Hopp til innhold

Snowden kan komme til Norge i september

Det norske Bjørnson-akademiet vil ha Edward Snowden til Norge for å motta Bjørnsonprisen i september, og mener de har loven på sin side.

Snowden

I RUSSLAND: Edward Snowden må oppholde seg på skjult adresse i Russland. Han stiller likevel til intervjuer titt og ofte, over internett. Nå tror det norske Bjørnsonakademiet at de kan få ham til Norge uten at han blir utlevert til USA.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Kristenn Einarsson

HÅPER: Kristenn Einarsson ber om at norske politikere må være modige når de skal avgjøre om Edward Snowden får komme til Norge eller ikke.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det er ingen hvem som helst juryen i Bjørnson-Akademiet har bestemt skal få årets Bjørnson-pris.

Edward Snowden, som har avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk, får prisen i 2015.

– Over det hele står den innsatsen han har gjort for at vi skal få en bedre hverdag, for ytringsfriheten og for personlig beskyttelse, sier Kristenn Einarson i Bjørnson-akademiet.

I går ettermiddag sendte akademiet et brev der de ber statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om å sikre at Edward Snowden kan komme til Norge i september og motta prisen i Molde, uten å risikere utlevering til USA der han er tiltalt for spionasje.

– Vi har bedt om å få et møte med dem, sånn at vi kan sammen kan se konstruktivt på hvordan vi kan få dette til, sier Einarsson.

Advokat: Norge kan ikke utlevere

For sikkerhets skyld har Bjørnson-akademiet kontaktet to anerkjente advokatfirmaer for å finne ut om Snowden er trygg i Norge.

Ifølge lovverket kan ikke USA kreve å få ham utlevert.

– Jussen i dette er slik at Norge ikke har rett til å utlevere ham. Det er vår vurdering. Vi mener at lovbruddet Snowden er siktet for er rettet mot den amerikanske statens interesser. Det må anses som et politisk lovbrudd i lovens forstand, og da har ikke Norge adgang til å utlevere ham, sier advokat Emanuel Feinberg i advokatfirmaet Schjødt.

Fredsforsker: – Muligheten er lik null

Kristian Berg Harpviken

TVILER: Fredsforsker Kristian Berg Harpviken tror ikke på at Snowden kommer til Norge i september.

Foto: PRIO

Fredsforsker Kristian Berg Harpviken har ingen tro på at Snowden faktisk kommer til Norge.

– Jeg tror muligheten for at Snowden kommer til Norge for å motta en pris i 2015 er ganske nær null.

– Det er nesten umulig for en norsk regjering å legge til rette for at Snowden, som er tiltalt for spionasje og konsekvent omtales som en landsforræder av Norges nærmeste allierte, skal få innreise til Norge for å hedres for nettopp det amerikanerne anklager han for.

Prisutdelerne har et håp om at norske politikere skal være modige.

– Jeg forstår den analysen, og det kreves politisk mot her. Det håper vi at kommer til å bli utvist nå, sier Einarsson i Bjørnson-akademiet.

Kulturstrøm

 • Donald Sutherland (88) er død

  Den kjende skodespelarane Donald Sutherland er død, det melder sonen Kiefer Sutherland på X.

  – Det er med tungt hjarte at eg vil fortelje at faren min, Donald Sutherland, er død. Personleg meiner eg han er ein av dei viktigaste skodespelarane i filmhistoria.

  Den kanadiske skodespelaren er kjent frå filmar som «Dont look now», «MASH», «Hunger Games» og fleire andre.

  – Han elska det han gjorde, og gjorde det han elska, og ein kan ikkje be om meir enn det, skriv sonen vidare.

  Sutherland blei 88 år gamal.

  76th Venice Film Festival
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters
 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss