Hopp til innhold

Store lyttertap med DAB-radio

Ifølge en undersøkelse gjort av Kantar TNS, forlater tusenvis av lyttere de store radiostasjonene når de går fra FM til DAB. – Det har vi tatt høyde for hele veien, sier Øyvind Vasaasen i NRK.

DAB-radio NRK Nordland

NEDGANG: Tusenvis av lyttere forlater de store radiokanalene når de går fra FM til dab.

Foto: Ole Dalen/NRK

NRK P1 gikk fra 1,517 millioner daglige lyttere i uke 24 i fjor, til 1, 394 millioner samme uke i år. Det utgjør en forskjell på 123 000 daglige lyttere.

Det var VG som først omtalte saken. Tallene er hentet fra en undersøkelse gjort av Kantar TNS, som sammenligner lyttertall fra i år- med lyttertall fra i fjor.

Som forventet

I mellomtiden har de nasjonale, store kanalene blitt flyttet fra FM til DAB i flere fylker, men ikke i hovedstadsregionen. Leder for DAB-arbeidet i NRK, Øyvind Vasaasen, sier dette er helt som forventet.

– Vi forventet dette. Man har radio i bilen, hjemme, på hytta og på jobb- og at folk må skifte radioer eller finne frem til andre måter å lytte på må vi bare forvente.

Vasaasen sier han regner med at tallene vil stige og gå opp til fjorårets nivå i 2018. Han sier nedgangen på ingen måte er dramatisk, i forhold til et så stort prosjekt.

Øyvind Vasaasen leder DAB-arbeidet i NRK.

FORVENTET: Vasaasen sier han regner med at tallene vil stige og gå opp til fjorårets nivå i 2018.

Foto: Anne Liv Ekroll

– Det interessante er at NRKs digitalkanaler som ikke hadde vært tilgjengelig på FM, går veldig bra, påpeker han.

Vasaasen forklarer at NRK P1 +, som er en av de 30 kanalene som er tilgjengelig på DAB, har en markedsandel på 9 prosent.

– Hvis vi ser på landet som helthet, lytter 2,1 million nordmenn til kanaler som ikke ville eksistert om vi ikke hadde digitalisert.

Øyvind Vasaasen, Leder for DAB-arbeidet i NRK

– Det er de store kanalene som mister oppslutning, men folk tar i bruk det nye tilbudet, og det er hele grunnlaget for å gå over til DAB.

Han presiserer at NRK for første gang har et likverdig tilbud enten man bor på Svlovær eller Majorstua i Oslo.

– Slik har det ikke vært tidligere, sier Vasaasen.

Viser noe helt annet

Direktør i P4-gruppen, Kenneth Andresen, viser til at lyttertall varierer fra uke til uke. Han sier de forventet en nedgang, men at resultatet av undersøkelsen kun viser en liten nedgang.

– Hvis vi ser på første halvår i fjor og første halvår i år på total lytting, så er nedgangen marginal, sier Andresen.

Kenneth Andresen, P4

MARGINALT: Direktør i P4-gruppen, Kenneth Didriksen, sier nedgangen totalt er marginal om man ser på de store tallene.

Foto: Anne Merete Rodem / P5

Han sier det viktigste som skjer i radiomarkedet i dag er at de store kanalene blir mindre, og de mindre kanalene vokser. Lyttermassen flytter seg, ettersom DAB tilbyr flere kanaler.

– Vi konkurrerer mot et enormt medietilbud og det er i den sammenhengen digitaliseringen er viktig. Vi er sikre på at vi står oss mye bedre inn i mediekonkurransen med tredve kanaler enn med fem.

Ingen grunn til å fortvile

Forskningsleder for medier i Kantar TNS, Knut-Arne Futsæter synes ikke det er grunn til å fortvile over nedgangen i lyttertall.

– Dette er som forventet, også mye på grunn av de mange nisjekanalene som spiser en større del av kaken, sier han til NTB.

Det er foreløpig bare de nasjonale FM-kanalene som slukkes. Omlag 200 lokalradiostasjoner får fortsette å sende i det gamle nettet ut 2021.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober