioprogrammet Sommer i P2 denne uken.

Til NRK.no understreker Krantz at hun i radioprogrammet ønsket å fokusere mer på at vi bør være takknemlige for alle velferdsgodene vi har i Norge.

– Folk som naver irriterer meg fordi de utnytter et system som vi skal være takknemlige for, sier hun.

– Hvis generasjoner etter oss skal kunne være like takknemlige som oss, må alle bidra og levere. Hvis du er en frisk person som velger å nave fordi du ikke har fått drømmejobben din, våkn opp, bit det i deg og ta jobben på vaskeriet nede i gaten, sier Krantz i Sommer i P2.

Hun mener man må tørre å si at systemet ikke fungerer slik som det er bygd opp i dag, men at enkeltmennesker også må ta ansvar.

– Vi har et system som er for lett å misbruke, og siden politikerne ikke klarer å tette igjen hullene, må vi som befolkning forsøke å skape en holdning mot det å misbruke den norske velferdsstaten, sier Krantz.

– Vi er nødt til å gi beskjed

I programmet snakker Krantz blant annet om hvordan hun opplevde det å starte Stand Up Norge, Norges største booking- og managementbyrå for stand up-komikere.

– Da jeg startet Stand Up Norge for 15 år siden hadde jeg ingen penger og ingen utdannelse. Den første tiden bodde jeg på kontoret, spiste makaroni med ketsjup og sov på sovesofaen, forteller hun.

– Jeg hadde ingen idé om hva jeg holdt på med, men jeg jobbet fra tidlig til sent og håpet at det på et eller annet tidspunkt ville løsne, fortsetter hun.

Krantz opplever det som urettferdig at noen velger å ikke jobbe og heller snylter på NAV.

– Jeg skal gjerne jobbe ekstra og betale masse skatt. Men da skal de pengene gå til dem som virkelig trenger det, ikke til friske ungdommer som bare ikke gidder, sier Stand Up Norge-sjefen.

– Vi er nødt å gi beskjed som samfunn. Det å nave er ensbetydende med skulking, utnytting og misbruk. Det er ikke kult, sier hun avslutningsvis.

Sommer i P2 sendes i NRK P2 hver dag kl. 15.03 og i reprise kl. 10.03. Programmene er også tilgjengelige som podkast.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP