Hopp til innhold

Snapchat-fella du ikke må gå i

De kortvarige bildemeldingene som utveksles i Snapchat kan få langvarige liv. Slik lagres de «hemmelige» Snapchat-bildene.

Snapchat

En hemmelig snutt av en kollega kan fort havne på nett.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Tidligere i dag fortalte NRK.no om bildedelingstjenesten Snapchat. Mobiltjenesten sprer seg som en farsott på norske skoler, til fortvilelse for ledelsen.

Snapchat fungerer slik at man sender et bilde eller en video til en kontakt, som får se dette i antall sekunder du har valgt. Deretter blir det borte, og skal aldri komme tilbake. I hvert fall tilsynelatende.

I takt med tjenestens økende popularitet, har det også dukket opp oppskrifter på hvordan du kan bevare bildene du har fått, uten at avsenderen får vite det.

Mottar du et bilde kan du ved et enkelt grep ta en skjermdump, og titte på bildet så lenge du vil. Deretter er det mulig for mottaker å videresende bildet, noe som neppe var avsenders intensjon.

Videoer lagres på telefonen

Videofiler som blir lagra i Snapchat.

I en undermappe lagres alle videoer mottatt med Snapchat.

Foto: NRK

Nettstedet Buzzfeed beskriver hvordan man kan få tilgang til videoer, som tilsynelatende er forsvunnet fra mobilen. Har man for eksempel en Iphone, kan man, ved å installere et tredjeparts program, enkelt bla gjennom alle mappene på telefonen, deriblant Snapchat.

I en undermappe lagres alle mottatte videoer, og dermed er veien kort for mottaker å se dem om igjen eller spre dem videre, uten avsenders samtykke.

Slik kan altså bilder og videoer ment som en kortvarig hilsen, ende helt andre steder enn det som opprinnelig var planen.

Også Facebook har lansert sin egen bildedelings-app ; Poke . Både de og Snapchat uttaler til Buzzfeed at brukerne bør være forsiktige med hva de sender fra seg.

– Det er ingenting som forsvinner

Også norske eksperter advarer mot å tro at bilder alltid forsvinner.

– Det er ingenting som forsvinner, heller ikke bildene på Snapchat, selv om bildene ikke er synlig i mer enn ti sekunder, forteller Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Snapchat er bare en ny måte å dele informasjon på. Det kommer ut, det er lett å ta kopi, og det er enkelt å laste dem opp andre steder. Det finnes ingen angrefrist på internett. Materiale som er sendt i all fortrolighet, kan enkelt komme på avveie, sier Meyer til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)