Snowden kan komme til Norge i september

Det norske Bjørnson-akademiet vil ha Edward Snowden til Norge for å motta Bjørnsonprisen i september, og mener de har loven på sin side.

Snowden

I RUSSLAND: Edward Snowden må oppholde seg på skjult adresse i Russland. Han stiller likevel til intervjuer titt og ofte, over internett. Nå tror det norske Bjørnsonakademiet at de kan få ham til Norge uten at han blir utlevert til USA.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Kristenn Einarsson

HÅPER: Kristenn Einarsson ber om at norske politikere må være modige når de skal avgjøre om Edward Snowden får komme til Norge eller ikke.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det er ingen hvem som helst juryen i Bjørnson-Akademiet har bestemt skal få årets Bjørnson-pris.

Edward Snowden, som har avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk, får prisen i 2015.

– Over det hele står den innsatsen han har gjort for at vi skal få en bedre hverdag, for ytringsfriheten og for personlig beskyttelse, sier Kristenn Einarson i Bjørnson-akademiet.

I går ettermiddag sendte akademiet et brev der de ber statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om å sikre at Edward Snowden kan komme til Norge i september og motta prisen i Molde, uten å risikere utlevering til USA der han er tiltalt for spionasje.

– Vi har bedt om å få et møte med dem, sånn at vi kan sammen kan se konstruktivt på hvordan vi kan få dette til, sier Einarsson.

Advokat: Norge kan ikke utlevere

For sikkerhets skyld har Bjørnson-akademiet kontaktet to anerkjente advokatfirmaer for å finne ut om Snowden er trygg i Norge.

Ifølge lovverket kan ikke USA kreve å få ham utlevert.

– Jussen i dette er slik at Norge ikke har rett til å utlevere ham. Det er vår vurdering. Vi mener at lovbruddet Snowden er siktet for er rettet mot den amerikanske statens interesser. Det må anses som et politisk lovbrudd i lovens forstand, og da har ikke Norge adgang til å utlevere ham, sier advokat Emanuel Feinberg i advokatfirmaet Schjødt.

Fredsforsker: – Muligheten er lik null

Kristian Berg Harpviken

TVILER: Fredsforsker Kristian Berg Harpviken tror ikke på at Snowden kommer til Norge i september.

Foto: PRIO

Fredsforsker Kristian Berg Harpviken har ingen tro på at Snowden faktisk kommer til Norge.

– Jeg tror muligheten for at Snowden kommer til Norge for å motta en pris i 2015 er ganske nær null.

– Det er nesten umulig for en norsk regjering å legge til rette for at Snowden, som er tiltalt for spionasje og konsekvent omtales som en landsforræder av Norges nærmeste allierte, skal få innreise til Norge for å hedres for nettopp det amerikanerne anklager han for.

Prisutdelerne har et håp om at norske politikere skal være modige.

– Jeg forstår den analysen, og det kreves politisk mot her. Det håper vi at kommer til å bli utvist nå, sier Einarsson i Bjørnson-akademiet.

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval