Larssons testamente funnet

Suksessforfatteren Stieg Larssons millardformue kan gå til kommunister i Umeå.

Stieg Larsson

Stieg Larsson testamente fra 1977 kan gjøre slutt på tidenes arvekonflikt i Sverige.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larssons triologi om økonomijournalisten Mikael Blomquist har solgt svært godt i skandinaviske bokhandler. Hele trilogien ble gitt ut etter at Larsson i 2004 døde av et hjerteinfarkt.

Nett-TV Larsson-formue til kommunistparti

Luftslottet som sprengtes

Stieg Larssons bok 'Luftslottet som sprengtes'.

Bøkenes enorme suksess har ført til tidenes arvestrid i Sverige, mellom Larssons kjæreste gjennom 30 år, og hans far og bror. Som journalist gransket Larsson høyreekstreme grupper og ble ofte angrepet. For å beskytte sin samboer Eva Gabrielsson giftet han seg derfor aldri med henne.

Gammelt testamente

Nå har Larssons testamente fra 1977 blitt funnet. Den gang var journalisten Larsson på vei til Etiopias borgerkrig og fryktet at han kunne bli drept.

- Jeg er nok ikke noe rikt menneske, skriver han i testamentet, før han testamenterer alle sine verdier til det Kommunistiska arbetarförbundets avdeling i Umeå.

Dermed kan det være kommunistene i Umeå som nå blir rike. Larssons bøker har snart blitt omsatt for en milliard svenske kroner.

- Vi ble helt overrumplet. Vi trodde først dette var en spøk, men det er det åpenbart ikke, sier Jan-Olov Carlsson, medlem i det som i dag heter Socialistiska partiet i Umeå, til Dagens Nyheter.

Ikke juridisk bindende

Han legger til at de skal bruke pengene til å fortsette Larssons kamp mot høyreekstreme krefter og rasisme, dersom det faktisk blir til at de får arve de.

Ingen vitner har skrevet under på testamentet og det er derfor ikke juridisk bindende.

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP