Hopp til innhold
Anmeldelse

Staalesen jobber på

I Gunnar Staalesens nye roman, «Utenfor er hundene», må Varg Veum finne ut av en overgrepshistorie.

Gunnar Staalesen

Antallet bøker om den urbergenske privatdetektiven Varg Veum nærmer seg tjue når den nyeste nå foreligger.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Det er tidlig 90-tall og Varg Veum har høyst ufrivillig vært innblandet i en overgrepssak.

Han havnet ikke bare i varetekt, han stakk derifra og hans stjerne hos motpartene i politiet er om mulig enda lavere idet han kommer for å anmelde et forsøk på å kjøre ham ned på åpen gate. To av de andre som ble tiltalt i overgrepssaken, fikk sine dommer, men milde sådanne, de slapp ut etter kort tid. Den tredje forsvant i sjøen, med Veum til stede.

Når vår helt blir bekymret etter at han med nød og neppe fikk slengt seg i grøfta og unngikk bilen som tydelig hadde kurs mot ham, så skyldes det at de to overgriperne begge er funnet døde, den ene druknet, den andre etter et fall fra 10. etasje. Politiet har ment selvmord, men tenk om det ikke stemmer, og Varg Veum er den neste på lista.

Typisk Varg Veum-roman

Spenningskurven i «Utenfor er hundene» stiger fint etter hvert. Overgrepstematikken behandles både nennsomt og med innsikt, men noe løft får denne delen av plottet ikke. Sosionomen Veum har ikke noe nytt å bidra med, det blir værende på et velkjent og nesten-banalt plan. Et viktig unntak er lidelsen hos den unge kvinnen som havnet i pillemisbruk og rus etter farens overgrep i barndommen.

Gunnar Staalesens nye er blitt en typisk Varg Veum-roman. Det sier en hel del positivt, men også at den kan virke gammelkjent på leseren. Veums metode er samtalen, den pågående og halsstarrige utspørringen. I denne boka står samtalene i kø og blir mange nok.

Passer for deg som:

  • ikke har fått nok av denne krimhelten

Kulturstrøm

  • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

    Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

    I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

    Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.

  • Dømt for å ha limt seg fast til «Skrik»

    De to kvinnene som limte seg fast til Munch-maleriet «Skrik» i november i fjor, er nå dømt i Oslo tingrett.

    Det melder Aftenposten.

    Kvinnene er klimaaktivister og demonstrerte mot norsk oljepolitikk.

    De er 25 og 34 år gamle, og var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022.

    Kvinnene fikk opprinnelig forelegg fra politiet, men nektet å betale. Derfor måtte de møte i retten.

    Nå er 25-åringen dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen er dømt til å betale en bot på 24.500 kroner.

    Det verdenskjente Munch-maleriet kom uskadet fra hendelsen, men limrester måtte fjernes fra veggene.

    aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga har forsøkt å lime seg fast til rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet
    Foto: Ludvig Furu / Tidens ånd