Hopp til innhold

Striden om minnestedet etter 22. juli på Sørbråten er over

Naboene til minnestedet på Sørbråten får dekket sine advokatutgifter på 600 000 kroner. – Ingen vinnere uansett, sier leder i Utstranda Vel.

Planlagt minnesmerke Sørbråten

Kunstverket «Memory Wound» på Utøya vil ikke bli bygget. Nå får naboene dekket advokatutgiftene på 600 000 kroner.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Konflikten om å bygge Utøya-minnestedet på Sørbråten i Buskerud har vart i over tre år. Naboene gikk til sak, og påsto at det planlagte kunstverket var ulovlig etter naboloven. Staten ønsket ikke rettssak, og nå har regjeringsadvokaten opphevet saken.

Advokat Harald Stabell har jobbet med saken i tre og et halvt år. Han mener dette er en seier for naboene.

– De har helt klart vunnet, for de har vunnet fram med det kravet som vi fremsatte i stevningen.

Ingen seier

Det var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vant konkurransen om minnestedet, med kunstverket «Memory Wound». Minnestedet vil ikke bli bygget, og naboene får dekket sine saksomkostninger på 600 000 kroner.

Advokat Anders F. Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten vil ikke kalle det en rettslig seier.

– Staten har utenomrettslig akseptert å dekke naboenes saksomkostninger. Men det er ikke domstolen som vil tilkjenne dem omkostningene. Det er noe som staten har valgt å gjøre selv, sier han.

Hvorfor har staten valgt å gjøre det?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Stor belastning

Naboene i Utstranda Vel og leder Maria Holtane-Berge vil heller ikke kalle det en seier.

– Det blir liksom aldri vinnere uansett. Alle har traumer og sliter på mange måter. Men det ville vært en veldig stor belastning om minnestedet kom, forteller hun.

Holtane-Berge forteller at naboene har fått pengene til å dekke saksomkostningene fra mange hold. Flere privatpersoner har bidratt til å betale for kostnadene.

– Vi har fått veldig mye støtte, og målet vårt er at de som har betalt inn dette her skal få det tilbake igjen. Flere har sagt at de ønsker at det skal gå til de som faktisk reddet livene til menneskene på Utøya, sier hun.

Minnestedet flyttes

Byggingen av minnestedet skal flyttes til Utøyakaia, 400 meter unna minnestedet på Utøya. Det er Holtane-Berge bekymret for.

– Vi sliter fortsatt med at de har gjort det samme en gang til. Det har blitt satt i gang en ny prosess, og plasseringen er valgt uten at vi har blitt inkludert. Det betyr at mange nye mennesker får det problemet vi nå har slitt med i mange år. Beborene ønsker å få være med på å bestemme hvor minnestedet skal ligge, sier hun.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.