Hopp til innhold

Norge beste nasjon i Sotsji etter russisk skandale: – En oppreisning

CAS har forkastet russernes anke på Jevgenij Ustjugovs dopingdom, ifølge russerens advokater. Det betyr at Norge får OL-bronsen på skiskytterstafetten, og blir beste nasjon i Sotsji 2014.

461577863

BRONSELAGET: Emil Hegle Svendsen rykker opp fra 4. plass til bronse på skiskytterstafetten i Sotsji. Russland mister gullet, noe som betyr at Norge blir beste nasjon.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Alle resultatene til den russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov fra 1. januar 2010 til slutten av 2013/2014-sesongen – noe som gjelder både OL i Vancouver og OL i Sotsji – strykes på grunn av doping, opplyser Ustjugovs advokater til det velrennommerte nettstedet Inside the Games.

Dette bekrefter Det internasjonale skiskytterforbundets uavhengige dopingenhet i en pressemelding i ettermiddag.

Strykingen av Ustjugovs resultater betyr hovedsakelig tre ting:

 • Ustjugov mister OL-gullet på fellesstarten fra Vancouver 2010, noe som betyr at Martin Fourcade får gullet.
 • På grunn av Ustjugovs dopingdom mister det russiske laget OL-gullet på skiskytterstafetten for menn i Sotsji i 2014. Det fører til at Tyskland rykker opp til gull, Østerrike til sølv og Norge til bronse.
 • Ettersom russerne mister en gullmedalje, går Norge forbi vertsnasjonen på toppen av medaljestatistikken fra 2010. Norge vil stå med elleve gull, fem sølv og elleve bronse, mens russerne rykker ned til 2. plass på statistikken, med ti gull, ti sølv og ni bronse.

-

UTE: Jevgenij Ustjugovs resultater fra 2010 til 2014 strykes. Det betyr blant annet at OL-gullet på stafett fra Sotsji nå tilhører Tyskland.

Foto: Rene Gomolj / AFP

Russerne anket

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) bestemte allerede i februar at Ustjugovs skulle utestenges på grunn av unormale svingninger i blodverdiene hans, men russerne anket avgjørelsen til CAS.

Ifølge Inside the Games argumenterte advokatene til Ustjugov med at han har naturlig svært høyt hemoglobinnivå i blodet og at dette er noe flere i familien hans også har.

CAS kjøpte tilsynelatende ikke den forklaringen. Ifølge pressemeldingen fra IBU mener CAS at det er åpenbart at blodverdiene er blitt kunstig manipulert over tid. Dette er grunnen til at Ustjugov får en såpass alvorlig utestengelse som fire år. Det er ventet at CAS kommer med en offisiell redegjørelse senere tirsdag.

hthdh

PRESTISJE: Russerne la enorm prestisje i å være best i eget OL. Nå strykes gullet til disse fire karene.

Foto: Lee Jin-man / AP

Resultatet er uansett at det norske stafettlaget med Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen rykker opp til bronseplass i Sotsji.

NRK-ekspert Emil Hegle Svendsen (35), som gikk sisteetappen for Norge, klarer ikke å glede seg voldsomt over at han kan legge til en OL-medalje til de sju han allerede har.

– En positiv dopingdom er aldri gode nyheter. Det er egentlig veldig kjedelig og et gjentagende spøkelse som dukker opp av og til, sier Svendsen til NRK.

– Gikk for gullet

Trønderen lå an til å kunne gå Norge inn til gull på stafetten i Sotsji, men fikk trøbbel på siste skyting, noe som gjorde at Norge havnet på den sure 4. plassen.

123

TUNG DAG: Emil Hegle Svendsen var svært lei seg etter at gullet glapp på siste skyting for Norge. Etter målgang fikk han trøst av lagkompisene.

Foto: Heiko Junge / NTB

Svendsen er tydelig på at det ikke blir noen fest for å feire den seks og et halvt år forsinkede bronsen i kveld.

– Det var gullet vi gikk for, og det var det som glapp. Dette blir nok ikke løpet jeg skal fortelle barnebarna om. Dette blir nok den lavest rangerte av OL-medaljene mine, sier han.

Svendsen synes det beste med dagens nyhet er at Norge går forbi Russland på medaljestatistikken, spesielt med tanke på det godt dokumenterte statsfinansierte dopingjukset som preget OL.

– At vi blir beste nasjon er kanskje den beste konsekvensen av dette. En bronsemedalje på skiskytterstafett har ikke så sykt mye verdi, men å bli beste nasjon, spesielt etter det russerne gjorde, føles veldig bra. Det er en slags oppreisning, sier han.

Sochi 2014 Winter Olympics

STORT OL: Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tora Berger og resten av de norske skiskytterne levert et stort OL, og bidro sterkt til at Norge seks og et halvt år senere er beste nasjon.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB

– Kommer det til å sendes noen meldinger mellom Bjørndalen, Bø-brødrene og deg i kveld nå som dere alle får en bronsemedalje i posten?

– Hehe, ja, du skal ikke se bort fra at det blir noen meldinger. Det er alltid bra å pynte litt på statistikken.

Fornøyd Bø

Tarjei Bø ser på CAS-beslutningen som en seier for alle rene utøvere.

– Dette er enda en ny og rettferdig seier til fair play og de rene utøverne. Vi får aldri muligheten til å kjenne på den magiske stemningen med å motta OL-medaljen og kikke på det norske flagget, men det viser seg at de som jukser aldri kan føle seg trygge, skriver han i en tekstmelding til NRK.

Blinkfestivalen

UTFORDER BJØRNDALEN: Tarjei Bø utfordrer Ole Einar Bjørndalen til å arrangere bronsefest.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det statsfinansierte jukset i Sotsji er det mest alvorlige jukset jeg har opplevd i min karriere. At Russland ikke lenger er beste nasjon syns jeg gir en veldig fin symbolikk for alle som er opptatt av en ren idrett, skriver han videre, før han avslutter humoristisk:

– Jeg forventer at Ole Einar steller i stand en skikkelig fest med munnbind og «antibac» i baklomma.

Varsler anke

Den tidligere tungvektsbokseren Nikolaj Valujev, som nå sitter i det russiske underhuset, sier til sports.ru at det er en forutinntatthet mot russiske utøvere, og at det vil være naturlig å anke CAS-dommen.

VALUEV BELT

VURDERER ANKE: Nikolaj Valujev.

Foto: Eckehard Schulz / AP

Valujev mener det kan bevises at Ustjugovs uvanlige blodverdier er naturlige, på lik linje med mennesker med «unormalt høyt testosteronnivå eller alkoholnivå i kroppen».

– Hvis du ser på statistikken kan du bevise at dette er en egenskap ved kroppen, og da kan du ta det til retten, sier han.

Ankeinstansen for CAS er sveitsisk høyesterett. Retten behandler kun prosedyrefeil og tar ikke for seg nye bevis. CAS-dommer har svært sjeldent blitt gjort om av sveitsisk høyesterett.

Siste nytt

 • Haaland nominert til gjev pris

  Erling Braut Haaland er blant de som kan få Laureus-prisen som årets mannlige idrettsutøver. Golfstjernen Viktor Hovland kan også bli hedret.

  Haaland var i stor grad ansiktet utad til et Manchester City-lag som i fjor vant både Premier League, mesterligaen og FA-cupen. Jærbuen scoret på bestilling og har siden fått flere priser.

  Haaland får konkurranse av Novak Djokovic, Mondo Duplantis, Noah Lyles, Lionel Messi og Max Verstappen, kommer det fram i nominasjonene mandag.

  Laureus Sports Awards har vært delt ut siden 2000. Den omtales som idrettens Oscar-utdeling.

  I nominasjonene til årets lag er Europas Ryder Cup-lag med på listen. Der var Hovland viktig for laget som slo USA i turneringen i Roma. På den listen er også Haalands Manchester City og Spanias kvinnelandslag som gikk til topps i VM.

  Hovland hadde en kjempesesong i fjor og gikk til topps i PGA-sluttspillet.

  (NTB)

  dTyQ10zYEYA
  Foto: AP
 • Norges håndballherrer møter Danmark i firenasjonersturnering i Oslo

  EM-sølvvinner Danmark, Kroatia og Argentina kommer i mai til Norge for å spille håndballturnering i Jordal Amfi i Oslo.

  – Det er en fin sammensetning av lag, sier landslagssjef Jonas Wille.

  Danmark tapte i januar EM-finalen for Frankrike, men Wille ser på Nikolaj Jacobsens lag som verdens beste.

  – Det er lenge siden vi har spilt mot Kroatia, så det blir fint. Danmark er det alltid bra å møte. Selv om de ikke tok gull i EM i januar, er de verdens beste lag. I tillegg er det morsomt å teste seg mot et lag som Argentina. De møter vi ikke så ofte, og de er blitt bedre og bedre med årene, sier Wille.

  Kampene spilles 9.-12. mai i hallen der ishockeylaget Vålerenga avvikler sine hjemmekamper.

  Norge, Danmark og Kroatia skal sammen arrangere VM i januar 2025.

  (NTB)

  UEnf9x4vSNU
  Foto: NTB
 • Syk Udnes Weng står over i Lahti

  Skiforbundet har tatt ut 21 langrennsløpere til verdenscuprennene i Lahti kommende helg.

  Der står en syk Tiril Udnes Weng over.

  – Jeg var sliten etter de siste rennene i USA. Ble syk i midten av forrige uke og er fortsatt ikke i trening. Håper å komme i gang igjen denne uka og bli klar for WC på hjemmebane, sier Udnes Weng i pressemeldingen.

  Her er den fulle troppen:

  Kvinner:

  Astrid Øyre Slind, Kristine Stavås Skistad, Kristin Austgulen Fosnæs, Lotta Udnes Weng, Heidi Weng, Astrid Øyre Slind, Anne Kjersti Kalvå, Margrethe Bergane, Mathilde Myhrvold, Maria Hartz Melling, Julie Myhre.

  Menn:

  Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl, Even Northug, Simen Hegstad Krüger, Henrik Dønnestad, Martin Løwstrøm Nyenget, Pål Golberg, Erik Valnes, Harald Østberg Amundsen, Ansgar Evensen, Matz William Jenssen.

  Sesongåpning langrenn Beitostølen
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal