Hopp til innhold

Betalte lisensen med 50-øringer

Lisensavdelingen fikk en pakke med elleve kilo mynter.

Posten skal frem: 2999 femtiøringer til Lisensavdelingen.

Posten skal frem: 2999 femtiøringer til Lisensavdelingen.

Foto: Roy Nordheim

Det var en litt spesiell pakke som kom i posten til Lisensavdelingen i Mo i Rana i går. Pakken veide 11 kilo, var godt emballert og porto for 255 kroner var betalt for forsendelsen.

Inne i en svart plastsekk inne i en pappeske lå 2999 mynter, alle 50-øringer og til sammen utgjorde de den nette sum av kr 1499,50 til betaling av skyldig kringkastingsavgift.

– Dette har aldri skjedd før, ler Audun Strand i Lisensavdelingen. Han forteller at det også lå et kort brev i pakken, der vedkommende fortalte at dette var betaling av lisens og tilleggsavgift. Avsender er en ung mann fra Troms.

– På en høflig måte forteller han at han sier opp sin lisens, men skjønner at han dessverre må betale det han skylder først, forteller Strand.

– Vi har hatt folk som ringer på i resepsjonen for å betale tv-lisensen kontant. Det er uvanlig, men vi kan ikke nekte dem det, for kontanter er et gyldig betalingsmiddel, sier Strand.

– Men denne var litt spesiell, humrer han.

  • Les også:

  • Les også:

Reker og frimerker

Roy Nordheim jobber på Lisenskontorets postmottak, og var den som tok imot myntesken.

Han forteller til NRK.no at det er ikke første gang det kommer uvanlige pakker til Lisenskontoret. I fjor fikk han en av det illeluktende slaget inn døra.

– Det kom en pepperkakeboks hit. Men den var ikke fylt med kaker. Da jeg åpna den var den full av reker.

Rekene, som muligens var ferske da de ble sendt, var alt unntatt det når de kom fram.

– Det lukta python, konstaterer Nordheim.

Lisenskontoret er stadig i kontakt med kreative sjeler.

De aller, aller fleste betaler lisensen med giro i nettbanken. Men noen få velger altså å betale kontant eller på andre måter – som med frimerker.

– Vi har hatt en person som har betalt lisensen med frimerker. Vedkommende var trofast og gjorde dette i mange år, men det tok slutt for noen år siden, forteller Strand.

– Metoden var grei for oss, vi trengte jo frimerker og brukte dem på vår egen post.

Og sekken med 50-øringer? Den er levert i banken og beløpet står nå trygt på NRKs konto.

Kanskje like greit, da 50-øren opphører som betalingsmiddel 1. mai i år, opplyser en leser til NRK.no

En liten oppdatering:

Flere lesere har tipset NRK.no om at Lisenskontoret ikke nødvendigvis trenger å ta i mot hauger med mynter som betaling. I sentralbankloven står det nemlig:

§ 14. Tvungent betalingsmiddel
Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge. Ingen er pliktig til i én betaling å ta imot mer enn femogtyve mynter av hver enhet.

Så fikk du lyst til å gjenta Tromsøværingens myntstunt, kan du altså risikere å få pakken i retur.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober