Hopp til innhold

– Det er ingen tilfeldighet at Øya og Bergenfest gjør det så bra

Flere festivalarrangører har mye å lære av arrangørene bak Bergenfest og Øyafestivalen, mener musikkanmelder. – Et par år med feil artister, så er det nedenom og hjem.

Astrid S på Bergenfest

SISTE FESTIVALDAG: Astrid S var en av artistene som spilte på siste dag av Bergenfest 2018.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Bergenfest kom på andreplass i Aftenposten sin kåring over landets beste festivaler. Øyafestivalen troner på toppen. Dette er ingen tilfeldighet, mener musikkanmelder for Bergens Tidende, Einar Engelstad, populært kalt «Engelen».

– Øya og Bergenfest er de mest profesjonelle festivalene i landet, både hva gjelder drift, økonomi og kontinuitet. Dette har alt å si for helhetsinntrykket til publikum. Det er ikke amatører som står bak disse festivalene, sier Engelstad.

Små marginer

Ifølge festivalsjefen bak Bergenfest, Frank Nes, var 90 prosent av billettene solgt før festivalstart. Allerede før fjorårets festival var avsluttet, var han i gang med planleggingen til årets arrangement.

– Det er ingen høye skuldre på oss arrangørene under festivalen nettopp fordi vi alle er godt forberedt til festen, sier Nes.

Einar "Engelen" Engelstad. Her sammen med konsert-general, Frank Nes.

FORNØYDE: Einar "Engelen" Engelstad. Her sammen med konsert-general, Frank Nes.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Engelstad mener at andre festivalarrangører rundt om i Norge har mye å lære av arrangørene bak Bergenfest og Øyafestivalen.

– Suksessen bak disse festivalene har alt å gjøre med at det er profesjonelle arrangører som står bak. Malakoff og Vinjerock er to andre eksempler på festivaler som gjør det bra grunnet god arrangering.

Han legger til:

– Man må passe på å være i tiden og verken ligge i forkant eller for langt bakpå for at det skal fungere. De første årene med nye festivaler har man en høy grad av idealisme og ekstremt mye gratisarbeid. Etter hvert som det begynner å gå bra, er det lett å miste kontrollen, sier han.

God kombinasjon av små og store artister

Bergenfest har siste festivaldag lørdag, og er nesten utsolgt på tross av dårlig vær på flere av festivaldagene. Presseansvarlig for festivalen, Ole-Morten Algerøy, uttalte fredag at de var godt i rute med å nå budsjettet for årets billettsalg.

– Vi har heller aldri solgt flere femdagerspass enn i år, sier Algerøy.

Bergenfest 2018 med uvêr

BLIDE I REGN: Fredagen på Bergenfest var en stormfull affære, men publikumet stilte trofast opp i regntøy fra topp til tå.

Foto: Per Christian Magnus

Ifølge festivalsjefen er festivalpublikummet godt vant, og det skal mye jobb til for å holde på dem.

– Det er enkelt å reise fra Bergen til andre festivaler. Det har mye å si at vi kan trekke artister på hverdager og ikke bare i helgene, sier Nes.

I Aftenpostens kåring ble det skrevet at Bergenfest puster Øya i nakken, som en av de beste festivalene i landet. Dette sier musikkanmelder Engelstad seg enig i.

– Det er ingen tilfeldighet at Bergenfest er så bra, og det er ingenting som skulle tilsi at denne festivalen ikke skal være på plass også om fem år, sier han.