NRK Meny
Normal

Star Wars: The Clone Wars (4)

Obi-Wan Kenobi i "Star Wars: The Clone Wars".
Foto: Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.

En hel generasjon depressive “fanboys” har lagt George Lucas for hat for det han har gjort med Star Wars-universet på 2000-tallet. Ikke jeg. Jeg mener at Star Wars fremdeles er tro mot utgangspunktet, en svulstig eventyrsaga med action, romantikk og humor.

”The Clone Wars” er en animert film som er et godt tillegg til de andre filmene, full av fartsfylt action, men den kunne nok vært litt skarpere på historiefronten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Farlig redningsaksjon

Handlingen er lagt til tiden mellom episode II og III. Separatister har kidnappet Jabba The Hutts sønn. Jabba krever at Jedi-ridderne tar saken.

Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker og hans nye Padawan, Ahsoka Tano, legger ut på en farlig redningsaksjon, der kidnapperne har en skjult agenda som vil ramme jedi-ridderne. Dette legger til rette for mange store slag, lasersverd-dueller, halsbrekkende romskip-flyging og andre farlige situasjoner.

Fokus på action

Historiens svakhet er at den ikke virker særlig viktig. ”Jabbas sønn kidnappet”, ja vel. ”Jabba viktig alliert”, ja vel. Men jeg får meg ikke til å tenke at dette er en spesielt stor hendelse i Star Wars-universet. Filmen mangler også en større overhengende historie, slik de fleste filmene har.

Fokuset er rettet mot actionunderholdning, og her gjøres det heldigvis mye bra. Vi kastes rett inn i kampens hete fra begynnelsen, og alle som digger dataspillet LEGO Star Wars vil få den samme følelsen av å se denne filmen.

Pent animert

Animasjonen er veldig god, men unntak av noen bakgrunner, som virker mistenkelig statiske. Men figurene er pent animert, med karakteristiske trekk. Lucasfilm Animation har ikke gått etter realisme her, men funnet et nivå som vil gjøre det mulig å videreføre animasjonen i den kommende tv-serien.

Det er pent nok for meg, og holder i alle fall for målgruppa ”The Clone Wars” er ment for, nemlig de yngre. Aldersgrensa er 7 år, og de aller yngste kan se filmen med utmerket norsk dubbing.

Liker det jeg ser

”Star Wars: The Clone Wars” er et vellykket prosjekt, og lover godt for tv-serien som er under produksjon. Det er allerede produsert tre sesonger av ”The Clone Wars”, men nå starter man på nytt med nye krefter og data-animasjon.

Jeg liker det jeg ser, og håper at ”The Clone Wars” kan bidra til at Star Wars-universet holder seg vitalt en stund til!

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.