NRK Meny
Normal

Larssons testamente funnet

Suksessforfatteren Stieg Larssons millardformue kan gå til kommunister i Umeå.

Stieg Larsson

Stieg Larsson testamente fra 1977 kan gjøre slutt på tidenes arvekonflikt i Sverige.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larssons triologi om økonomijournalisten Mikael Blomquist har solgt svært godt i skandinaviske bokhandler. Hele trilogien ble gitt ut etter at Larsson i 2004 døde av et hjerteinfarkt.

Nett-TV Larsson-formue til kommunistparti

Luftslottet som sprengtes

Stieg Larssons bok 'Luftslottet som sprengtes'.

Bøkenes enorme suksess har ført til tidenes arvestrid i Sverige, mellom Larssons kjæreste gjennom 30 år, og hans far og bror. Som journalist gransket Larsson høyreekstreme grupper og ble ofte angrepet. For å beskytte sin samboer Eva Gabrielsson giftet han seg derfor aldri med henne.

Gammelt testamente

Nå har Larssons testamente fra 1977 blitt funnet. Den gang var journalisten Larsson på vei til Etiopias borgerkrig og fryktet at han kunne bli drept.

- Jeg er nok ikke noe rikt menneske, skriver han i testamentet, før han testamenterer alle sine verdier til det Kommunistiska arbetarförbundets avdeling i Umeå.

Dermed kan det være kommunistene i Umeå som nå blir rike. Larssons bøker har snart blitt omsatt for en milliard svenske kroner.

- Vi ble helt overrumplet. Vi trodde først dette var en spøk, men det er det åpenbart ikke, sier Jan-Olov Carlsson, medlem i det som i dag heter Socialistiska partiet i Umeå, til Dagens Nyheter.

Ikke juridisk bindende

Han legger til at de skal bruke pengene til å fortsette Larssons kamp mot høyreekstreme krefter og rasisme, dersom det faktisk blir til at de får arve de.

Ingen vitner har skrevet under på testamentet og det er derfor ikke juridisk bindende.

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.