Hopp til innhold

Vil myke opp lisensreglene

Hvis huset ditt brenner ned skal du få slippe å betale TV-lisens. Dette er et av forslagene som skal forenkle dagens lisensregler.

TV

Studenter og pensjonister får ikke rabatt, men NRK foreslår å myke opp andre sider når det gjelder innkreving av TV-lisensen.

Foto: Colourbox

Reglene for innkreving av kringkastingsavgift, også kjent som TV-lisensen, er ofte blitt oppfattet som vanskelige å forstå og som stivbente. I et forslag til Kulturdepartementet skriver NRK at dagens tre forskrifter bør sammenfattes til én.

Men noe av det viktigste i forslaget, er at folk som ikke lenger har en TV når lisensen forfaller, også skal få slippe å betale lisens. En gjenganger i mediene er jo historiene om folk som står ved siden av sitt nedbrente hus med lisenskontorets giro i hånden, og som har fått beskjed om at lisensen MÅ betales.

– Det er her vi får flest klager, sier NRKs juridiske direktør Olav Nyhus.

Årsaken til flokene er at avgiftsperioden i dag starter på en annen dato enn forfallsdag, noe som kan være vanskelig å forstå.

Nå vil NRK at den som sier fra om at de ikke lenger har TV innen forfallsdagen (som er 31. januar og 31. juli), også skal få slippe å betale for neste halvårsperiode (de to årlige avgiftsperiodene er 1.januar. - 30. juni. og 1. juli. - 31. desember.).

– Vi ser at gjeldende regelverk kan gi uheldige utslag, og dette kan komme til å bli en belastning for hele lisensmodellen, som NRK jo lever av, sier Nyhus.

  • Les også:
  • Les også:

Fra mottaker til sendinger

Den teknologiske utviklingen fra gammeldags seing fra sofaen foran TV-apparatet til de allestedsnærværende mobiler, pc-er og nettbrett har også tvunget frem et ønske om regelendring.

I dag er det fjernsynsmottakeren som er avgiftsobjekt, men NRK foreslår at avgiften i fremtiden knyttes til fjernsynssendinger.

Tar bort opplysningsplikten

En for de fleste ukjent regel om opplysningsplikt vil forsvinne hvis de nye reglene godkjennes. Hvis du har gitt bort en TV til for eksempel din niese som har flyttet på studenthybel, er du faktisk pliktig til å melde fra til NRKs lisensavdeling om dette.

– Vi har innsett at dette ikke fungerer, og vil fjerne regelen, sier Olav Nyhus.

– Men hvis lisensavdelingen selv spør, vil du måtte svare, sier han.

Innfører efaktura

NRK ønsker også å bruke giroblanketten til å reklamere for seg selv. I dag inneholder blanketten tørre fakta om reglene for betaling av kringkastingsavgift, men i fremtiden skal du ikke se bort fra at du også vil få noen fargerike opplysninger om hva pengene faktisk går til.

– I tillegg til de tre TV-kanalene har jo NRK mange radiokanaler og et godt tilbud på nettet. Dette vil vi se nærmere på, om vi kan formidle slikt på en positiv måte til alle dem som får giroen fra oss, sier Nyhus.

I tillegg blir det en nyvinning fra 2013 av, som nok vil glede mange: Innføring av efaktura slik at betalingen kan bli enklere.

Ingen studentrabatt

Olav Nyhus sier at NRK har valgt ikke å lage noen særgrupper når det gjelder betaling av lisens, som for eksempel redusert beløp for studenter eller pensjonister.

– Vi risikerer å få mange definisjonsproblemer. I våre dager er jo noen som studerer hele livet, for eksempel. Og pensjonistene er en gruppe som sørger for et tresifret millionbeløp i lisens.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)