Hopp til innhold

Stein Erik Hagen: Jeg skjønte jeg var homofil i godt voksen alder

Forretningsmann Stein Erik Hagen forteller åpent om hvordan han gradvis forsto at han var homofil.

Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

SNØBALL: – Aksepten for dem som er annerledes har endret seg veldig de siste 20 årene, sier Stein Erik Hagen. I kveldens Skavlan forteller han åpent om hvordan han forsto at han var homofil.

Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter.

I forbindelse med kirkevalget gikk han til angrep på Den norske kirke og donerte samtidig 500.000 kroner til Åpen folkekirke. ​

Les: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

Selv har han to ekteskap med kvinner bak seg, og til sammen fire barn.

I kveldens Skavlan forteller Hagen at han selv er homofil.

– Visste ikke hva homofili var

– Føler du selv at dette fremdeles er stigmatisert, spør Fredrik Skavlan.

– Det er cirka 20 år siden jeg sto i Vålerenga kirke og tok opp disse sakene første gang. Mye har forandret seg på de 20 årene, og når det kommer til aksepten for dem som er annerledes, så tror jeg det har utviklet seg veldig. Det har vært som en rullende snøball, sier Hagen.

Han forteller at homofili var tabubelagt og ukjent for ham og hans omgangskrets da han var yngre.

– Jeg skjønte at jeg var homofil i godt voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med.

Det var til og med ulovlig da du vokste opp?

– Loven ble opphevet da jeg var 16 år. Inntil det var det ulovlig å være homofil eller å praktisere det, minnes Hagen.

– Velkommen ut

Bård Nylund

ØNSKER VELKOMMEN: LLH-leder Bård Nylund mener Hagens åpenhet kan inspirere flere.

Foto: LLH

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ønsker Hagen velkommen ut av skapet.

– Det er veldig hyggelig for meg å si velkommen ut, Stein Erik! Det å leve et liv i åpenhet er mye bedre enn å leve et liv i skjul, sier Nylund.

Han tror det har en positiv signaleffekt at en viktig næringslivstopp som Hagen står frem med sin legning i voksen alder.

– Jeg tror han kan være til inspirasjon for flere, og jeg håper at folk skjønner at det å vente med å komme ut, ikke betyr at det er noen dårlig ide å komme ut. Kom ut når du er klar, og om du er 35 eller 65 spiller ingen rolle, for det å velge åpenheten er mye bedre enn det å la være.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.