Stiller ut 400 figurer under vann

De 400 skulpturene som utgjør undervannsutstillingen «The Silent Evolution» utenfor Cancun i Mexico er ikke bare til pynt. De har også en nytteverdi.

For skulpturene er imidlertid ikke kun ment som en kunstopplevelse utenom det vanlige for dykkere i området.

Prosjektet er også et kunstig rev, ni meter under havoverflaten.

Målet er, som med andre kunstige rev, å trekke noen av de 750.000 årlige besøkende bort fra de naturlige korallrevene.

«The Silent Evolution» av Jason deCaires Taylor

«The Collector of Lost Dreams»

Foto: HO / REUTERS

De naturlige revene er i årenes løp blitt skadet av både båttrafikk, orkaner og ubetenksomme turister, og trenger tid til å komme seg igjen.

Prosjektet med undervannsskulpturene startet for to år siden og innstallasjonen i Cancun Marine Park skal etter planen «avdukes» 27. november.

Største under vann

Ifølge kunstner Jason deCaires Taylor blir det den største utstillingen av moderne skulpturer – under vann.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er alle de 400 skulpturene i full størrelse og viser de menneskelignende skulpturene i ulike positurer.

Kunstneren Jason deCaires Taylor er ikke ukjent med å stille ut kunsten sin i det våte element. Han har tidligere hatt en rekke undervannsinstallasjoner utenfor kysten av Grenada og England.

President i Cancuns nautiske forbund, Roberto Diaz, sier til AFP at han falt pladask for arbeidet til deCaires Taylor første gang han oppdaget kunstnerens verk på Internett.

Brukte levende modeller

«The Silent Evolution» av Jason deCaires Taylor

Kunstner Jason deCaires Taylor brukte lokale innbyggere i Cancun som modeller for undervannsskulpturene sine.

Foto: Miguel Tovar / AP

Jason deCaires Taylor har brukt levende modeller til sine skulpturer og hentet inspirasjon fra folk på gaten i Cancun.

– Vi skrev ned en liste over hvilke typer vi var ute etter; en ung jente, en eldre kvinne, en mann i 20-årene. Deretter gikk vi ut og fant dem og tok dem med tilbake til verkstedet, fant ut hvem de var og hvilke positur som kunne passe dem, sier deCaires Taylor.

Modellene, deriblant en tre år gammel gutt, sto eller satt i undertøyet mens de ble dekket av vaselin og gips. Dette arbeidet tok rundt én time.

Deretter ble skulpturene hovedsaklig støpt i sement eller fiberglass, som er det samme materialet man lager mer ordinære kunstige rev av.

Den spesielle innstallasjonen har måttet tåle en solid budsjettsprekk. Det hele har kostet 250.000 dollar, noe som er dobbelt så mye som opprinnelig planlagt.

Undervannsmuseum

Kunsten i Cancun Marine Park blir en del av Museo Subacuatico del Arte (MUSA), som etter hvert vil få 13 undervannsavdelinger med verk av andre kunstnere.

– Fra en kunstners perspektiv er dette veldig interessant fordi man her har å gjøre med helt andre lover. Fargene forandrer seg på en helt annen måte under vann, lyset er annerledes fordi det blir påvirket av havoverflaten, sier deCaires Taylor.

Skulpturene vil også med tiden endre utseende etter hvert som livet under vann vil sette sine spor.

– Folk spør meg om det er ferdig, men jeg anser det ikke som endelig. Dette er bare en av fasene. Jeg plasserer dem nå ut i havet, og som tittelen tilsier, vil de utvikle seg betydelig framover, sier kunstneren.

Jason deCaires Taylor

Jason deCaires Taylor med skulpturene sine som skal utgjøre innstalasjonen «The Silent Evolution».

Foto: STRINGER/MEXICO / REUTERS

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.