Hopp til innhold

– Den er som ei skrytete statuslinje på Facebook

Lene Kongsvik Johansen har ei høne å plukke med Postgirobygget sin song «En solskinnsdag». Den får ho nemleg til å vilje slå seg sjølv i hovudet med ei steikepanne.

Lene Kongsvik Johansen i Lene for president

Lene Kongsvik Johansen i showet «Lene for president».

Foto: NRK

Komikar Lene Kongsvik Johansen er midtpunktet i suksess-serien «Kongsvik ungdomskole», der ho spelar alle rollane, og ho vart kåra til årets mest morsosame i fjor.

Men alt er ikkje berre moro for humoristen. Til dømes har ho eit stort mishag mot songen som for mange er sjølve lydsporet til sommaren.

– Ein av grunnane til at eg takka ja til å vere med i «Sommer i P2», er at eg vil setje ord på kvifor «En solskinnsdag» med Postgirobygget ikkje gjer meg sommerglad, nynnande og lett til sinns, men ubekvem, hissig og olm, seier Kongsvik Johansen i programmet Sommer i P2 .

Gladlaks

Om du ikkje allereie kan teksten utanåt, her er eit utdrag. Me gjer merksame på at det er stor fare for at det kan oppstå nynning i hovudet ditt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– For ein irriterande fyr. Heile songen er som ei skrytete statuslinje på Facebook frå ein fjern, irriterande kjenning. Ein sjølvtilfreds og eplekjekk gladlaks med sjelsliv som ein 12-årig gutunge, glad i vannski og fascinert av pupper og utan ei einaste dyster tanke i livet, seier Kongsvik Johansen.

Grandis utan paprika

Du si meg har du det bra
Jo takk skal du ha
Jeg har det bedre enn de fleste her tilstede
Jeg smiler hver dag
Fordi jeg er glad
Det er så fint å leve si meg kan du ikke se det...

Kongsvik ser føre seg korleis denne fyren i songen hadde vore å ha som kjærast. Det er ifølgje ho ikkje eit pent syn.

– Om han blir saman med, eller kanskje flyttar saman med denne jenta som han sjekkar opp i songen, fortset han å ture fram som eit forvokst barn. Det er ho som må vaske dei sure tennissokkane hans, steike Grandisen hans, truleg den utan paprika, og sjå på dei barnslege seriane med guttehumor og action som han likar på TV, seier Kongsvik Johansen.

Kronisk trassalder

Kva er så forklaringa på denne aversjonen mot ein uhøgtidleg og lett sommarsong som tilsynelatande ikkje har gjort nokon noko vondt?

– Eg trur noko av det kan kokast ned til at denne songer er elska av «alle». Trass i at eg nettopp har runda 40, befinn eg meg i ein slags kronisk trassalder som gjer meg tilbøyeleg til å ville meine motsatt, seier Kongsvik Johansen.

Vokalist og tekstforfattar Arne Hurlen i Postgirobygget ville ikkje uttale seg om denne saka til NRK.no.

Hør hele programmet i Hør NRK P2 direkte :

– Jeg skal prøve å forklare at det at jeg er såpass sær og plaget, nettopp har ført meg inn i humoren, forteller Lene Kongsvik Johansen i Sommer i P2 tirsdag 14. august kl. 15.03, med reprise onsdag 15. august kl. 10.03.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.