Norge beste nasjon i Sotsji etter russisk skandale: – En oppreisning

CAS har forkastet russernes anke på Jevgenij Ustjugovs dopingdom, ifølge russerens advokater. Det betyr at Norge får OL-bronsen på skiskytterstafetten, og blir beste nasjon i Sotsji 2014.

461577863

BRONSELAGET: Emil Hegle Svendsen rykker opp fra 4. plass til bronse på skiskytterstafetten i Sotsji. Russland mister gullet, noe som betyr at Norge blir beste nasjon.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Alle resultatene til den russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov fra 1. januar 2010 til slutten av 2013/2014-sesongen – noe som gjelder både OL i Vancouver og OL i Sotsji – strykes på grunn av doping, opplyser Ustjugovs advokater til det velrennommerte nettstedet Inside the Games.

Dette bekrefter Det internasjonale skiskytterforbundets uavhengige dopingenhet i en pressemelding i ettermiddag.

Strykingen av Ustjugovs resultater betyr hovedsakelig tre ting:

 • Ustjugov mister OL-gullet på fellesstarten fra Vancouver 2010, noe som betyr at Martin Fourcade får gullet.
 • På grunn av Ustjugovs dopingdom mister det russiske laget OL-gullet på skiskytterstafetten for menn i Sotsji i 2014. Det fører til at Tyskland rykker opp til gull, Østerrike til sølv og Norge til bronse.
 • Ettersom russerne mister en gullmedalje, går Norge forbi vertsnasjonen på toppen av medaljestatistikken fra 2010. Norge vil stå med elleve gull, fem sølv og elleve bronse, mens russerne rykker ned til 2. plass på statistikken, med ti gull, ti sølv og ni bronse.

-

UTE: Jevgenij Ustjugovs resultater fra 2010 til 2014 strykes. Det betyr blant annet at OL-gullet på stafett fra Sotsji nå tilhører Tyskland.

Foto: Rene Gomolj / AFP

Russerne anket

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) bestemte allerede i februar at Ustjugovs skulle utestenges på grunn av unormale svingninger i blodverdiene hans, men russerne anket avgjørelsen til CAS.

Ifølge Inside the Games argumenterte advokatene til Ustjugov med at han har naturlig svært høyt hemoglobinnivå i blodet og at dette er noe flere i familien hans også har.

CAS kjøpte tilsynelatende ikke den forklaringen. Ifølge pressemeldingen fra IBU mener CAS at det er åpenbart at blodverdiene er blitt kunstig manipulert over tid. Dette er grunnen til at Ustjugov får en såpass alvorlig utestengelse som fire år. Det er ventet at CAS kommer med en offisiell redegjørelse senere tirsdag.

hthdh

PRESTISJE: Russerne la enorm prestisje i å være best i eget OL. Nå strykes gullet til disse fire karene.

Foto: Lee Jin-man / AP

Resultatet er uansett at det norske stafettlaget med Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen rykker opp til bronseplass i Sotsji.

NRK-ekspert Emil Hegle Svendsen (35), som gikk sisteetappen for Norge, klarer ikke å glede seg voldsomt over at han kan legge til en OL-medalje til de sju han allerede har.

– En positiv dopingdom er aldri gode nyheter. Det er egentlig veldig kjedelig og et gjentagende spøkelse som dukker opp av og til, sier Svendsen til NRK.

– Gikk for gullet

Trønderen lå an til å kunne gå Norge inn til gull på stafetten i Sotsji, men fikk trøbbel på siste skyting, noe som gjorde at Norge havnet på den sure 4. plassen.

123

TUNG DAG: Emil Hegle Svendsen var svært lei seg etter at gullet glapp på siste skyting for Norge. Etter målgang fikk han trøst av lagkompisene.

Foto: Heiko Junge / NTB

Svendsen er tydelig på at det ikke blir noen fest for å feire den seks og et halvt år forsinkede bronsen i kveld.

– Det var gullet vi gikk for, og det var det som glapp. Dette blir nok ikke løpet jeg skal fortelle barnebarna om. Dette blir nok den lavest rangerte av OL-medaljene mine, sier han.

Svendsen synes det beste med dagens nyhet er at Norge går forbi Russland på medaljestatistikken, spesielt med tanke på det godt dokumenterte statsfinansierte dopingjukset som preget OL.

– At vi blir beste nasjon er kanskje den beste konsekvensen av dette. En bronsemedalje på skiskytterstafett har ikke så sykt mye verdi, men å bli beste nasjon, spesielt etter det russerne gjorde, føles veldig bra. Det er en slags oppreisning, sier han.

Sochi 2014 Winter Olympics

STORT OL: Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tora Berger og resten av de norske skiskytterne levert et stort OL, og bidro sterkt til at Norge seks og et halvt år senere er beste nasjon.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB

– Kommer det til å sendes noen meldinger mellom Bjørndalen, Bø-brødrene og deg i kveld nå som dere alle får en bronsemedalje i posten?

– Hehe, ja, du skal ikke se bort fra at det blir noen meldinger. Det er alltid bra å pynte litt på statistikken.

Fornøyd Bø

Tarjei Bø ser på CAS-beslutningen som en seier for alle rene utøvere.

– Dette er enda en ny og rettferdig seier til fair play og de rene utøverne. Vi får aldri muligheten til å kjenne på den magiske stemningen med å motta OL-medaljen og kikke på det norske flagget, men det viser seg at de som jukser aldri kan føle seg trygge, skriver han i en tekstmelding til NRK.

Blinkfestivalen

UTFORDER BJØRNDALEN: Tarjei Bø utfordrer Ole Einar Bjørndalen til å arrangere bronsefest.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det statsfinansierte jukset i Sotsji er det mest alvorlige jukset jeg har opplevd i min karriere. At Russland ikke lenger er beste nasjon syns jeg gir en veldig fin symbolikk for alle som er opptatt av en ren idrett, skriver han videre, før han avslutter humoristisk:

– Jeg forventer at Ole Einar steller i stand en skikkelig fest med munnbind og «antibac» i baklomma.

Varsler anke

Den tidligere tungvektsbokseren Nikolaj Valujev, som nå sitter i det russiske underhuset, sier til sports.ru at det er en forutinntatthet mot russiske utøvere, og at det vil være naturlig å anke CAS-dommen.

VALUEV BELT

VURDERER ANKE: Nikolaj Valujev.

Foto: Eckehard Schulz / AP

Valujev mener det kan bevises at Ustjugovs uvanlige blodverdier er naturlige, på lik linje med mennesker med «unormalt høyt testosteronnivå eller alkoholnivå i kroppen».

– Hvis du ser på statistikken kan du bevise at dette er en egenskap ved kroppen, og da kan du ta det til retten, sier han.

Ankeinstansen for CAS er sveitsisk høyesterett. Retten behandler kun prosedyrefeil og tar ikke for seg nye bevis. CAS-dommer har svært sjeldent blitt gjort om av sveitsisk høyesterett.

Siste nytt

 • Målvakt testet positivt

  Målvakt Silje Solberg har avlagt en ny positiv test på Covid-19. Det melder Norges håndballforbund i en pressemelding.

  Karen Lunde slutter seg til EM-troppen neste uke.

  Silje Solberg.
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Skjøt seg fullstendig bort

  Tiril Eckhoff fikk hele sju bom på normaldistansen i Kontiolahti, og havnet langt ned på resultatlistene.

  – Det var skikkelig dårlig. Jeg er skuffa. Jeg følte jeg har kommet godt inn i det, og så blir jeg skikkelig defensiv. Det er kjedelig, forteller hun til NRK.

  Heller ikke Marte Olsbu Røiseland fikk det til å stemme, og med fire bom var hun utenfor topp 10. Ingen av de andre norske kvinnene hevdet seg helt i teten, og Karoline Knotten ble beste norske. Dorothea Wierer vant, foran Denise Herrmann og Johanna Skottheim.

  *Rennet er ikke helt ferdig, men ingen kan true pallplassene.

  lZenwzOQ33A
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Liverpool mistet seieren på overtid

  Det ble noen høydramatiske sluttminutter da Liverpool møtte Brighton borte i engelsk Premier League. Liverpool ledet kampen etter scoring fra formspilleren Diogo Jota.

  Mohamed Salah og Sadio Mané scoret også for Liverpool, men fikk målene annullert etter at VAR hadde sjekket situasjonene som ledet frem til målene.

  På overtid grep VAR inn igjen, og det ble dømt straffespark da Andrew Robertson sparket i foten til Brighton-spiss Danny Welbeck.

  Pascal Gross var sikker fra straffemerket og utlignet tre minutter på overtid.

  wfwafd
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal