NRK Meny
Normal

Tyskland begrenser spionsamarbeid med NSA

Den tyske etterretningstjenesten BND stopper delingen av data fra internettkommunikasjon med sin amerikanske partner NSA.

NSAs operasjonssentral i Maryland

NSA er amerikanernes omfattende etterretningsorgan som driver med signaletterretning. Her fra en omvisning i en av operasjonssentralene de har i hovedkvarteret.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Bakgrunnen er anklagene om at tjenestene sammen skal ha spionert på europeiske myndighetspersoner og selskaper.

BND vil heretter bare utlevere opplysninger om fakser og telefonsamtaler, ifølge tyske medier. Tyske myndigheter vil kreve at NSA begrunner forespørsler om å få utlevert data fra internettkommunikasjon.

Ifølge anklagene skal 120 BND-ansatte og flere NSA-agenter ha jobbet sammen ved BNDs lyttepost i Bad Aibling i Bayern.

Spionerte på allierte

Sammen skal BND og NSA blant annet ha spionert på det franske utenriksdepartementet, Elysee-palasset og EU-kommisjonen, i tillegg til mistenkte ekstremister og kriminelle.

Samtidig har det vært et anstrengt forhold mellom USA og Tyskland etter avsløringer om at amerikans etteretning skal ha overvåket telefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Snowdens avsløringer

Det har vært mye uro i Tyskland rundt etteretnings-samarbeidet mellom de to landene. Den amerikanske varsleren Edward Snowden offentliggjorde en rekke dokumenter som viste at amerikans etteretning gikk bak ryggen til sine tyske samarbeidspartnere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt