NRK Meny
Normal

BBC innrømmer svekket troverdighet

Sjefen for det britiske kringkastingsselskapet BBC innrømmet under en høring i parlamentet tirsdag at BBCs rykte som troverdig og uavhengig er svekket av Jimmy Savile-skandalen.

George Entwistle

BBC-sjefen George Entwistle møter pressen etter utspørringen i parlamentet.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Jimmy Savile

Den avdøde radio- og tv-stjernen Jimmy Savile.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

TV-stjernen Savile, som døde i fjor, er den siste tiden beskyldt for omfattende overgrep mot en rekke barn gjennom flere tiår, rundt 200 potensielle vitner har meldt seg for Scotland Yard.

Saken har vokst seg stadig større siden mediene begynte å omtale den, og i dag måtte BBCs toppsjef George Entwistle møte til høring i parlamentets kulturkomité. Entwistle overtok sjefsjobben i august i år.

Les også: – Det var en pedofiliring i BBC

Sjefen for Newsnight gikk

Han innrømmet at kringkastingsselskapets rykte var skadet, men nektet for å ha lagt press på nyhetsprogrammet Newsnight om å droppe et program redaksjonen jobbet med om Jimmy Savile og overgrepene han skal ha stått bak.

I går måtte redaktør Peter Rippon i Newsnight gå av. Det skjedde etter at BBCs egen gransking avslørte at programmet kjente til anklagene om at Savile misbrukte tenåringer i BBCs egne lokaler, og hadde gravd fram opplysninger som politiet ikke kjente til.

Rippon ga ikke et tilfredsstillende svar på hvorfor programmet ble stanset, og dermed var hans dager i BBC talte. BBC skal nå undersøke hvorfor programmet ble stanset.

– BBC gjør alt som står i vår makt for å finne ut hvordan Savile tilsynelatende kunne foreta overgrepene. Det er ingen tvil om at dette er en svært alvorlig sak. Du kan ikke se på det med noe annet enn forferdelse, sa Entwistle i parlamentet.

Jimmy Savile var en av BBCs største stjerner på 1970- og 1980-tallet. I tillegg samlet han inn store pengesummer til sykehus og andre veldedige formål. Han hadde fri adgang til to av sykehusene, der han også skal ha misbrukt unge pasienter.

Reagerte seint

Entwistle innrømmet at det hadde tatt BBC lang tid å gripe fatt i problemet, men at faren for å ødelegge politiets etterforskning hadde spilt en rolle.

Både Entwistle og andre BBC-sjefer har fått vanskelige spørsmål å svare på om hvorfor rykter om Savilles overgrep ikke ble undersøkt mens Savile var på høyden av sin karriere for 30–40 år siden.

På spørsmål i parlamentet om problemet med seksuelle overgrep mot barn var utbredt i BBC, svarte Entwistle: jeg har ikke nok kunnskap ennå til å kunne si om dette var en epidemi.

– Hovedspørsmålet for meg er hvilket omfang dette hadde, og for å kunne svare på det er den eneste mulige framgangsmåten å gå så dypt og bredt til verks som vi må.

Krisen BBC nå er oppe i er den alvorligste siden 2004 da både toppsjefen og styrelederen må gå etter at en uavhengig gransking slo fast at BBC feilaktig hadde påstått at daværende statsminister Tony Blair hadde pyntet på etterretningsrapporter for å rettferdiggjøre invasjonen i Irak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt