Hopp til innhold

Kritisk til Snapchat-endring: – Kan føre til mobbing og utfrysing

Nye smilefjes i Snapchat gjør at du kan se om den du sender flest bilder til, også sender flest til deg. – Kan bli en voldsom påkjenning for barn, mener høgskolelektor.

Snapchat og Marianne Hagelia

NY FUNKSJON: Marianne Hagelia, høgskolelektor i pedagogisk bruk av IKT ved Høgskulen i Volda, er skeptisk til Snapchats bruk av emotikons som hjelpemiddel ved vennerangering.

Foto: Skjermdump/Høgskolen i Volda

Mandag lanserte bildedelingstjenesten Snapchat en ny funksjon: Seks smilefjes skal hjelpe deg å se hvilke av vennene dine du oftest sender bilder til, og hvor ofte de sender til deg.

Blant annet vil et gullhjerte dukke opp ved den vennen du sender flest bilder til – gitt at vedkommende også sender flest bilder til deg.

Og sender en venn ofte bilder til deg uten at du gjengjelder det eller omvendt, vil et skjevt smil dukke opp ved brukerens navn.

Brukervilkår Snapchat

POPULÆRT: Snapchat er verdsatt til 122 milliarder kroner, og har over hundre millioner brukere på verdensbasis. Tjenesten har en anbefalt aldersgrense på 13 år.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Arena for mobbing

Tjenesten erstatter Snapchats «Best friends»-funksjon, hvor alle kunne se hvem du oftest kommuniserte med. Smilefjesene kan bare du og personen det angår se.

Likevel tror Marianne Hagelia, lektor i pedagogisk bruk av IKT ved Høgskulen i Volda, at smilefjesene kan skape grobunn for mobbing.

– Mobbing har fått en kraftigere arena med digitale medier, og emotikoner på Snapchat kan bli en voldsom påkjenning for barn. Nå forteller Snapchat gjennom emotikons hvem som er din beste venn. Da blir det plutselig blir det svært synlig, sier hun.

Vil ha foreldre på Snapchat

Hun frykter at dette kan føre til mer utfrysing blant barn, som nå får en visuell måte å se hvem som liker og ikke liker dem.

– Nå får vi «big data» inn i mobbesaker. Og det er lite vi kan gjøre med det, sier Hagelia, som oppfordrer foreldre til å komme seg på Snapchat.

– Snapchat er det største blant barn og unge i dag, og voksne må slutte å leke digitale analfabeter. Følg barna dine, og vær venn med dem på sosiale medier. Ikke for å sjekke alt de gjør, men ta ansvar for hva barna dine bedriver.

– Bare nok en måte å sortere

Elisabeth Staksrud

AVVENTENDE: Elisabeth Staksrud er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Foto: NRK

Forsker Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo har skrevet boka «Digital mobbing».

Hun er mindre bekymret enn sin kollega i Volda for hva dette kan bety.

– En offentlig rangering ville vært vanskelig for mange. Men hvis bare brukerne selv ser disse emotikonene, blir det bare nok en måte å sortere informasjon på. Derfor er jeg litt avventende både til om funksjonen vil ha sosiale konsekvenser og om den i det hele tatt er nyttig, sier hun.

LES OGSÅ:

Snapchat

VIDEO: En ny Snapchat-trend sprer svært grove og seksualiserte bilder av ungdom til tusenvis av Snapchat-brukere i nærmiljøet. Se saken fra Kveldsnytt 1. april 2015.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.