Sjokkerende om norsk nazist

«Strengt hemmelig» er en film om Karl A. Marthinsen. Filmen er tillitvekkende, og derfor er den sjokkerende.

Benedicte Maria Orvung og Karl A. Marthinsen

Benedicte Maria Orvung har laget en dokmuentar om sin grandkonkel, nazisten Karl A. Marthinsen.

Foto: Foto/Copyright: Tom Edvindsen / Orvung Film

stjerner

Flere av de som kjenner krigshistorien vår best, sier i filmen at Marthinsen var den mektigste nazisten ved siden av Vidkun Quisling.

Han var tyskernes viktigste samarbeidspartner. Han var statspolitisjefen. Han formet sin organisasjon etter Gestapo-mønster.

Oversett

Det sjokkerende er at få har visst om ham. Han ble likvidert av Hjemmefronten.

Det er snakket lite om hjemmefrontens likvidasjoner i ettertid. Det kan være en grunn til at Martinsen er oversett. Han opplevde ikke frigjøringen og dermed heller ikke rettsoppgjøret. Han var altså ikke med blant de nazi-toppene som fikk oppmerksomhet den gang da.

Liket av Karl A. Marthinsen

Attentatet mot Karl A. Marthinsen skjedde utenfor en skole. Flere skolebarn var vitner til hendelsen, og noen av dem forteller for første gang hva som skjedde i filmen.

Foto: Foto/Copyright: Orvung film

Filmen er laget av hans grandniese. Hun visste ikke hvem broren til morfar var. I familien var det bare sagt at han døde under krigen. Regissør Benedicte M. Orvung fant et spor og rullet opp sin skammelige slektshistorie.

Det er i utgangspunktet en jeg-film, og det er den i noen sidespor i fortellingen utover også. Jeg visste ikke, jeg fant tilfeldig, jeg begynte å grave, hvordan kunne mor la være å fortelle?

Dokumentarfilmen til Benedicte M. Orvung er en historie om det familien fortrengte.

Jeg-et dominerer

Jeg-fokuset legger et ekstra filter på historien, særlig fordi den dramaturgiske ideen brukes for ofte. Jeg-fortellinger dominerer i norsk dokumentarfilm nå, særlig når gammelt stoff graves frem.

Orvung har grunn til å ta utgangspunkt i seg selv, fordi hemmeligholdet i egen familie var den opprinnelige historien. Men idet filmen gir Karl A. Marthinsen sin egen skremmende identitet gjennom bilder og vitner, er filmskaperens jeg mindre interessant, etter min smak.

Er dette skuddet som drepte Karl A. Marthinsen?

Er dette skuddet som drepte Karl A. Marthinsen?

Foto: Foto/Copyright: Tom Edvindsen / Orvung Film

Perspektiv

Kjell Fjørtoft snakker, Knut Erik Jensen leser tekster, Gunnar Sønsteby snakker, gamle nazister snakker - flere av dem fremstående. Mange av de som så og opplevde den gangen snakker.

Filmavisen fra den gang illustrer. Mor til regissøren og grandniesen, erindrer – vi lytter intenst når historien får hennes perspektiv.

Så er det lagt til en god del bilder fra Mehamn, for perspektivets skyld. Det var i Mehamn Karl A. Martinsen ble født, vokste opp og ble nazist. Det var der Benedicte M. Orvung ble født, vokste opp og ikke fikk vite noe. Bildene er relevante, men noe av det som rekker linjene til nåtid, er for fikst.

Historien er en sensasjon. Noe av innrammingen virker ikke etter hensikten.

Avslørende avisoppslag

Regissøren oppdaget at hennes grandonkel var nazistsjef gjennom en artikkel i en svensk avis.

Foto: Foto/Copyright: Tom Edvindsen / Orvung Film

Kulturstrøm

 • Stor ståhei om Chris Pines penis

  Et glimt av kronjuvelene til hovedrollen i Netflix-filmen «Outlaw King» har fått film- og kjendispressen til å fnise høylytt i lengre tid etter visningen på Toronto Filmfestival. Ikke rart at så mange mannlige skuespillere skygger unna nakenhet, oppsummerer The Guardian, som setter spørsmålstegn ved journalistikken i blant annet Vanity Fair og Vulture. Chris Pine føyer seg herved inn i rekken av mannlige kolleger som Richard Gere i «American Gigolo», Harvey Keitel i «Piano», Ewan McGregor i «Perfect Sence», Ashton Kutcher i «Spread», for å nevne noen.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjelden norsk arkitektutstilling

  Reiulf Ramstad Arkitekter har noe så sjeldent som en separatutstilling. La Galerie d´Architecture i Paris viser fram et utvalg av prosjekter under overskriften «Remoteness»: Trollstigen Besøkssenter, Romsdal folkemuseum og Fagerborg barnehage. Utstillingen er åpen fra 1. november til 1. desember. – Vi har jobbet på mange avsidesliggende steder med svært utfordrende og radikale prosjekter, skriver arkitektkontoret.

  Trollstigen besøkssenter
  Foto: diephotodesigner.de / Reiulf Ramstad Arkitekter
 • Jo Strømgren jubilerer i Operaen

  Jo Strømgren Kompani markerer sitt 20-årsjubileum med stykket «A Better Place / The Door», som har norgespremiere i Operaen på torsdag. Forestillingen hadde urpremiere i Litauen 5. oktober. Strømgren har siden han debuterte som koreograf i 1994,laget forestillinger i inn- og utland, både dans, teater og opera. I 1998 startet han Jo Strømgren Kompani som har turnert i nesten 60 land, med over 30 forestillinger, skriver Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding. (NTB)

  Jo Strømgren
  Foto: Dmitrij Matevejev / NTB Tema

Flere kulturnyheter