Syk Saabye Christensen i ny bok: «Tar avskjed som forfatter»

I sin nyeste bok skriver Lars Saabye Christensen (65) at han gir seg som forfatter. – Alt som står der er sant, sier suksessforfatteren i et intervju med VG.

Lars Saabye Christensen

GIR SEG: Lars Saabye Christensen skriver i sin siste bok at han skal slutte å skrive bøker. – Jeg krangler ikke med min egen roman, det var sant da jeg skrev det, sier Christensen til VG.

Foto: Olav Døvik / NRK

Om én uke utgis Christensens nye roman, «Skyggeboken», som er den siste boken i trilogien «Byens spor».

I boka skriver Christensen at den er hans «avskjed som forfatter», skriver VG (bak betalingsmur).

I et lengre intervju med avisa sier 65-åringen at han står fast ved beslutningen, og at det blir vemodig å ikke skulle skrive mer.

– Jeg føler meg som en hund uten kjøttbein. Så vi får se, sier han til avisa.

– Dypt takknemlig

Ifølge VG ble Christensen syk underveis i arbeidet med «Skyggeboken», og derfor ikke visste om han kom til å bli ferdig med boka. Christensen skriver selv i boka at han fikk diagnosen benmargskreft.

Lars Saabye Christensen har vært forfatter i 40 år. Han sier til VG at det «nesten ikke er til å leve med» om han ikke kan skrive lenger.

Dagbladet, som også har intervjuet forfatteren, påpeker imidlertid at han har gitt flere ulike svar om egen forfatterfremtid i ulike intervjuer.

– Der og da er det en sann uttalelse, sier Saabye Christensen i sitt intervju med Dagbladet, før han legger til at det er «mange band som har mange avskjedskonserter».

Aftenposten har også spurt om den siste boka virkelig er den siste, uten at Christensen vil gi et klart svar. Han vedgår imidlertid at han «ikke kan se for seg et liv hvor han ikke skriver».

NRK har ikke lykkes i å få tak i Christensen. Forlaget, Cappelen Damm, ønsker ikke kommentere hvorvidt Christensen faktisk gir seg som forfatter.

– Krig med kroppen

Christensen skriver i den nye boka at han gjennomgår cellegiftbehandling, noe han overfor VG beskriver som «en krig med kroppen».

– Samtidig var jeg i de beste hender. Det er ikke en glede å være syk, men å kjenne trygghet i møte med helsevesen og folk som kan tingene og tar vare på deg. Det er faktisk en glede, og det er jeg dypt takknemlig for.

Lars Saabye Christensen regnes som en svært produktiv og mangfoldig forfatter. Han har skrevet romaner, noveller, dikt, filmmanus og hørespill.

Lars Saabye Christensen i 1998

Lars Saabye Christensen på Ullevål stadion i 1998.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Christensen debuterte med diktsamlingen «Historien om Gly» i 1976, som han fikk Vesaas-prisen for. Hans første roman, «Amatøren», ble utgitt i 1977.

Gjennombruddet kom imidlertid ikke før i 1984. Da ga Christensen ut «Beatles», som sikret ham Cappelenprisen og berømmelse utover Norges grenser. Boka følger fire gutters oppvekst på Frogner i Oslo i 1960-årene.

Filmen basert på boka hadde premiere i 2014.

– Tenkte karakterene kunne møtes

Så sent som i juni mottok Christensen Anders Jahres Kulturpris. I den forbindelse fortalte Christensen NRK om en av tilbakemeldingene fra lesere han husker best.

– Det var en leser som hadde laget et kart over bøkene mine, og funnet ut at når en av romanpersonene fra «Halvbroren» var ett sted, så var en annen person fra «Beatles» like ved. Han tenkte at kanskje karakterene kunne møtes, forteller Saabye Christensen.

– Han fikk meg til å se klarere det jeg har skrevet, så det var fint.

Bøkene til Christensen er oversatt til 36 språk.

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.