NRK Meny
Normal

Svar på Seerspørsmål

Her svarer Frokost-TVs Hageekspert Tor Smaaland på alle store og små spørsmål du måtte ha om hage og planter.

Tor med seerspørsmål
Foto: NRK

Har du et spørsmål til Hage-Tor? Send en e-post til frokost-tv@nrk.no

 

Møll på hegg

Jeg bor på Vestlandet og lurer på en ting. Vi har en hegg som er kjempefin, men den ble for 2 år siden invadert med noen dyr som jeg ikke finner ut av. Det begynner om våren ved at det blir et slags spindelvev i hele heggen så blir det en slag konkon i spindelvevet. Så klekkes de og det kommer hvite møll ut. hva skal vi gjøre?

hilsen Liv Åse Willmann

Svar

Dette høres veldig ut som heggspinnmøll. Angrepene ser helt katastrofale ut for treet, og med myriadene av spinnende larver er angrep samtidig et ganske gyselig syn. Heggspinnmøll har vært ganske vanlig på Østlandet, men de siste to åra har vi observert ganske hissige angrep i Bergensregionen og øst i Sør-Trøndelag. Larvehordene ender sitt spinnende liv med å forpuppes seg. Etter noen uker forlater skadegjørerne treet som sommerfugllignende flyvere med hvite vinger med svarte prikker.

Det er dessverre lite du kan gjøre for å skjerme deg og treet ditt for opplevelsen. Om du sprøyter ditt tre med et eller annet, hjelper det lite om ikke alle andre i nabolaget også sprøyter. Du kan imidlertid begrense angrepet ganske kraftig ved å spyle treet med hageslange ofte i begynnelen av angrepsperioden.

Hage-Tor

Amaryllis

I vinter hadde Tor et råd om hvordan bevare amaryllis gjennom sommeren for så å få den til å blomstre på nytt. Skulle gjerne hatt dette rådet om igjen.

Hanne Croff, Stavanger

Svar

2-6 uker etter at du har fått din amaryllis i hus, når den vanligvis blomstringsklimaks, og holder kanskje tre uker før de deiser sammen. Skjær av den visne blomsten, men la stengelen visne ned av seg selv. Løken slurper i seg næringsrester fra den. Fortsett å vanne den grønnbladete løken hele sommeren som om den var en helt vanlig stueplante. Reduser vanningen fra slutten av august. En gang på høsten, når sollysmengden minker, gidder ikke løken bladene lenger. Skjær vekk bladene til omlag 5 cm over toppen av løken. La pottejorda tørke helt ut. Løft ut løken og rist av jorden forsiktig. Pakk den i tørkepapir og lagre den i 6-7 uker i kjøleskapet. Vær oppmerksom på at frukt utsondrer gasser som steriliserer løken. Impotente løk setter aldri blomst igjen.

Når du tar dem ut, setter du de i potter store nok til at røttene dingler fritt over pottebunnen og toppen såvidt stikker nesen over pottejordkanten. De ender som beist. For små potter velter. La 1/6 fra pottehøyden være jordfri. Fulle potter griser mest.

Sett løken stuevarmt og godt med mest mulig sollys. Vann forsiktig inntil blomsterstengel og blader spretter fram. Løk uten bladverrk drikker ikke. Øk vanningsmengden med bladmengden. Velvoksne amaryllis drikker mye. Lykke til.

Hage-Tor  

 

Forvokste tujaer

Jeg har noen 6-10 meter høye tujaer (plantet en gang på 80-tallet) i hagen min. De har vokst litt over seg. Ideelt sett ville jeg tatt dem vekk, og heller hatt plass til bærbusker og utsikt. Men er det synd å bare hogge ned så flotte trær? Finnes det noen som kjøper slike store tujaer, eventuelt hvor og hva kan jeg få for dem, tror du?

Rita Tellefsdal

Svar

Ditt problem kommer du til å dele med svært mange. Det er plantet utrolig mange tujaer de siste ti åra. Om eierne ikke følger godt opp med beskjæring, kommer alle til å bli like store som dine.

Alle slags planter kan graves opp og flyttes, uansett hvor store de er. Det er bare et prisspørsmål. Om noen vil kjøpe dem av deg, aner jeg ikke. Kanskje du skulle prøve en avisannonse: ”Tujabeist gis bort mot avhenting?”.

Tor

Syke orkideer

Hjelp, jeg har fått mellus på orkideene mine. Har prøvd både grøbarød og det som er kjøpt på spraybboks, men foreløpig er de fullt oppegående. Hva gjør jeg?

Marit fra Skiptvedt

Svar

Mellus har jeg ikke hørt om før. Mener du meldugg (et grått belegg)? Eller kanskje ullus (knøttesmå ulldotter)? Siden ingen av sprøytemidlene du nevner virker, ville jeg prøvd meg med en klut med svakt Zalovann på. En orkide er ikke så diger at du ikke orker den jobben?

Tor

Ps: ”Grøbarød” som du nevner (sprøytemiddel blandet av 1 sps rødsprit, 1 sps bakepulver, 1 sps Zalo, 1 liter vann) pleier å virke med 14. dagers behandlingsmellomrom)

 

Bambus blomstrer

Hjelp! Bambusen vår blomstrer i år. Vil den dø? Vi har alltid hørt at den blomstrer hvert hundrede år og dør. Men den ser merkelig frisk ut fortsatt.

Ragnhild, Heggdal

Svar

Det er på mange måter riktig det du skriver at bambus blomstrer og dør. Syklusene varierer med sorter og arter. Bambusarten det ble så mye oppstuss om sist da alt døde ut, var arten Fargesia murielae eller gulbambus på norsk. Den har en antatt blomstringssyklus på 110 år.

Årsaken til at det skjedde på likt midt på 1990-tallet, var trolig at alt vi hadde av gulbambus, faktisk over hele verden, stammet fra en og samme morplante. Siden alle plantene var genetisk like, blomstret de på likt, og døde på likt. I enkelte land som Danmark og England, hvor bambus brukes mye mer enn her, var dette en skikkelig kjempekatastrofe i hageformat.

Etter blomstring setter imidlertid de fleste bambusarter enorme mengder frø. Dette frømaterialet er genetisk forskjellig fra sitt opphav. Derfor er det dyrket fram nye sorter. Disse vil imidlertid også blomstre og dø en eller annen gang i det neste århundre.

Når det gjelder din bambus, kan dette være svartbambus (Fargesia nitida). Det er registrert blomstring flere steder på denne sorten. Blomstringsperioden vil vare 2-3 år før også denne vil dø ut. Det er dessverre lite du kan gjøre for å hindre dette.

Tor

Overvintring av roser x 2

Jeg har tre potteroser som er i ferd med å avblomstre. Er det lurt å klippe dem ned og satse på blomstring gjennom vinteren, eller skal jeg sette dem ut og håpe på at de kommer igjen til neste år?

Wenche

Jeg har plantet roser i store potter på balkongen. Kan du gi meg råd om hvordan jeg kan oppbevare disse i vinter?

Anne Lise Ruud

Svar

Potteroser vil kanskje komme seg igjen inne i stuevarmen etter nedklipping, men sannsynligvis vil de bli ganske pinglete med lite lys og mye stuevarme. Jeg klipper alltid ned mine potteroser, graver dem ned omtrent i pottehøyde i kjøkkenhagen og setter en fiskekasse av isopor opp ned oppå dem. Et slikt overvintringshus fungerer ypperlig. Neste vår tar du dem opp igjen, potter dem om og setter dem varmt og lyst. De kommer seg igjen. Bare vent.

Anne Lise: Om du har mulighet til å sette pottene et frostfritt, mørkt og tørt sted, vanne dem veldig sparsomt gjennom vinteren, er det bra. Har du ikke en slik mulighet, kan det være fornuftig å klippe ned rosene, legge pottene ned et skyggefullt sted og hjelpe til med snødekke, eventuelt dekke pottene med isolasjonsmatter av et eller annet slag.

Det kan ellers tenkes at rosene dine vil tåle mer frost enn du tror. Sjekk hvilke sort det er og kontroller sorten mot Herdighetssoner. De finner du i Hageselskapets Sortsliste.. Holder rosene H5, tror jeg de klarer seg i potta.

Tor

Kulturstrøm