Stortinget vil endre lisensen

Ønsker at lisensen og NRKs oppdrag skal gi større forutsigbarhet gjennom et styringssignal for en fireårsperiode.

Kulturkomiteen på Stortinget la i dag frem sin innstilling til allmennkringkastermeldingen.

LISENS: Klokka 14 ble det holdt pressekonferanse på Stortinget om innstillingen til allmennkringkastermeldingen.

Det la samtlige partier på Stortinget – minus Frp – fram på en pressekonferanse klokka 14.

Stortinget kom med forslag til regjeringen om hvordan NRK-lisensen kan endres, og at de ønsker at det skal skje innen denne stortingsperioden, som varer fram til neste høst.

NRK

ENDRE NRK: Stortinget ber regjeringen se på hvordan NRK-lisensen kan endres.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

De foreslo blant annet en ordning i likhet med den finske allmennkringkasteren YLE, som finansieres etter en modell der lisensen er en skatt per person, gradert ut fra inntekt.

Stortinget ber samtidig regjeringen om å utrede NRKs generalforsamling til en stiftelse – på samme måte som gjøres i Sverige.

De ber også om at NRK og lisensbetalerne får en økt forutsigbarhet, med at de økonomiske rammene settes for fire år i slengen.

Thor Gjermund Eriksen

FORNØYD: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er fornøyd med innstillingen som kulturkomiteen på Stortinget la frem i dag.

Foto: Per Ole Hagen/NRK / Per Ole Hagen/NRK

Stortingspartiene mener en kompensasjon for pris- og lønnsutvikling sammen med en fryst lisens over lengre perioder vil gi NRK gode forutsetninger for effektivisering og nyutvikling.

Kringkastingssjef fornøyd

– Jeg er veldig glad for at Stortinget har samlet seg om rammer som gir et godt grunnlag for en moderne, offentlig allmennkringkaster i en global medievirkelighet, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Innstillingen som ble presentert i dag støttet blant annet stortingsmeldingens konklusjon om at NRKs nasjonale nyhetstjenester på nett, ikke bør avgrenses.

Vurderer hjelp til TV 2

TV2-sjef foran TV2-logo

TV 2-sjef Olav Sandnes sa i november at staten må kompensere for kostnadene hvis kanalen skal drive med nyheter.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix

Det har tidligere kommet fram at et flertall av stortingspartiene har vurdert å inngå en avtale med TV 2 hvor mediehuset får statlig støtte i bytte mot at de fortsetter med daglige nyhetssendinger, samt beholder hovedkontoret i Bergen.

Dette har skapt sterke reaksjoner hos andre kommersielle medieaktører.

Stortingsflertallet ber regjeringen utrede en modell der deler av merkostnadene som er forbundet med forpliktelsene en kommersiell allmennkringkaster påtar seg, blir kompensert.

Stortingspartiene mener det ville vært et betydelig tap for mediemangfoldet dersom NRK skulle bli alene om å tilby allmennkringkastingsoppdrag.

– Dette er en viktig dag for norsk mediemangfold og for Bergen. Nå ser vi frem til at regjeringen følger opp det brede politiske flertallet i komiteen og lyser ut en ny avtale, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 i en pressemelding.

Statens avtale med TV 2 utgår i år og Stortinget ber om en kortsiktig utvidelse av dagens avtale. Dermed utsetter Stortinget avgjørelsen om hvordan man kan løse oppdraget med å fortsatt ha en kommersiell allmennkringkaster i Norge.

I en tidligere utgave av artikkelen skrev NRK at ingenting tydet på at stortingspartiene ville gi TV 2 umiddelbar statlig hjelp.

Sport på åpne kanaler

Stortingspartiene ønsker også at de viktigste, internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig for alle på åpne kanaler.

Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om hvordan direktesending av store idrettsbegivenheter av nasjonal betydning i fremtiden kan være tilgjengelig for det norske folk på en allmennkringkaster eller annen åpen kanal.

Kulturstrøm

 • Stewart eldste mannlege listetopp

  Den snart 75 år gamle artisten Sir Rod Stewart toppar dei britiske hitlistene med «You're in my Heart», og er dermed eldste mannlege listetopp nokon gong. Men det er eit stykke igjen til å bli den eldste artisten med listetopp. Den rekorden sette Dame Vera Lynn då ho var 97 år gammal.

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven