Hopp til innhold

Stor nedgang i kinobesøk blant ungdommer

Norsk ungdom går langt sjeldnere på kino, og når de først gjør det velger de bort norsk film, viser tall fra Norsk filminstitutt (NFI).

Dwayne Johnson i Fast & Furious

Utenlandske filmer som Fast & Furious (bildet) er mer populære hos norske ungdommer enn filmer fra Norge. – Det må vi gjøre noe med ellers blir det færre voksne som ser norsk film i fremtiden, mener filmprodusent.

Foto: Filmweb

Norsk ungdom velger heller å se enda en Fast & Furious-film – enn å se den kritikerroste norske filmen «Hoggeren».

Når de først går på kino da.

For ungdom mellom 16 og 24 går også halvparten så mye på kino som før. For 15 år siden gikk de i snitt 10 ganger i året. Nå går de kun 5 ganger i året, viser tallene fra NFI, som er bekymret over utviklingen.

– Det ønsker vi å jobbe med, for vi tenker at denne målgruppen er veldig viktig, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i NFI, som er de som fordeler penger til norske filmskapere.

Artikkelen fortsetter under

Tall kinobesøk 16-24 år

Tall på kinobesøkende i alderen 16–24 år har stupt de siste 15 årene, viser tall fra Norsk mediebarometer.

Foto: Norsk Filminstitutt

Bekymret for fremtiden

Filmprodusent Pål Røed har produsert ungdomsfilmer som blant annet «Switch» – og er snart aktuell med en ny norsk ungdomsfilm som skal hete «Battle». Han tror den fallende interessen blant ungdommer for kino, og spesielt norsk film kan få negative konsekvenser i fremtiden.

Pål Røed

Pål Røed mener det trengs bedre tilskuddsordninger for norske ungdomsfilmer.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– At færre ungdommer ser norsk film nå, fører til at det etter hvert vil være færre voksne som ser norsk film. Når de tenåringene blir voksne, så har ikke de den tilliten de kunne hatt til norsk film, sier han.

Røed mener det lages for få filmer for ungdommer i Norge i dag, og tror filmskapere føler det er en for stor økonomisk risiko å lage film til ungdom, siden de sjeldnere går på kino.

Men dette kan NFI gjøre noe med, mener filmprodusenten.

Vil ha mer tilskudd for ungdomsfilmer

I dag er det slik at hvis du skal lage film i Norge så kan du få to typer økonomisk støtte fra NFI. Du kan få penger før du har begynt å lage filmen, og så kan du få støtte etter filmen har begynt å gå på kino, basert på hvor mange som har sett filmen.

Stine Helgeland, avdelingsdirektør NFI

Stine Helgeland i NFI sier vi har et godt tilskuddssystem i dag.

Foto: NFI

Og hvis du lager barnefilm, så får du dobbelt så mye penger i etterkant. Fordi NFI, styrt fra politisk hold, anser det som ekstra viktig å lage barnefilm.

– Det er litt rart at man ikke har noe lignende tiltak for å nå ungdommen. Man kunne for eksempel si at en kan få 150 prosent etterhåndsstøtte for ungdomsfilm eller til og med 200 prosent slik som for barnefilmer, sier Røed.

Men NFI er ikke villig til å endre tilskuddsordningen med det første.

– Jeg mener vi har et godt tilskuddssystem i dag, så kan man alltids diskutere om noen skal prioriteres opp eller ned, men da går det på bekostning av andre igjen, sier Stine Helgeland.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters