Stor suksess for svenske spøkelser

Ghost har på kort tid blitt et av verdens største kultband. Foo Fighters-sjefen Dave Grohl er stor fan og kompis, og han har også produsert bandets siste prosjekt - hvor mørkemennene covrer Abba! NRK møtte bandet under norgesturnéen.

Ghost på Rockefeller Oslo

VARMT: Medlemmene i Ghost viser seg aldri uten kostymene sine. Et Navnløst Spøkelse bekrefter overfor NRK at det er varmt under kappen. – Men vi har ikke noe under, påstår spøkelset

Foto: Remi Boe Presttun

Budskapet kommer mye mer effektivt frem på vår måte enn gjennom musikk som folk flest ikke orker å høre på.

Et Navnløst Spøkelse

«Belial! Behemoth! Beelzebub!»

Ropet på de onde skapningene fremkaller ellevill jubel på smekkfulle Rockefeller i Oslo. Rockefans av begge kjønn, i alle aldre og alle fasonger strekker armene og ølglassene i været og synger med:

«Asmodeus! Satanas! Lucifer!»

Ghost på Rockefeller Oslo

CATCHY: Ghost mener tradisjonell black metal ikke er egnet for å spre det mørke budskapet til massene.

Foto: Remi Bøe Presttun

Black Sabbath møter Abba

På scenen står seks sortkledte svensker. Fem av dem bærer kapper og har både ansikt og hode fullstendig tildekket. Frontfiguren, Papa Emeritus II, stiller i okkult pavedrakt og liksminke. Tekstene handler nesten utelukkende om Satans tilstedeværelse på Jorden.

Men der slutter også likheten mellom svenske Ghost og de øvrige skandinaviske metalbandenen med et liknende visuelt uttrykk. «Year Zero» og de andre låtene ligger mye nærmere klassisk rock, gjerne ispedd lekne elementer av både pop og prog.

Showet oser underholdning. Det er som om King Diamond skulle ha frontet Cheap Trick. Assosiasjonene går både til Black Sabbath og Abba, et band som Ghost faktisk covrer på sin nye EP, «If You Have Ghosts».

– Budskapet kommer mye mer effektivt frem på vår måte enn gjennom musikk som folk flest ikke orker å høre på. Vi stiller heller ikke så høye krav til lytteren. Man kan ta showet vårt som en shock rock-opplevelse, eller man kan sette seg mer inn i det hele. Det er helt opp til den enkelte.

– Folk blir overrasket

NRK møter en av bandets to gitarister i turnébussen før konserten på Rockefeller. Gitaristen, som insisterer på å bli omtalt som Et Navnløst Spøkelse, forteller at bandets miks av image og sound helt tydelig er utfordrende for mange.

– Noen liker musikken vår, men synes imagen vår er problematisk. Andre liker det de ser, men blir overrasket når de får høre oss. Jeg ser ikke det som noe problem. Vi kommer til å utvikle oss videre, men grunnelementene kommer alltid til å være de samme, sier han.

– På den siste EP-en covrer dere både Abba og Army Of Lovers. Syns fansen at dere begynner å tøye strikken litt langt nå?

– Det er sikkert noen som reagerer. Det skjer alltid når det dukker opp noe som roter til bildet for folk, for eksempel da Rob Halford stod frem som homofil. Men de som kunne reagert sterkest, forsvant vel allerede på forrige plate.

– «If You Have Ghosts» er uansett et sidespor for oss. Folk må ikke regne den som representativ for retningen vi vil gå i. På neste album er vi tilbake med vår ordentlige sound, men selvsagt videreutviklet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ghost på Rockefeller Oslo

LEDER SHOWET: Papa Emeritus II tok over som frontfigur da «Infestissumam» ble lansert.

Foto: Remi Bøe Presttun

Kompiser med Dave Grohl

Andrealbumet «Infestissumam» ble produsert av amerikanske Nick Raskulinecz, kjent for sitt arbeid med blant andre Rush, Foo Fighters, Velvet Revolver. Ghost videreutviklet der sin lekne horror-rock enda mer i retning classic rock, og albumet ble svært godt mottatt av både kritikere og rockefans over hele verden.

I hjemlandet Sverige gikk albumet helt til topps på listene og ble nominert til Grammis, tilsvarende den norske Spellemannprisen.

Ghost på Rockefeller Oslo

STOR STEMNING: Et stappfullt Rockefeller tok imot svenskene med stor begeistring.

Foto: Remi Bøe Presttun

Suksessen bragte dem ut på veien med storheter som Iron Maiden, Slayer og Alice In Chains. I september varmet de opp for Metallica på verdens største rockefestival, Rock In Rio i Brasil. Svenskene er også blitt kompiser med Foo Fighters-sjefen Dave Grohl, som har produsert den nye EP-en.

– Hvordan oppstod kontakten med Nick og Dave?

– For oss var det ingen kopling mellom de to, faktisk, selv om de er gode venner. Nick tok rett og slett kontakt med oss og sa han ville produsere det andre albumet vårt. Han svarte rett på alle spørsmålene våre og ble ansatt. Dave kom inn helt uavhengig av Nick.

Det navnløse spøkelset bekrefter også at Dave Grohl har spilt trommer med bandet, men vil ikke gå i detalj om hvor, når eller hvor mange ganger.

– Det eneste jeg kan si, er at Dave har spilt trommer med oss iført det sorte spøkelseskostymet.

– Live også?

– Sånt vet man aldri...

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ghost på Rockefeller Oslo

RUTINERTE MUSIKERE: Selv om identiteten er ukjent, ryktes det at flere i bandet har bakgrunn fra kjente svenske metalband.

Foto: Remi Bøe Presttun

Forberedt på å bli avslørt

Anonymiteten er hellig for svenskene. I likhet med Kiss på 70-tallet, opptrer de aldri offentlig uten masker og kostymer. Selv om ryktene går, er det ennå ingen som har blåst identiteten til noen av bandmedlemmene.

Dave Grohl, Foo Fighters

PRODUSENT OG KOMPIS: Bandet bekrefter at Dave Grohl har spilt med den sorte spøkelsesdrakten.

Foto: Chris Young / Ap

– Hvor lenge klarer dere å forbli anonyme?

– For hvert steg vi tar i retning av å bli større, minimerer vi sjansen til å beholde anonymiteten. Men når vi blir større, øker også mengden folk som vi betyr mindre for. For de fleste er det moro der og da, dagen etter gir de blaffen. Jeg opplever at det bare er en liten gruppe som er opptatt av hvem vi er. Og de fleste av dem vet det allerede, sier spøkelset.

– Ville det hattt noen konsekvenser om dere ble avslørt?

– Nei. Vi kommer ikke til å dra av oss maskene eller endre på konseptet om noen skulle vise et bilde av oss. Men mennesker som møter oss er flinke til å holde på hemmeligheten.

Spiller inn ny plate til høsten

Forrige uke spilte de sortkledde svenskene på Rockefeller i Oslo og på Folken i Stavanger. Lørdag fikk Bergen besøk, før norgesturnéen avsluttes på Byscenen i Trondheim på mandag.

Til høsten skal bandet i studio for å spille inn oppfølgeren til «Infestissumam».

Vi kommer ikke til å dra av oss maskene eller endre på konseptet om noen skulle vise et bilde av oss.

Et Navnløst Spøkelse

– Vi er i full gang med å skrive låter til det neste albumet. Jeg tror også vi trenger å lage noen flere plater for å få vist folk hva vi kan, sier det navnløse spøkelset.

– Kommer dere til å fortsette samarbeidet med Nick Raskulinecz?

Ghost på Rockefeller Oslo

FORSVINNER: Papa Emeritus II må abdisere ved neste plateslipp.

Foto: Remi Bøe Presttun

– Det er ikke avgjort ennå. Samtidig er vi ikke veldig sugne på å utforske noen andre. Det er veldig digg å jobbe med Nick. Han kjenner oss godt og vet hva vi gjorde på forrige albumet, og vi vet hva vi ønsker å endre på. Jeg tror ikke vi er klar for en sånn megaprodusent som kommer dragende med strykere.

Varsler «ny» frontfigur

På scenen på Rockefeller har Papa Emeritus II publikum i sin hule hånd. Paven med liksminken snakker lavmælt mellom låtene, gjør forsiktige anerkjennende gester til publikum og deler til og med ut roser til kvinnelige fans.

Kun en gang er Papa den andre og Papa den første blitt sett sammen på scenen. Det skjedde under en konsert i Linköping like før Ghost debuterte en låt fra da uutgitte «Infestissumam». Det er gjengs oppfatning at Papa I og Papa II er samme person, men bandet selv nekter selvsagt for dette.

– Papa Emeritus I venter på bedre tider. Vi kommer sikkert til å dra ham frem på lit de parade en eller annen gang, sier spøkelset.

– Lurer det en Papa den tredje i kulissene?

– Ja, han kommer når den neste platen kommer. Det blir en ny Papa for hvert album, det har vært planen hele tiden. Folk kommer til å forstå om noen år, sier spøkelset.

Kulturstrøm