Stein Erik Hagen: Jeg skjønte jeg var homofil i godt voksen alder

Forretningsmann Stein Erik Hagen forteller åpent om hvordan han gradvis forsto at han var homofil.

Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

SNØBALL: – Aksepten for dem som er annerledes har endret seg veldig de siste 20 årene, sier Stein Erik Hagen. I kveldens Skavlan forteller han åpent om hvordan han forsto at han var homofil.

Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter.

I forbindelse med kirkevalget gikk han til angrep på Den norske kirke og donerte samtidig 500.000 kroner til Åpen folkekirke. ​

Les: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

Selv har han to ekteskap med kvinner bak seg, og til sammen fire barn.

I kveldens Skavlan forteller Hagen at han selv er homofil.

– Visste ikke hva homofili var

– Føler du selv at dette fremdeles er stigmatisert, spør Fredrik Skavlan.

– Det er cirka 20 år siden jeg sto i Vålerenga kirke og tok opp disse sakene første gang. Mye har forandret seg på de 20 årene, og når det kommer til aksepten for dem som er annerledes, så tror jeg det har utviklet seg veldig. Det har vært som en rullende snøball, sier Hagen.

Han forteller at homofili var tabubelagt og ukjent for ham og hans omgangskrets da han var yngre.

– Jeg skjønte at jeg var homofil i godt voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med.

Det var til og med ulovlig da du vokste opp?

– Loven ble opphevet da jeg var 16 år. Inntil det var det ulovlig å være homofil eller å praktisere det, minnes Hagen.

– Velkommen ut

Bård Nylund

ØNSKER VELKOMMEN: LLH-leder Bård Nylund mener Hagens åpenhet kan inspirere flere.

Foto: LLH

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ønsker Hagen velkommen ut av skapet.

– Det er veldig hyggelig for meg å si velkommen ut, Stein Erik! Det å leve et liv i åpenhet er mye bedre enn å leve et liv i skjul, sier Nylund.

Han tror det har en positiv signaleffekt at en viktig næringslivstopp som Hagen står frem med sin legning i voksen alder.

– Jeg tror han kan være til inspirasjon for flere, og jeg håper at folk skjønner at det å vente med å komme ut, ikke betyr at det er noen dårlig ide å komme ut. Kom ut når du er klar, og om du er 35 eller 65 spiller ingen rolle, for det å velge åpenheten er mye bedre enn det å la være.

Kulturstrøm

  • Avicii minnes i dag

    Flere medier vier den svenske DJ-en oppmerksomhet på dagen ett år etter at han døde, skriver SVT. Tim Berglinds familie har opprettet en stiftelse som vil la alle inntekter fra albumsalg gå til støtte for truet natur, bistand og tiltak mot selvmord. For litt over en uke siden ble singelen «SOS» sluppet posthumt og i juni kommer albumet han nesten hadde gjort ferdig før han tok livet sitt. Det får tittelen «Tim».

    PEOPLE-AVICII/
    Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters
  • Saara Hermansson vant SGP

    Sámi Grand Prix 2019 ble vunnet av den svenske sørsamen Saara Hermansson. Hun ble stemt fram av publikum og en jury som den beste i sang-delen av konkurransen. Premien er 20.000 kroner og konsert på Riksscenen i Oslo og neste års SGP. EiRA fikk andreplassen, fulgt av Kalle Urheim. Her kan du lese om artistene og høre sangene. Beste joiker ble Kim Hallgeir Berg.