Hopp til innhold

Norge beste nasjon i Sotsji etter russisk skandale: – En oppreisning

CAS har forkastet russernes anke på Jevgenij Ustjugovs dopingdom, ifølge russerens advokater. Det betyr at Norge får OL-bronsen på skiskytterstafetten, og blir beste nasjon i Sotsji 2014.

461577863

BRONSELAGET: Emil Hegle Svendsen rykker opp fra 4. plass til bronse på skiskytterstafetten i Sotsji. Russland mister gullet, noe som betyr at Norge blir beste nasjon.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Alle resultatene til den russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov fra 1. januar 2010 til slutten av 2013/2014-sesongen – noe som gjelder både OL i Vancouver og OL i Sotsji – strykes på grunn av doping, opplyser Ustjugovs advokater til det velrennommerte nettstedet Inside the Games.

Dette bekrefter Det internasjonale skiskytterforbundets uavhengige dopingenhet i en pressemelding i ettermiddag.

Strykingen av Ustjugovs resultater betyr hovedsakelig tre ting:

  • Ustjugov mister OL-gullet på fellesstarten fra Vancouver 2010, noe som betyr at Martin Fourcade får gullet.
  • På grunn av Ustjugovs dopingdom mister det russiske laget OL-gullet på skiskytterstafetten for menn i Sotsji i 2014. Det fører til at Tyskland rykker opp til gull, Østerrike til sølv og Norge til bronse.
  • Ettersom russerne mister en gullmedalje, går Norge forbi vertsnasjonen på toppen av medaljestatistikken fra 2010. Norge vil stå med elleve gull, fem sølv og elleve bronse, mens russerne rykker ned til 2. plass på statistikken, med ti gull, ti sølv og ni bronse.

-

UTE: Jevgenij Ustjugovs resultater fra 2010 til 2014 strykes. Det betyr blant annet at OL-gullet på stafett fra Sotsji nå tilhører Tyskland.

Foto: Rene Gomolj / AFP

Russerne anket

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) bestemte allerede i februar at Ustjugovs skulle utestenges på grunn av unormale svingninger i blodverdiene hans, men russerne anket avgjørelsen til CAS.

Ifølge Inside the Games argumenterte advokatene til Ustjugov med at han har naturlig svært høyt hemoglobinnivå i blodet og at dette er noe flere i familien hans også har.

CAS kjøpte tilsynelatende ikke den forklaringen. Ifølge pressemeldingen fra IBU mener CAS at det er åpenbart at blodverdiene er blitt kunstig manipulert over tid. Dette er grunnen til at Ustjugov får en såpass alvorlig utestengelse som fire år. Det er ventet at CAS kommer med en offisiell redegjørelse senere tirsdag.

hthdh

PRESTISJE: Russerne la enorm prestisje i å være best i eget OL. Nå strykes gullet til disse fire karene.

Foto: Lee Jin-man / AP

Resultatet er uansett at det norske stafettlaget med Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen rykker opp til bronseplass i Sotsji.

NRK-ekspert Emil Hegle Svendsen (35), som gikk sisteetappen for Norge, klarer ikke å glede seg voldsomt over at han kan legge til en OL-medalje til de sju han allerede har.

– En positiv dopingdom er aldri gode nyheter. Det er egentlig veldig kjedelig og et gjentagende spøkelse som dukker opp av og til, sier Svendsen til NRK.

– Gikk for gullet

Trønderen lå an til å kunne gå Norge inn til gull på stafetten i Sotsji, men fikk trøbbel på siste skyting, noe som gjorde at Norge havnet på den sure 4. plassen.

123

TUNG DAG: Emil Hegle Svendsen var svært lei seg etter at gullet glapp på siste skyting for Norge. Etter målgang fikk han trøst av lagkompisene.

Foto: Heiko Junge / NTB

Svendsen er tydelig på at det ikke blir noen fest for å feire den seks og et halvt år forsinkede bronsen i kveld.

– Det var gullet vi gikk for, og det var det som glapp. Dette blir nok ikke løpet jeg skal fortelle barnebarna om. Dette blir nok den lavest rangerte av OL-medaljene mine, sier han.

Svendsen synes det beste med dagens nyhet er at Norge går forbi Russland på medaljestatistikken, spesielt med tanke på det godt dokumenterte statsfinansierte dopingjukset som preget OL.

– At vi blir beste nasjon er kanskje den beste konsekvensen av dette. En bronsemedalje på skiskytterstafett har ikke så sykt mye verdi, men å bli beste nasjon, spesielt etter det russerne gjorde, føles veldig bra. Det er en slags oppreisning, sier han.

Sochi 2014 Winter Olympics

STORT OL: Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tora Berger og resten av de norske skiskytterne levert et stort OL, og bidro sterkt til at Norge seks og et halvt år senere er beste nasjon.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB

– Kommer det til å sendes noen meldinger mellom Bjørndalen, Bø-brødrene og deg i kveld nå som dere alle får en bronsemedalje i posten?

– Hehe, ja, du skal ikke se bort fra at det blir noen meldinger. Det er alltid bra å pynte litt på statistikken.

Fornøyd Bø

Tarjei Bø ser på CAS-beslutningen som en seier for alle rene utøvere.

– Dette er enda en ny og rettferdig seier til fair play og de rene utøverne. Vi får aldri muligheten til å kjenne på den magiske stemningen med å motta OL-medaljen og kikke på det norske flagget, men det viser seg at de som jukser aldri kan føle seg trygge, skriver han i en tekstmelding til NRK.

Blinkfestivalen

UTFORDER BJØRNDALEN: Tarjei Bø utfordrer Ole Einar Bjørndalen til å arrangere bronsefest.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det statsfinansierte jukset i Sotsji er det mest alvorlige jukset jeg har opplevd i min karriere. At Russland ikke lenger er beste nasjon syns jeg gir en veldig fin symbolikk for alle som er opptatt av en ren idrett, skriver han videre, før han avslutter humoristisk:

– Jeg forventer at Ole Einar steller i stand en skikkelig fest med munnbind og «antibac» i baklomma.

Varsler anke

Den tidligere tungvektsbokseren Nikolaj Valujev, som nå sitter i det russiske underhuset, sier til sports.ru at det er en forutinntatthet mot russiske utøvere, og at det vil være naturlig å anke CAS-dommen.

VALUEV BELT

VURDERER ANKE: Nikolaj Valujev.

Foto: Eckehard Schulz / AP

Valujev mener det kan bevises at Ustjugovs uvanlige blodverdier er naturlige, på lik linje med mennesker med «unormalt høyt testosteronnivå eller alkoholnivå i kroppen».

– Hvis du ser på statistikken kan du bevise at dette er en egenskap ved kroppen, og da kan du ta det til retten, sier han.

Ankeinstansen for CAS er sveitsisk høyesterett. Retten behandler kun prosedyrefeil og tar ikke for seg nye bevis. CAS-dommer har svært sjeldent blitt gjort om av sveitsisk høyesterett.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal