Hopp til innhold

Snowden kan komme til Norge i september

Det norske Bjørnson-akademiet vil ha Edward Snowden til Norge for å motta Bjørnsonprisen i september, og mener de har loven på sin side.

Snowden

I RUSSLAND: Edward Snowden må oppholde seg på skjult adresse i Russland. Han stiller likevel til intervjuer titt og ofte, over internett. Nå tror det norske Bjørnsonakademiet at de kan få ham til Norge uten at han blir utlevert til USA.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Kristenn Einarsson

HÅPER: Kristenn Einarsson ber om at norske politikere må være modige når de skal avgjøre om Edward Snowden får komme til Norge eller ikke.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det er ingen hvem som helst juryen i Bjørnson-Akademiet har bestemt skal få årets Bjørnson-pris.

Edward Snowden, som har avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk, får prisen i 2015.

– Over det hele står den innsatsen han har gjort for at vi skal få en bedre hverdag, for ytringsfriheten og for personlig beskyttelse, sier Kristenn Einarson i Bjørnson-akademiet.

I går ettermiddag sendte akademiet et brev der de ber statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om å sikre at Edward Snowden kan komme til Norge i september og motta prisen i Molde, uten å risikere utlevering til USA der han er tiltalt for spionasje.

– Vi har bedt om å få et møte med dem, sånn at vi kan sammen kan se konstruktivt på hvordan vi kan få dette til, sier Einarsson.

Advokat: Norge kan ikke utlevere

For sikkerhets skyld har Bjørnson-akademiet kontaktet to anerkjente advokatfirmaer for å finne ut om Snowden er trygg i Norge.

Ifølge lovverket kan ikke USA kreve å få ham utlevert.

– Jussen i dette er slik at Norge ikke har rett til å utlevere ham. Det er vår vurdering. Vi mener at lovbruddet Snowden er siktet for er rettet mot den amerikanske statens interesser. Det må anses som et politisk lovbrudd i lovens forstand, og da har ikke Norge adgang til å utlevere ham, sier advokat Emanuel Feinberg i advokatfirmaet Schjødt.

Fredsforsker: – Muligheten er lik null

Kristian Berg Harpviken

TVILER: Fredsforsker Kristian Berg Harpviken tror ikke på at Snowden kommer til Norge i september.

Foto: PRIO

Fredsforsker Kristian Berg Harpviken har ingen tro på at Snowden faktisk kommer til Norge.

– Jeg tror muligheten for at Snowden kommer til Norge for å motta en pris i 2015 er ganske nær null.

– Det er nesten umulig for en norsk regjering å legge til rette for at Snowden, som er tiltalt for spionasje og konsekvent omtales som en landsforræder av Norges nærmeste allierte, skal få innreise til Norge for å hedres for nettopp det amerikanerne anklager han for.

Prisutdelerne har et håp om at norske politikere skal være modige.

– Jeg forstår den analysen, og det kreves politisk mot her. Det håper vi at kommer til å bli utvist nå, sier Einarsson i Bjørnson-akademiet.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.