Hopp til innhold

Vurderer statsstøtte til TV 2

Et flertall på Stortinget er nær ved å bli enige om tilby en ny allmennkringkasteravtale til TV 2.

TV2 nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise

NYHETER: Et flertall på Stortinget ønsker at TV 2 fortsetter som allmennkringkaster med daglige nyhetssendinger, og vurderer å gi økonomisk støtte. Her fra TV 2s nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise.

Foto: TV2

Klassekampen skriver i dag at det skal et flertall på Stortinget ønker at TV 2 skal fortsette som allmennkringkaster.

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV2, Olav Sandnes, på en scene

VIL FLYTTE: TV 2 har planer om å flytte inn i det nye mediebygget Media City i Bergen. For å sikre at kanalen beholder hovedkontoret sitt i Bergen, vurderer stortingsflertallet nå å gi kanalen statsstøtte. På bildet, TV 2-sjef Olav Sandnes.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Jeg tror ikke at vi kommer utenom en form for kompensasjon for de merutgiftene som det innebærer å ta på seg allmennkringkasteroppdraget. Vi har forståelse for at det er dyrt for TV 2 å drive med omfattende nyhetsvirksomhet, samtidig som de holder til i Bergen, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande.

Alle partiene på Stortinget er med i samtalene utenom regjeringspartiene Høyre og Frp.

Den nåværende allmennkringkasteravtalen til TV 2 løper ut i 2016, og i november i fjor sa TV 2-sjef Olav Sandnes at det ikke var noen selvfølge at kanalen skulle ha nyheter.

Støtte

Nå skal altså Arbeiderpartiet, KRF og Venstre være med på å støtte TV 2 økonomisk.

– Vi ønsker ikke å gå tilbake til monopolsituasjonen som vi hadde før, da NRK var alene om å lage nyheter på tv. Vi opplever at TV 2 har gitt NRK sunn og god konkurranse, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF til Klassekampen.

TV 2 har i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten.

Kritisert

Harald Schjelderup

ER KRITISK: Byrådsleder Harald Schjelderup ønsker fortgang i arbeidet med en ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I forrige uke gikk byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), ut og kritiserte kulturdepartementet for å være altfor sene med å sikre en ny TV 2-avtale.

– Regjeringen har nå nær sagt skutt TV 2's fremtid flere år frem i tid. Man skal vente på svar fra utvalg samtidig som konsesjonen løper ut i år. Vi er nå utålmodige og forventer at kulturministeren innleder en dialog slik at TV 2 kan bli værende i Bergen også i fremtiden.

– Den usikkerhet som nå er skapt om TV 2 sin fremtid er ikke bra for Bergen og heller ikke godt for mediemangfoldet eller demokratiet i Norge, sa Schjelderup.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober