Hopp til innhold

Frykter «nye Snapchat» vil gjøre nakenbilder til handelsvare

I USA har bildedelingstjenesten Snapchat åpnet for at brukere kan sende penger til hverandre. I verste fall kan den nye tjenesten gjøre at ungdom sper på ukeslønnen ved å selge nakenbilder, frykter advokatfullmektig.

Bilde av en mobiltelefon med snapcash og tweets om nakenbilder

FRA ÉN LOMME TIL EN ANNEN: Snapchats nye betalingsfunksjon 'Snapcash' gjør at du kan overføre penger til både venner og fremmede. Uten kode eller BankID. Det åpner for potensielle utfordringer når det gjelder personvern, datasikkerhet og spredning av nakenbilder.

Foto: montasje twitter/snapchat via youtube

Sara Eline Grønvold helfigur

– Jeg tror det er mange som synes det er mindre skummelt å sende bilder av seg selv til noen som man ikke vet hvem er. Men da vet man ikke hvem som får bildene eller hva de blir brukt til, sier advokatfullmektig Sara Eline Grønvold.

Foto: Advokatfirmaet Staff

En ung gutt og jente står sammen i en butikk og ser på noe de ønsker seg.

– Bli med og spleis, sier gutten til jenta.

Ved hjelp av et lite tastetrykk sender hun noen dollar til vennen som står ved siden av seg. Det skjer uten kontanter, kodebrikke, Java, BankID eller innlogging i en nettbank.

Slik presenterSnapchat sin nye betalingsfunksjon Snapcash, hvor man kan overføre opptil 2.500 dollar eller rundt 17.000 kr til én og samme person i løpet av én uke.

Tjenesten er allerede tilgjengelig for Android-brukere over 18 år i USA. En versjon for iOS er på vei.

  • Les mer om Snapcash her

Skeptisk

I pressemeldingen og lanseringsvideoen fra selskapet selv presenteres altså Snapcash som en enkel løsning for å kjøpe seg noe man vil ha i butikken.

Men ettersom Snapchat først og fremst blir brukt for å sende bilder til hverandre, som slettes etter ti sekunder, er forfatter og advokatfullmektig Sara Eline Grønvold skeptisk til hva som egentlig er intensjonen bak betalingsløsningen.

For ungdommer med dårlig råd, kan det kanskje være fristende å tjene lettjente penger på å ta bilde av seg selv. Med eller uten klær på, tror Grønvold, som har skrevet boken «Barn og personvern».

– I verste fall kan Snapcash øke omfanget av ulovlige nakenbilder av barn. Det er nærliggende å tenke at denne tjenesten kommer til å bli brukt for å ta betalt for bilder. Og det kan være en enkel måte for barn og unge å tjene penger på.

«Will send nudes for money»

Kort tid etter at den nye tjenesten ble lansert i USA, begynte både tradisjonelle media og online nettforum å spekulere på hva som blir konsekvensene av at man nå kan sende penger via den populære applikasjonen.

«Begynner Snapchat å kommersialisere nakenbilder?» og «Promoterer Snapcash upassende bilder?», var noen av spørsmålene som ble stilt.

På Twitter har amerikanske ungdommer allerede begynt å invitere folk til å sende dem penger via Snapcash:

folk tvitrer om nakenbilder på twitter
Foto: twitter

På ett år har antallet norske Snapchat-brukere blitt nær tredoblet, fra 432.000 til 1,1 millioner, og det er nå Norges nest største sosiale medie etter Facebook, ifølge Ipsos MMI.

Foreløpig kan man bare overføre penger hvis man har appen, bor i USA og er over 18 år. Men på verdensbasis er 50 prosent av Snapchat-brukerne mellom 13 og 17 år, og Snapchats reklamekampanje ser ut til å rette seg mot unge brukere.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at dette ikke er en tjeneste som kommer til å bli brukt av ungdommer, sier Grønvold.

Her er Snapchats introduksjon av den nye betalingsfunksjonen Snapcash:

Enkelt å tjene penger på bilder

Som NRK skrev om tidligere i høst, har tusenvis av Snapchat-bilder av unge norske jenter havnet på avveier. En del av bildene var nakenbilder av unge personer under 16 år.

Sara Eline Grønvold frykter Snapcash kan åpne opp for at ungdom selger bilder av seg selv for å tjene lettjente penger, og at funksjonen vil føre til at flere unge sender nakenbilder av seg selv til personer de ikke vet hvem er – for å få betalt for det.

– Jeg tror de fleste ungdommer har god dømmekraft og er fornuftige mennesker. Det jeg synes er mest skummelt, er at man kan sende et bilde til en person man ikke vet hvem er. Man tror kanskje at man aldri vil møte personen som får bildet. Samtidig har ungdommer dårlig råd, og dette er noe man kan få penger for.

Det er ikke ulovlig å ta betalt for egne bilder. Men advokatfullmektig Sara Eline Grønvold gjør oppmerksom på at det kan regnes som straffbart å være i besittelse av nakenbilder av barn under 18 år.

Grensen er altså to år over den seksuelle lavalderen. Hvis en person under 18 år sender nakenbilder til en person over 18 år, så kan vedkommende som mottar bildene bli straffet for besittelse av seksualiserte bilder av barn, det som i straffeloven omtales som barnepornografi.

Foreldre og banker bør være på vakt

Svart-hvitt nærbilde av Ståle Grut

NY RETNING: – Snapchat har vært ledende på bilder og chat, men pengeoverføringer er i en annen liga. Snapchat kan raskt bli en stor utfordrer for andre veletablerte selskap som også jobber med mobilbetaling, sier rådgiver på medieteknologi, Ståle Grut.

Foto: privat

Ståle Bjørlykke Grut, rådgiver på medieteknologi for stiftelsen Tinius Trust, mener det er viktig å være oppmerksom på problemstillingen, selv om tjenesten foreløpig kun er tilgjengelig for dem som er over 18 år i USA.

– Man får håpe at norske ungdommer ikke sender nakenbilder av seg mot betaling via Snapchat, men aldersgrense som eneste stengsel for bruk av tjenesten tror jeg lite på. Det er en kjensgjerning at det finnes langt yngre barn på Facebook enn det 13-årsgrensen skulle tilsi. Når barna lærer seg å bruke en iPad før de kan gå, så blir man kyndig kjapt. Så lenge teknologien er til stede, så vil også unge kunne finne måter å bruke den på. Derfor bør foreldre være på vakt når det kommer til både nakenbilder og mobilbetaling – og bankene sette seg inn i nye tjenester og hvordan de brukes.

Grut minner også om at Snapchat blir brukt på mange forskjellige måter, selv om det tidvis er blitt framstilt som en app man kun bruker for å sende nakenbilder som forsvinner etter ti sekunder.

– Det er selvfølgelig en risiko for at betalingsløsningen kan bli brukt på denne måten. Selv om Snapchat kanskje forenkler dette, tror jeg ikke man får bukt med en sånn situasjon ved å stenge muligheten for mobilbetaling på Snapchat. Jeg kan vanskelig se for meg at dette vil bli et utbredt problem, sier Grut til NRK.

Snapchat lover høy sikkerhet

Snapchat har inngått et samarbeid med tjenesten Square for å realisere betalingsløsningen. Brukerne legger inn kortopplysninger og kan overføre penger direkte til andres kontoer. Selskapet hevder Snapcash har høy sikkerhet og at kortinformasjonen man legger inn i applikasjonen ikke vil havne på avveier.

Teknologirådgiveren Ståle Bjørlykke Grut synes betalingsløsningen ser spennende ut, og forteller at det er flere sosiale medier som beveger seg inn mot pengemarkedet og mobilbetaling.

– De prøver å etablere trygg betaling på mobil. Det som er spesielt med Snapcash er at det skjer direkte inne i appen, slik at du slipper et ekstra ledd via en BankID-brikke eller tilsvarende.

Avdelingsdirektør for tilsyn og sikkerhet i Datatilsynet, Helge Veum, mener folk først og fremst bør tenke på å ha en sikker telefon med brukerlås og kodelås når sømløse betalingsløsninger som Snapcash blir mer utbredt i Norge.

– Tjenestene må sørge for god nok sikkerhet og at løsningene gir god informasjon til forbrukeren, slik at man vet hvilke rettigheter man har dersom telefonen blir misbrukt, stjålet eller lignende, sier avdelingsdirektøren.

Veum mener det er like interessant å se hva selskaper som Snapchat ønsker å gjøre med informasjonen om pengetransaksjonene som brukerne utfører.

– I hvilken grad vil de registrere bruken, og kommer de til å bruke denne informasjonen til noe annet? I så fall er det noe det må opplyses om. Jeg vet ikke om Snapchat vil selge informasjonen om hva folk bruker penger på, men potensialet ligger i alle fall der, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP