Tar et oppgjør med «navere»

– Når det å «nave» er blitt et begrep, da har det gått over alle støvleskafter, sier daglig leder i Stand Up Norge Elina Krantz.

Elina Krantz foran Latter

Elina Krantz' selskap Stand Up Norge står bak underholdningshuset Latter på Aker brygge i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Krantz har denne uken fått tildelt en hel time i radioprogrammet Sommer i P2 for å snakke om noe hun brenner for, og hun sparer ikke på kruttet.

Et kjent begrep blant unge

– Skam til dere som sitter hjemme og hever trygd uten å være syke. Skam til alle som tror at egenmeldinger er noe man skal bruke opp i løpet av et år, ikke et velferdstilbud til de som virkelig trenger det, sier en lettere frustrert Krantz i radioprogrammet.

– Vi må slutte å utnytte. Når det å «nave» er blitt et verb, da er det gått over alle støvleskafter, konkluderer hun videre.

Tidligere i år sa NAV-rådgiver Jon Espesæther til NRK at det å «nave» har blitt et kjent begrep blant unge.

Begrepet viser til ungdom som tror de har rett til økonomisk støtte fra NAV hvis de avbryter skolegangen, men det har også blitt brukt mer generelt om de som skaffer seg lønnet fritid på NAVs bekostning.

– Alle må bidra

Elina Krantz

Elina Krantz er gjest i radioprogrammet Sommer i P2 denne uken.

Til NRK.no understreker Krantz at hun i radioprogrammet ønsket å fokusere mer på at vi bør være takknemlige for alle velferdsgodene vi har i Norge.

– Folk som naver irriterer meg fordi de utnytter et system som vi skal være takknemlige for, sier hun.

– Hvis generasjoner etter oss skal kunne være like takknemlige som oss, må alle bidra og levere. Hvis du er en frisk person som velger å nave fordi du ikke har fått drømmejobben din, våkn opp, bit det i deg og ta jobben på vaskeriet nede i gaten, sier Krantz i Sommer i P2.

Hun mener man må tørre å si at systemet ikke fungerer slik som det er bygd opp i dag, men at enkeltmennesker også må ta ansvar.

– Vi har et system som er for lett å misbruke, og siden politikerne ikke klarer å tette igjen hullene, må vi som befolkning forsøke å skape en holdning mot det å misbruke den norske velferdsstaten, sier Krantz.

– Vi er nødt til å gi beskjed

I programmet snakker Krantz blant annet om hvordan hun opplevde det å starte Stand Up Norge, Norges største booking- og managementbyrå for stand up-komikere.

– Da jeg startet Stand Up Norge for 15 år siden hadde jeg ingen penger og ingen utdannelse. Den første tiden bodde jeg på kontoret, spiste makaroni med ketsjup og sov på sovesofaen, forteller hun.

– Jeg hadde ingen idé om hva jeg holdt på med, men jeg jobbet fra tidlig til sent og håpet at det på et eller annet tidspunkt ville løsne, fortsetter hun.

Krantz opplever det som urettferdig at noen velger å ikke jobbe og heller snylter på NAV.

– Jeg skal gjerne jobbe ekstra og betale masse skatt. Men da skal de pengene gå til dem som virkelig trenger det, ikke til friske ungdommer som bare ikke gidder, sier Stand Up Norge-sjefen.

– Vi er nødt å gi beskjed som samfunn. Det å nave er ensbetydende med skulking, utnytting og misbruk. Det er ikke kult, sier hun avslutningsvis.

Sommer i P2 sendes i NRK P2 hver dag kl. 15.03 og i reprise kl. 10.03. Programmene er også tilgjengelige som podkast.

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock