Hopp til innhold

Jubel for kinosuksess

Kinoene i Telemark hevder seg fortsatt godt i konkurransen med det økende filmtilbudet på nett- og strømmetjenester. Bøheringene jubler over det beste kinoåret siden 1998.

Jubler over kinorekord i Bø

Jubel med kake på kulturkontoret i Bø over det gode kinoåret.

Foto: Hilde Pedersen

Kinobesøket i Telemark var rekordhøyt i fjor, og det følger tendensen på landsbasis. Det er spesielt barnefamiliene som strømmer til kinosalene i Telemark.

– 2016 var et toppår med mange gode filmer. «Kongens nei» topper alle statistikker med filmen om snekker Andersen og bilfilmen «Burning 2» på de neste plassene. Fire av de seks mest sette filmene i fjor var såkalte familiefilmer, sier kinosjef i Bø, Anita Kristensen, til NRK.

Kinoen i Bø noterte ny publikumsrekord i fjor med 46.135 solgte billetter. Det forrige rekordåret var i 1998. Med dette havner Bø på 3. plass på kinotoppen i Telemark.

Kinosenteret Charlie i Porsgrunn hadde flest besøkende i 2016 med 140.000 solgte billetter. Forrige rekordår i Porsgrunn var i 2009. Nabokommunen Skien tar andreplassen på kinolista med 123.000 solgte billetter. Også på landsbasis var norske kinoer vinnere med 13 millioner besøkende i fjor.

– Vi må helt tilbake til 1983 for å finne et så godt besøkstall for norske kinoer som i 2016, sier kinosjefen i Bø.

Kongens nei

Filmen med Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen er en av årsakene til det gode kinoåret 2016

Foto: Agnete Brun

Norsk film på topp

Årsaken til at kinosaler over hele landet ruler filmmarkedet i 2016 er det gode programtilbudet med flere sterke norske filmer. Lista over de tre mest sette filmene er «Kongens nei», «Snekker Andersen» og «Burning 2».

Blant de seks mest sette filmene er det fire såkalte familiefilmer. Det viser statistikkene som forteller at det er barnefamiliene som strømmet til kinosalene i fjor. Kanskje også som en kombinasjon av flere opplevelser.

– Det er annerledes å se en film i en kinosal enn hjemme i stua med en tv-skjerm, eventuelt med en film fra nett- eller strømmetjeneste. Dessuten kommer de «store» filmene først på kino, sier Anita Kristensen.