NRK Meny
Normal

Betalte lisensen med 50-øringer

Lisensavdelingen fikk en pakke med elleve kilo mynter.

Posten skal frem: 2999 femtiøringer til Lisensavdelingen.

Posten skal frem: 2999 femtiøringer til Lisensavdelingen.

Foto: Roy Nordheim

Det var en litt spesiell pakke som kom i posten til Lisensavdelingen i Mo i Rana i går. Pakken veide 11 kilo, var godt emballert og porto for 255 kroner var betalt for forsendelsen.

Inne i en svart plastsekk inne i en pappeske lå 2999 mynter, alle 50-øringer og til sammen utgjorde de den nette sum av kr 1499,50 til betaling av skyldig kringkastingsavgift.

– Dette har aldri skjedd før, ler Audun Strand i Lisensavdelingen. Han forteller at det også lå et kort brev i pakken, der vedkommende fortalte at dette var betaling av lisens og tilleggsavgift. Avsender er en ung mann fra Troms.

– På en høflig måte forteller han at han sier opp sin lisens, men skjønner at han dessverre må betale det han skylder først, forteller Strand.

– Vi har hatt folk som ringer på i resepsjonen for å betale tv-lisensen kontant. Det er uvanlig, men vi kan ikke nekte dem det, for kontanter er et gyldig betalingsmiddel, sier Strand.

– Men denne var litt spesiell, humrer han.

 • Les også:

 • Les også:

Reker og frimerker

Roy Nordheim jobber på Lisenskontorets postmottak, og var den som tok imot myntesken.

Han forteller til NRK.no at det er ikke første gang det kommer uvanlige pakker til Lisenskontoret. I fjor fikk han en av det illeluktende slaget inn døra.

– Det kom en pepperkakeboks hit. Men den var ikke fylt med kaker. Da jeg åpna den var den full av reker.

Rekene, som muligens var ferske da de ble sendt, var alt unntatt det når de kom fram.

– Det lukta python, konstaterer Nordheim.

Lisenskontoret er stadig i kontakt med kreative sjeler.

De aller, aller fleste betaler lisensen med giro i nettbanken. Men noen få velger altså å betale kontant eller på andre måter – som med frimerker.

– Vi har hatt en person som har betalt lisensen med frimerker. Vedkommende var trofast og gjorde dette i mange år, men det tok slutt for noen år siden, forteller Strand.

– Metoden var grei for oss, vi trengte jo frimerker og brukte dem på vår egen post.

Og sekken med 50-øringer? Den er levert i banken og beløpet står nå trygt på NRKs konto.

Kanskje like greit, da 50-øren opphører som betalingsmiddel 1. mai i år, opplyser en leser til NRK.no

En liten oppdatering:

Flere lesere har tipset NRK.no om at Lisenskontoret ikke nødvendigvis trenger å ta i mot hauger med mynter som betaling. I sentralbankloven står det nemlig:

§ 14. Tvungent betalingsmiddel
Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge. Ingen er pliktig til i én betaling å ta imot mer enn femogtyve mynter av hver enhet.

Så fikk du lyst til å gjenta Tromsøværingens myntstunt, kan du altså risikere å få pakken i retur.

Kulturstrøm

 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie