Hopp til innhold

Sverige gikk videre til ESC-finalen

KIEV (NRK): Forhåndsfavoritten Sverige og artisten Robin Bengtsson gikk som ventet videre i kveldens semifinale i Eurovision Song Contest. Våre nordiske naboer Finland og Island måtte derimot se seg slått ut.

NRK fikk de første reaksjonene etter den første semifinalen av Eurovision Song Contest 2017.

VIDERE: Sveriges Robin Bengtsson går videre til finalen lørdag. Finlands og Islands bidrag nådde på sin side ikke opp.

Atten bidrag ble skrelt ned til ti når den første av to semifinaler ble avholdt i Kiev i kveld.

Ved kveldens slutt var det klart at Sverige og Robin Bengtsson, som på forhånd var blant bookmakernes favoritter, går videre med låta «I Can't Go On».

– Det kjennes grymt! På torsdag heier vi som faen på Norge! Takk til alle som har stemt, vi sees lørdag, utbryter Bengtsson når NRK får et ord med ham etter semifinalen.

Storfavoritt videre

Portugal ESC 2017

VIDERE: Favoritten Salvador Sobral fra Portugal skal synge igjen på lørdag.

Foto: Andres Putting / EBU

Den portugisiske storfavoritten Salvador Sobral blir også å se på scenen med låta «Amar Pelos Dois» lørdag.

– Jeg føler at folk forstår musikk, og at musikken er på vei tilbake. Du vet, musikk som betyr noe. Vi gjør noe for musikke i dag, sa en godt fornøyd Sobral til NRK da vi gratulerte ham på vei ut.

Skulle Sobral gå av med seieren lørdag, blir det i så fall første gang for Portugal, som har rekord i antall ESC-deltakelser uten seier.

Også Moldovas Sunstroke Project, kanskje mest kjent for sin ivrige saksofonist fra finalen i Oslo i 2010, var godt fornøyd:

– Det føles godt, det føles fantastisk! Vi er i finalen. Er dere klare? Vi er klare! ropte bandet etter å ha sikret seg den første av kveldens finaleplasser, sier vokalist Sergei Yalovitsky.

Sett med norske øyne var det kanskje størst spenning knytta til hvilke av våre nordiske naboer som ville klare å ta seg videre til finalen.

Morten Thomassen

OVERRASKENDE FINSK EXIT: Morten Thomassen, MGP-klubben

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sverige gikk altså som forventet videre, men etter at kveldens avstemning var avsluttet, var det imidlertid klart at verken Finland eller Island kom gjennom nåløyet.

– Jeg er mest overrasket over at Finland fikk fyken. Den så vi ikke komme. Nå har Island og Finland gått på trynet tre år på rad, sier Morten Thomassen, som er president i den norske MGP-klubben.

Disse går videre

Slik ble finaleuttaket etter at publikum og jury hadde sagt sitt i første semifinale:

  • Moldova: Sunstroke Project – Hey Mamma
  • Aserbajdsjan: Dihaj – Skeletons
  • Hellas: Demy – This is Love
  • Sverige: Robin Bengtsson – I Can't Go On
  • Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
  • Polen: Kasia Moś – Flashlight
  • Armenia: Artsvik – Fly With Me
  • Australia: Isaiah – Don't Come Easy
  • Kypros: Hovig – Gravity
  • Belgia: Blanche – City Lights

I tillegg til de ti landene som går videre fra hver semifinale, er Storbritannia, Italia, Spania, Frankrike og arrangørlandet Ukraina allerede garantert plass i finalen.

Under tirsdagens semifinale var det kun deltagerlandene pluss de tre finalistlandene Italia, Storbritannia og Spania som fikk stemme.

Siden Norges bidrag ikke deltok i kveldens seminfinale, kunne heller ikke norske seere være med å bestemme hvem som skulle gå videre i kveld.

Torsdag avholdes derimot den andre semifinalen, og Norge og Jowst skal i ilden. Da kan også du være med å stemme frem hvem som blir de siste ti som går videre til finalen lørdag.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.