Hopp til innhold
Anmeldelse

Staalesen jobber på

I Gunnar Staalesens nye roman, «Utenfor er hundene», må Varg Veum finne ut av en overgrepshistorie.

Gunnar Staalesen

Antallet bøker om den urbergenske privatdetektiven Varg Veum nærmer seg tjue når den nyeste nå foreligger.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Det er tidlig 90-tall og Varg Veum har høyst ufrivillig vært innblandet i en overgrepssak.

Han havnet ikke bare i varetekt, han stakk derifra og hans stjerne hos motpartene i politiet er om mulig enda lavere idet han kommer for å anmelde et forsøk på å kjøre ham ned på åpen gate. To av de andre som ble tiltalt i overgrepssaken, fikk sine dommer, men milde sådanne, de slapp ut etter kort tid. Den tredje forsvant i sjøen, med Veum til stede.

Når vår helt blir bekymret etter at han med nød og neppe fikk slengt seg i grøfta og unngikk bilen som tydelig hadde kurs mot ham, så skyldes det at de to overgriperne begge er funnet døde, den ene druknet, den andre etter et fall fra 10. etasje. Politiet har ment selvmord, men tenk om det ikke stemmer, og Varg Veum er den neste på lista.

Typisk Varg Veum-roman

Spenningskurven i «Utenfor er hundene» stiger fint etter hvert. Overgrepstematikken behandles både nennsomt og med innsikt, men noe løft får denne delen av plottet ikke. Sosionomen Veum har ikke noe nytt å bidra med, det blir værende på et velkjent og nesten-banalt plan. Et viktig unntak er lidelsen hos den unge kvinnen som havnet i pillemisbruk og rus etter farens overgrep i barndommen.

Gunnar Staalesens nye er blitt en typisk Varg Veum-roman. Det sier en hel del positivt, men også at den kan virke gammelkjent på leseren. Veums metode er samtalen, den pågående og halsstarrige utspørringen. I denne boka står samtalene i kø og blir mange nok.

Passer for deg som:

 • ikke har fått nok av denne krimhelten

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.