NRK Meny
Normal

«Norges offisielle OL-låt» har ikke blitt brukt

Den ble presentert i beste sendetid til stor oppmerksomhet. Siden har vi ikke hørt OL-låta «The Best Of Us». – Den er bare ment til intern bruk, sier komponisten og Olympiatoppen.

Her hører du Norges OL-låt bli framført for første gang på idrettsgalla 2014.

Her kan du se framføringen av «The Best Of Us» under Idrettsgallaen lørdag 4. januar. Låta framføres av sopran Eli Kristin Hansveen, popsanger Aleksander With, rapper Kaveh og elektronikaartist AutoLaser. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix.

– Med seg til lekene har troppen en sang som forener utøvere på tvers av grener. Her får dere Norges offisielle OL-låt «The Best Of Us», sa programleder Anne Rimmen da låta ble urframført av blant annet Alexander Denstad With og Kaveh under Idrettsgallaen i starten av januar.

Men «The Best Of Us» ble ikke med utøverne til Sotsji, og den har verken blitt lansert for salg eller strømming eller blitt sendt til radiostasjoner.

Låta ble bestilt av Olympiatoppen som en del av lagbyggingen i OL-troppen. Den fikk mye kritikk i sosiale medier etter premieren, og ble anmeldt til terningkast én i VG.

– Den er nå spilt inn i to versjoner

Kjetil Bjerkestrand

– «The Best Of Us» er nå spilt inn og ferdig mikset i to versjoner, og sendt til utøverne i Sotsji, forteller komponist Kjetil Bjerkestrand.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Olympiatoppen har tidligere sagt til NRK at låta ikke var ferdig da den ble fremført under Idrettsgallaen.

Komponist Kjetil Bjerkestrand forteller at det imidlertid var den endelige versjonen vi hørte under Idrettsgallaen – og den har nå blitt innspilt i et studio.

– Den er spilt inn og ferdig mikset i to versjoner, en lik under Idrettsgallaen og en litt kortere, og gitt til Olympiatoppen og utøverne. Det var det som hele tiden var planen med låta.

– Hvorfor har vi ikke hørt noe til den siden Idrettsgallaen?

– Kanskje det er planen at den skal lanseres, men det vet ikke jeg. Den er laget til idrettsutøverne, sier komponisten.

– Olympiatoppen fikk låta sist lørdag

«The Best Of Us» er en del av Olympiatoppens prosjekt «Prestasjonsklyngen» – et samarbeid med blant annet Operaen som søker å styrke lagånden i norsk idrett.

Jarle Aambø var toppidrettssjef inntil i fjor høst og bestilte låta. I dag jobber han med nettopp «Prestasjonsklyngen», men han henviser til Olympiatoppens pressetalsmann Halvor Lea for kommentar om «The Best Of Us».

NRK blir også henvist til Olympiatoppen av artist Alexander Denstad Withs manager Cecilie Torp-Holthe.

Halvor Lea

Olympiatoppens pressetalsmann Halvor Lea forteller at Olympiatoppen lørdag 15. februar fikk den endelige versjonen av låta, og at den nå skal sendes videre til OL-troppen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lea vil ikke bli intervjuet av NRK om saken, men forteller at Olympiatoppen lørdag 15. februar mottok den endelige versjonen av låta.

Han forklarer at låta nå skal distribueres videre til OL-troppen, og at den er ment kun til intern bruk.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra dagens toppidrettssjef Tore Øvrebø uten hell.

– Skulle ikke være en «OL-floke»

Komponist Kjetil Bjerkestrand sier det det hele tiden var meningen at «The Best Of Us» kun skulle fungere som motivasjon internt i troppen.

– Låta har fulgt idrettsutøverne under oppladningen til OL, og har eksistert i ulike fasonger i løpet av den prosessen, sier han.

– Hva synes du som komponist om at den ikke har blitt spilt eller sunget noen steder når det nå snart bare er en halv uke igjen av OL?

– Så vidt jeg vet har Norge aldri før hatt offisielle OL-låter. Og hvor stor er sjansen for at den blir spilt på stadion i Russland? Dette er en intern låt for utøverne. Det hadde vært hyggelig om den hadde blitt noe mer enn det, og det får vi håpe at den blir, for jeg synes låta er god. Det er mange fine bidrag der.

– Hva synes du om kritikken som kom etter urfremføringen?

– Hvis han journalisten i VG og andre som har skrevet ting ventet en «OL-floke»... vel, hadde de fått det, hadde ikke vi fullført oppdraget vårt, sier Bjerkestrand.

Mange alternative OL-låter

Flere artister har lansert sine egne OL-sanger i kjølvannet av premieren på «The Best Of Us».

Blant annet har «Stjernekamp»-Agnete og Dagbladets Asle Hansen laget låta «Vi går for gull». I tillegg står hobbymusiker og tidligere skiskytter Hans Prøsch bak sangen «OL-gullet».

En Facebook-gruppe er dessuten opprettet for dem som ønsker Polkabjørn & Kleine Heines låt «I Like To Ski» som norsk OL-låt.

Lars Erik Blokkhus

– Personlig fikk jeg verken «fot» eller allsangfølelse av den offisielle låta, sier Plumbo-vokalist Lars-Erik Blokkhus.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Gruppa Plumbos sang «Sånn gjør vi det» har også i flere medier, blant annet hos tv-rettighetsinnehaver TV 2, blitt omtalt som den nye OL-låta.

– Tanken vår var ikke å lage en OL-låt, men en heia-sang som passer like godt på fotballbanen og i skisporet som på fest på lokalet på bygda, sier Plumbo-vokalist Lars-Erik Blokkhus.

Han sier at han likevel tok initiativ til å sende TV 2 låta – med beskjed om at de kunne bruke den til hva de ville under lekene.

– Personlig fikk jeg verken «fot» eller allsangfølelse av den offisielle låta. Da tenkte vi at siden vi allerede har laget en låt med høy allsangfaktor kunne den brukes til noe, forteller vokalisten.

Scheie savner floka

NRKs sportskommentator Arne Scheie synes det er synd at Norge ikke har klart å lage en OL-låt som fenger folket i like stor grad som «OL-floka» gjorde i 1994.

– Floka var veldig viktig for for oss som jobbet i mediene, for deltakerne selv og for publikum, som brukte den til å holde varmen. Det hadde vært fint med noe tilsvarende under disse lekene, sier Scheie.

– Hva synes du om at det har vært helt taust siden Idrettsgallaen rundt «The Best Of Us»?

– Bare det at Olympiatoppen bestiller en låt sier ganske mye om hvor viktig det er med en god låt. Også er det veldig vanskelig å leve opp til det beste. Denne ble jo mer eller mindre slaktet, og så lagt bort. Vi får gjøre et nytt forsøk til neste OL i Sør-Korea om fire år, avslutter sportskommentatoren.

LES OGSÅ:

Seier'n er vår-plata og Arne Scheie

Under Lillehammer-OL sang nordmenn om å gjøre en «god gammeldags floke». Låta ble gitt ut på plata «Seier'n er vår» av Kjell Karlsens Orkester. Arne Scheie savner flere OL-sanger av «floke-kaliber»

Foto: Faksimile/Stian Lysberg Solum / NRK/NTB-Scanpix

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller