Hopp til innhold

Sporer opp kriminelle på Facebook

Facebook blir pensum for britiske etterforskere. De skal kurses i å finne kriminelle via sosiale medier.

Facebook

Politiet kurses i å finne kriminelle på Facebook.

Foto: SAEED KHAN / Afp

– Jeg synes prosjektet er interessant, men planlegger foreløpig ikke tilsvarende utdanning i Norge, sier forsker ved Politihøgskolen, Inger Marie Sunde.

Neste år begynner britene å kurse politi i etterforsking via sosiale medier. 3500 etterforskere skal blant annet lære mer om hvordan Twitter kan brukes til å spore opp folk, eller finne vitner på Facebook.

Er forpliktet

– Politiet er forpliktet til å ta i bruk alle lovlige metoder, sier pressesjef Vincent Burke ved National policing improvement agency. Det er de som har utviklet det nye utdanningstilbudet.

– Det er en måte å ruste opp politiet for fremtiden, sier Burke.

Norsk behov?

Inger Marie Sunde tror at norske politifolk kunne ha like stor nytte av en slik utdanning som britene. Flere politistasjoner i Norge har opprettet Facebook-profiler.

Odd Jørgensen ved Sandnes politistasjon er selv på Twitter. Han synes det er et nyttig verktøy å formidle korte beskjeder på. Han synes det britiske initiativet er fornuftig.

– Jeg vet at det kan ligge mye nyttig informasjon for politiet på Facebook, sier han.

Slår begge veier

Generalsekretær i Interpol Ronald Noble

Generalsekretær i Interpol Ronald Noble.

Foto: Anjum Naveed / AP

Det er ikke bare politiet som kan ha glede av Facebook, det kan også de kriminelle ha.

I september stjal noen Facebook-identiteten til Interpols sjef Ronald K. Noble. Id-tyveriet ble oppdaget av Interpols egen sikkerhetskontroll da to personer forsøkte å bruke Nobles identitet for kort tid siden.

– En av imitatorene brukte profilen til å forsøke å skaffe seg opplysninger om kriminelle på flukt .

Operasjonen ble gjennomført av etterforskere fra 29 land og var rettet mot kriminelle ettersøkt for drap, pedofile overgrep, narkotikasmugling og hvitvasking av penger. Aksjonen førte til arrestasjon av over 130 ettersøkte.

Nesten to tredeler av alle voksne brukere har vært offer for en eller annen form for kriminalitet på internett, ifølge en rapport fra sikkerhetsselskapet Norton, Norton Cybercrime Report 2011.

Kulturstrøm

 • Israel viser fram nytt Eurovision-bidrag søndag

  Den israelske kringkasteren vil vise fram sitt nye Eurovision-bidrag i en TV-sending søndag kveld, dagen før Den europeiske kringkastingsunion sin frist.

  Det er fortsatt artisten Eden Golan som skal fremføre det nye bidraget, etter at EBU forkastet to tidligere låtforslag fra Israel.

  Tittelen er ifølge Jerusalem Post «Hurricane», og er baser på samme melodi som det forkastede forslaget «October Rain». Den israelske kringkasteren KAN sier den forteller «historien om en ung kvinne som overlever en personlig krise».

  (NTB)

 • Lofoting blir redaktør i Norges største lokalavis

  Mads Yngve Storvik fra Gravdal i Lofoten er ansatt som ny ansvarlig redaktør i Romerikes Blad. Det opplyser aviskonsernet Amedia i en pressemelding, ifølge NTB.

  – Jeg har bodd over 20 år på Skedsmokorset, og for meg er det en drømmejobb å bidra til at Romerikes Blad er den viktigste avisa for en befolkning i kraftig vekst, sier Storvik i pressemeldingen.

  Han har tidligere vært redaktør i NTB, sjefredaktør i Nationen og informasjonsdirektør i Posten Norge.

  Romerikes Blad regnes som landets største lokalavis med rundt 31.000 abonnenter, ifølge bransjenettstedet Medier24.

  Storvik tar over som leder i avisa etter Rune Bernhus som har vært konstituert i stillingen det siste året. Han begynner i jobben 1. mai.

  Mads Yngve Storvik, ny redaktør i Romerikes Blad.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB