NRK Meny
Normal

Svimmel moro

Har du sprunget rundt og rundt i sirkel en liten stund, vet du hva det dreier seg om. Det går rundt i hodet, det suser i ørene, kroppen henger ikke med og vi mister balansen.

Tivoli

Karusellen gjør oss svimmel og vi liker det. Det er både ekkelt og morsomt når det går rundt for oss.

Foto: Ronny Brede Aase / NRK

Det er tre ting som bestemmer om du kjenner deg ute av kontroll. Både synet og stillingen til kroppen forteller hjernen hva som er opp og ned. Når også balanseorganet som sitter i ørene blir forstyrret, ja da føler du deg svimmel.

Det kan være litt ekkelt, men samtidig litt gøy også.

I denne videoen forklarer Solveig hvordan det henger sammen: Hva er svimmelhet


I Newton på søndag 20. september får du se et program om verdens mest avanserte berg-og-dalbaner. Den skal være skumlest mulig uten å være farlig. Berg-og-dalbanen snurrer deg rundt på grensa av hva du kan orke og tåle.

Berg-og-dalbane

GARANTERT SVIMMEL: Berg-og dalbanen gjør alt den kan for å få kroppen vår ut av balanse, men uten at det blir farlig.

Foto: National Geographic

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).