NRK Meny
Normal

Larssons testamente funnet

Suksessforfatteren Stieg Larssons millardformue kan gå til kommunister i Umeå.

Stieg Larsson

Stieg Larsson testamente fra 1977 kan gjøre slutt på tidenes arvekonflikt i Sverige.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larssons triologi om økonomijournalisten Mikael Blomquist har solgt svært godt i skandinaviske bokhandler. Hele trilogien ble gitt ut etter at Larsson i 2004 døde av et hjerteinfarkt.

Nett-TV Larsson-formue til kommunistparti

Luftslottet som sprengtes

Stieg Larssons bok 'Luftslottet som sprengtes'.

Bøkenes enorme suksess har ført til tidenes arvestrid i Sverige, mellom Larssons kjæreste gjennom 30 år, og hans far og bror. Som journalist gransket Larsson høyreekstreme grupper og ble ofte angrepet. For å beskytte sin samboer Eva Gabrielsson giftet han seg derfor aldri med henne.

Gammelt testamente

Nå har Larssons testamente fra 1977 blitt funnet. Den gang var journalisten Larsson på vei til Etiopias borgerkrig og fryktet at han kunne bli drept.

- Jeg er nok ikke noe rikt menneske, skriver han i testamentet, før han testamenterer alle sine verdier til det Kommunistiska arbetarförbundets avdeling i Umeå.

Dermed kan det være kommunistene i Umeå som nå blir rike. Larssons bøker har snart blitt omsatt for en milliard svenske kroner.

- Vi ble helt overrumplet. Vi trodde først dette var en spøk, men det er det åpenbart ikke, sier Jan-Olov Carlsson, medlem i det som i dag heter Socialistiska partiet i Umeå, til Dagens Nyheter.

Ikke juridisk bindende

Han legger til at de skal bruke pengene til å fortsette Larssons kamp mot høyreekstreme krefter og rasisme, dersom det faktisk blir til at de får arve de.

Ingen vitner har skrevet under på testamentet og det er derfor ikke juridisk bindende.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3