Hopp til innhold

Strengt forbud mot ulovlig nedlastning

Databrukere i Frankrike kan straffes med en bot opp til 2,5 millioner kroner, eller to års fengsel.

Illustrasjonsbilde: Fildeling

Ulovlig fildeling kan bli dyrt i Frankrike.

Foto: Colourbox.no

Nasjonalforsamlingen i Frankrike har vedtatt en ny lov med strengt forbud mot ulovlig nedlastning fra internett. Loven regnes som en av de strengeste som hittil er innført noe sted i verden.

258 mot 131 stemmer

Forbrukergrupper gikk mot forslaget til en slik lov, mens dataspill-, musikk- og filmindustrien ga det sin støtte. Ved den endelige voteringen tirsdag ble loven godkjent med 258 mot 131 stemmer.

Databrukere som gjentatte ganger gjør seg skyldig i ulovlig nedlastning, kan straffes med en bot opp til 300.000 euro (2,5 millioner kroner) eller to års fengsel.

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand deltok i debatten rundt lovforslaget "Hadopi 2"

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Nettbrukere som ved uaktsomhet medvirker til ulovlig nedlastning, risikerer også å bli straffet.

- Vil bli brukt sjelden

– Jeg tror straffene det her åpnes for, vil bli brukt heller sjelden. Jeg er nemlig overbevist om at denne loven vil ha en effektiv avskrekkende virkning, sa Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand tirsdag.

Et forslag til bestemmelse om at et nytt statlig direktorat kalt Hadopi skulle kunne stenge brukere som drev ulovlig nedlastning ute fra nettet i opp til ett år, ble droppet fra lovforslaget. Det franske grunnlovsrådet hadde protestert mot denne bestemmelsen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)