Hopp til innhold

Stortinget vil endre lisensen

Ønsker at lisensen og NRKs oppdrag skal gi større forutsigbarhet gjennom et styringssignal for en fireårsperiode.

Kulturkomiteen på Stortinget la i dag frem sin innstilling til allmennkringkastermeldingen.

LISENS: Klokka 14 ble det holdt pressekonferanse på Stortinget om innstillingen til allmennkringkastermeldingen.

Det la samtlige partier på Stortinget – minus Frp – fram på en pressekonferanse klokka 14.

Stortinget kom med forslag til regjeringen om hvordan NRK-lisensen kan endres, og at de ønsker at det skal skje innen denne stortingsperioden, som varer fram til neste høst.

NRK

ENDRE NRK: Stortinget ber regjeringen se på hvordan NRK-lisensen kan endres.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

De foreslo blant annet en ordning i likhet med den finske allmennkringkasteren YLE, som finansieres etter en modell der lisensen er en skatt per person, gradert ut fra inntekt.

Stortinget ber samtidig regjeringen om å utrede NRKs generalforsamling til en stiftelse – på samme måte som gjøres i Sverige.

De ber også om at NRK og lisensbetalerne får en økt forutsigbarhet, med at de økonomiske rammene settes for fire år i slengen.

Thor Gjermund Eriksen

FORNØYD: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er fornøyd med innstillingen som kulturkomiteen på Stortinget la frem i dag.

Foto: Per Ole Hagen/NRK / Per Ole Hagen/NRK

Stortingspartiene mener en kompensasjon for pris- og lønnsutvikling sammen med en fryst lisens over lengre perioder vil gi NRK gode forutsetninger for effektivisering og nyutvikling.

Kringkastingssjef fornøyd

– Jeg er veldig glad for at Stortinget har samlet seg om rammer som gir et godt grunnlag for en moderne, offentlig allmennkringkaster i en global medievirkelighet, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Innstillingen som ble presentert i dag støttet blant annet stortingsmeldingens konklusjon om at NRKs nasjonale nyhetstjenester på nett, ikke bør avgrenses.

Vurderer hjelp til TV 2

TV2-sjef foran TV2-logo

TV 2-sjef Olav Sandnes sa i november at staten må kompensere for kostnadene hvis kanalen skal drive med nyheter.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix

Det har tidligere kommet fram at et flertall av stortingspartiene har vurdert å inngå en avtale med TV 2 hvor mediehuset får statlig støtte i bytte mot at de fortsetter med daglige nyhetssendinger, samt beholder hovedkontoret i Bergen.

Dette har skapt sterke reaksjoner hos andre kommersielle medieaktører.

Stortingsflertallet ber regjeringen utrede en modell der deler av merkostnadene som er forbundet med forpliktelsene en kommersiell allmennkringkaster påtar seg, blir kompensert.

Stortingspartiene mener det ville vært et betydelig tap for mediemangfoldet dersom NRK skulle bli alene om å tilby allmennkringkastingsoppdrag.

– Dette er en viktig dag for norsk mediemangfold og for Bergen. Nå ser vi frem til at regjeringen følger opp det brede politiske flertallet i komiteen og lyser ut en ny avtale, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 i en pressemelding.

Statens avtale med TV 2 utgår i år og Stortinget ber om en kortsiktig utvidelse av dagens avtale. Dermed utsetter Stortinget avgjørelsen om hvordan man kan løse oppdraget med å fortsatt ha en kommersiell allmennkringkaster i Norge.

I en tidligere utgave av artikkelen skrev NRK at ingenting tydet på at stortingspartiene ville gi TV 2 umiddelbar statlig hjelp.

Sport på åpne kanaler

Stortingspartiene ønsker også at de viktigste, internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig for alle på åpne kanaler.

Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om hvordan direktesending av store idrettsbegivenheter av nasjonal betydning i fremtiden kan være tilgjengelig for det norske folk på en allmennkringkaster eller annen åpen kanal.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.