Norge beste nasjon i Sotsji etter russisk skandale: – En oppreisning

CAS har forkastet russernes anke på Jevgenij Ustjugovs dopingdom, ifølge russerens advokater. Det betyr at Norge får OL-bronsen på skiskytterstafetten, og blir beste nasjon i Sotsji 2014.

461577863

BRONSELAGET: Emil Hegle Svendsen rykker opp fra 4. plass til bronse på skiskytterstafetten i Sotsji. Russland mister gullet, noe som betyr at Norge blir beste nasjon.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Alle resultatene til den russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov fra 1. januar 2010 til slutten av 2013/2014-sesongen – noe som gjelder både OL i Vancouver og OL i Sotsji – strykes på grunn av doping, opplyser Ustjugovs advokater til det velrennommerte nettstedet Inside the Games.

Dette bekrefter Det internasjonale skiskytterforbundets uavhengige dopingenhet i en pressemelding i ettermiddag.

Strykingen av Ustjugovs resultater betyr hovedsakelig tre ting:

 • Ustjugov mister OL-gullet på fellesstarten fra Vancouver 2010, noe som betyr at Martin Fourcade får gullet.
 • På grunn av Ustjugovs dopingdom mister det russiske laget OL-gullet på skiskytterstafetten for menn i Sotsji i 2014. Det fører til at Tyskland rykker opp til gull, Østerrike til sølv og Norge til bronse.
 • Ettersom russerne mister en gullmedalje, går Norge forbi vertsnasjonen på toppen av medaljestatistikken fra 2010. Norge vil stå med elleve gull, fem sølv og elleve bronse, mens russerne rykker ned til 2. plass på statistikken, med ti gull, ti sølv og ni bronse.

-

UTE: Jevgenij Ustjugovs resultater fra 2010 til 2014 strykes. Det betyr blant annet at OL-gullet på stafett fra Sotsji nå tilhører Tyskland.

Foto: Rene Gomolj / AFP

Russerne anket

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) bestemte allerede i februar at Ustjugovs skulle utestenges på grunn av unormale svingninger i blodverdiene hans, men russerne anket avgjørelsen til CAS.

Ifølge Inside the Games argumenterte advokatene til Ustjugov med at han har naturlig svært høyt hemoglobinnivå i blodet og at dette er noe flere i familien hans også har.

CAS kjøpte tilsynelatende ikke den forklaringen. Ifølge pressemeldingen fra IBU mener CAS at det er åpenbart at blodverdiene er blitt kunstig manipulert over tid. Dette er grunnen til at Ustjugov får en såpass alvorlig utestengelse som fire år. Det er ventet at CAS kommer med en offisiell redegjørelse senere tirsdag.

hthdh

PRESTISJE: Russerne la enorm prestisje i å være best i eget OL. Nå strykes gullet til disse fire karene.

Foto: Lee Jin-man / AP

Resultatet er uansett at det norske stafettlaget med Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen rykker opp til bronseplass i Sotsji.

NRK-ekspert Emil Hegle Svendsen (35), som gikk sisteetappen for Norge, klarer ikke å glede seg voldsomt over at han kan legge til en OL-medalje til de sju han allerede har.

– En positiv dopingdom er aldri gode nyheter. Det er egentlig veldig kjedelig og et gjentagende spøkelse som dukker opp av og til, sier Svendsen til NRK.

– Gikk for gullet

Trønderen lå an til å kunne gå Norge inn til gull på stafetten i Sotsji, men fikk trøbbel på siste skyting, noe som gjorde at Norge havnet på den sure 4. plassen.

123

TUNG DAG: Emil Hegle Svendsen var svært lei seg etter at gullet glapp på siste skyting for Norge. Etter målgang fikk han trøst av lagkompisene.

Foto: Heiko Junge / NTB

Svendsen er tydelig på at det ikke blir noen fest for å feire den seks og et halvt år forsinkede bronsen i kveld.

– Det var gullet vi gikk for, og det var det som glapp. Dette blir nok ikke løpet jeg skal fortelle barnebarna om. Dette blir nok den lavest rangerte av OL-medaljene mine, sier han.

Svendsen synes det beste med dagens nyhet er at Norge går forbi Russland på medaljestatistikken, spesielt med tanke på det godt dokumenterte statsfinansierte dopingjukset som preget OL.

– At vi blir beste nasjon er kanskje den beste konsekvensen av dette. En bronsemedalje på skiskytterstafett har ikke så sykt mye verdi, men å bli beste nasjon, spesielt etter det russerne gjorde, føles veldig bra. Det er en slags oppreisning, sier han.

Sochi 2014 Winter Olympics

STORT OL: Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tora Berger og resten av de norske skiskytterne levert et stort OL, og bidro sterkt til at Norge seks og et halvt år senere er beste nasjon.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB

– Kommer det til å sendes noen meldinger mellom Bjørndalen, Bø-brødrene og deg i kveld nå som dere alle får en bronsemedalje i posten?

– Hehe, ja, du skal ikke se bort fra at det blir noen meldinger. Det er alltid bra å pynte litt på statistikken.

Fornøyd Bø

Tarjei Bø ser på CAS-beslutningen som en seier for alle rene utøvere.

– Dette er enda en ny og rettferdig seier til fair play og de rene utøverne. Vi får aldri muligheten til å kjenne på den magiske stemningen med å motta OL-medaljen og kikke på det norske flagget, men det viser seg at de som jukser aldri kan føle seg trygge, skriver han i en tekstmelding til NRK.

Blinkfestivalen

UTFORDER BJØRNDALEN: Tarjei Bø utfordrer Ole Einar Bjørndalen til å arrangere bronsefest.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det statsfinansierte jukset i Sotsji er det mest alvorlige jukset jeg har opplevd i min karriere. At Russland ikke lenger er beste nasjon syns jeg gir en veldig fin symbolikk for alle som er opptatt av en ren idrett, skriver han videre, før han avslutter humoristisk:

– Jeg forventer at Ole Einar steller i stand en skikkelig fest med munnbind og «antibac» i baklomma.

Varsler anke

Den tidligere tungvektsbokseren Nikolaj Valujev, som nå sitter i det russiske underhuset, sier til sports.ru at det er en forutinntatthet mot russiske utøvere, og at det vil være naturlig å anke CAS-dommen.

VALUEV BELT

VURDERER ANKE: Nikolaj Valujev.

Foto: Eckehard Schulz / AP

Valujev mener det kan bevises at Ustjugovs uvanlige blodverdier er naturlige, på lik linje med mennesker med «unormalt høyt testosteronnivå eller alkoholnivå i kroppen».

– Hvis du ser på statistikken kan du bevise at dette er en egenskap ved kroppen, og da kan du ta det til retten, sier han.

Ankeinstansen for CAS er sveitsisk høyesterett. Retten behandler kun prosedyrefeil og tar ikke for seg nye bevis. CAS-dommer har svært sjeldent blitt gjort om av sveitsisk høyesterett.

Sportsnyheter

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Gullballen gikk til Lionel Messi. Superstjernen sikret sin sjuende Ballon d'Or under mandagens prisutdeling. Ingen har vunnet prisen oftere enn argentineren.

Siste nytt

 • Klæbo nekter å gå med Viaplay-logo

  Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo har ikke sans for Norges Skiforbunds kommersielle samarbeid med Viaplay.

  Derfor nektet han å gå med Viaplay-logoen på låret, slik de andre norske skiløperne gjorde, i helgens verdenscupåpning i Ruka. Det melder Adresseavisen.

  – Jeg mener at en slik avtale verken tjener skiforbundet eller Viaplay. I stedet kan den være skadelig, da det kan stilles spørsmål rundt temaet uavhengighet. Det er ikke bra for noen av partene, sier Klæbo til avisen.

  Viaplay-eier Nent Group har TV-rettighetene til verdenscupen i langrenn, og den norske skistjernen mener at det er problematisk at strømmetjenesten både skal dekke idretten journalistisk og være sponsor for skiforbundet.

  – Slikt kan det settes spørsmålstegn ved. Når spørsmål stilles rundt vår uavhengighet og troverdighet, må noen varsle. Det har jeg gjort, og jeg valgte å gå uten Viaplay-merke på konkurransedressen i Ruka fastslår Klæbo.

  Kommersiell sjef Børge S. Nielsen er uenig i begrunnelsen og sier at Viaplay skal ha et møte med skiforbundet om saken i løpet av de nærmeste dagene. (NTB)

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Neymar ferdigspilt for i år

  Paris Saint-Germain må klare seg uten stjernespissen Neymar i seks til åtte uker som følge av en ankelskade.

  Det opplyser den franske storklubben på sitt nettsted. Neymar ble skadd i søndagens 3-1-seier over Saint-Étienne.

  – Tester utført i natt bekrefter at Neymar har fått en forstuet venstre ankel og leddbåndsskader. Det er ventet at han er utilgjengelig i seks til åtte uker. En ny undersøkelse skal gjøres om 72 timer, skriver PSG.

  France Soccer League One
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Nilsson ute av troppen

  Stina Nilsson er ute av Sverige-troppen når verdscupen i skiskyting held fram i Östersund torsdag. Ho skal i staden gå IBU-cuprenn på norsk snø.

  Den svenske landslagsleiinga vel denne veka å gi Johanna Skottheim sjansen i verdscupen.

  Nilsson stiller i staden til start i IBU-cupen på Sjusjøen. Der skal det gåast supersprint (onsdag), sprint (fredag) og fellesstart (laurdag).

  – På Sjusjøen får Stina sjansen til å gå tre nye renn mot hard internasjonal motstand. Det trur eg er perfekt for hennar vidare utvikling, forklarer Lukas.

  Nilsson blei nummer 43 og 55 i dei to premiererenna i Östersund i helga. Ho hoppa over frå langrenn til skiskyting vinteren 2020.

  Stina Nilsson
  Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal