Hopp til innhold

Svensk kommentator mener norsk presse er for snill med Johaug

Mens Ludvig Holmberg i Expressen mener at norske journalister bør følge svenskenes eksempel, kaller Dagbladets Espen O. Sæther den svenske Johaug-dekningen for overfladisk og tendensiøs.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug,

FØLGES TETT: Høringen i dopingsaken mot Therese Johaug følges tett av presse fra flere land.

Foto: Lise Aserud, Lise Åserud / NTB scanpix

Skjermdump Aftonbladet

FÅR SKYLDEN: Therese Johaug i svenske Aftonbladet.

Foto: Skjermdump/Aftonbladet

Siden Therese Johaug testet positivt på clostebol i oktober, har interessen i svensker medier vært nesten like stor som i Norge.

Siden nyheten sprakk har Johaugs navn stått på trykk 550 ganger i de største svenske papiravisene, ifølge mediedatabasen Atekst Retriever. Nettavisene har publisert saker som:

Skjermdump Expressen

KRITISK: Expressen skriver at Therese Johaug kan bli avslørt.

Foto: Skjermdump/Expressen

– Tendensiøs og overfladisk

Men Dagbladet-kommentator Espen O. Sæther er kritisk til de svenske artiklene om Johaug.

– Dekningen er overfladisk og tendensiøs. Det er veldig problematisk at nyheter nesten utelukkende formidles med tanke på hvor mye de skal leses, enn det som er sannhetsinnholdet i saken, sier Sæther.

I Finland har omtalen av skistjernen vært så krass at Active Brands, som eier klesmerket til Therese Johaug, har trukket klærne fra markedet, skriver Dagens Næringsliv.

– Mediebildet og dekningen i Sverige og Finland har vært mer aggressiv enn i Norge. I Finland ga det en uønsket eksponering, sier Øystein Bråta, direktør for nordisk virksomhet i Active Brands, til DN.

Publiserte feilaktige fakta

Tidligere i januar publiserte svenske Aftonbladet en artikkel med tittelen «TV-profilens fynd – kan avslöja lögnen».

Der skriver Sveriges største avis at TV 2-journalist Ernst A. Lersveen har funnet en kvittering som kan bevise at den mye omtalte leppesalven ikke ble kjøpt slik Johaug hevder.

Men i kommentaren «Falske svenske nyheter om Therese Johaug» skriver Sæther at funnet på det tidspunktet allerede var etterprøvd og avvist.

– Det er problematisk at man likevel velger å kjøre nyheten, gjort mot bedre vitende, sier Sæther til NRK.

Mener norsk presse er for snill

Under høringen av Johaug har alle de største svenske mediene sendt egne team til Oslo. Ludvig Holmberg, kommentator i Expressen, kjenner seg ikke igjen i Sæthers kritikk.

– Det er en uredelig kommentar. Vi har sluppet frem kritiske stemmer, men vi har også intervjuet personer som forsvarer henne. All informasjon er lagt på bordet.

Holmberg mener at journalister skal være kritiske, og at norsk presse i større grad burde fulgt svenskenes eksempel.

– I Sverige er vi nok mer kritiske enn i Norge.

– Trolig skadefryd

Petra Thorén, kommentator i Aftonbladet, tror at svensk skadefryd kan forklare noe av interessen.

– Jeg tror folk har lengtet litt etter en sak som dette og kjenner på skadefryd. Noen tror at det har vært fusk og får litt vann på mølla.

Hun er til dels enig i Sæthers kritikk.

– I enkelte saker er det plukket detaljer fra norske artikler som ikke blir fullstendig forklart, men som brukes til å lage en god vinkel. I de sakene mener jeg at Sæther har rett, sier Thorén.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.