Hopp til innhold

Slik kan du unngå spionering på Facebook

Snart kan du kryptere samtalene dine på Facebook Messenger. – Dette applauderer vi, sier kommunikasjonsdirektøren i Datatilsynet.

Facebook Messenger åpner for kryptering av innhold

ÅPNER FOR KRYPTERING: 9 av 10 nordmenn mellom 16 og 35 år bruker meldingstjenesten Facebook Messenger. Nå åpner tjenesten for kryptering av innhold. Meldingstjenesten er en tilleggsfunksjon til Facebook, grunnlagt av Mark Zuckerberg (bildet).

Foto: Josh Edelson / Afp

Facebook Messenger, en av verdens største meldingstjenester, jobber med å lansere funksjonen «Secret Conversations», såkalte hemmelige samtaler. Dette skriver Dinside.

Ifølge Dinside skal tjenesten gjøre det mulig for brukere å kryptere tekst som sendes mellom to enheter, for eksempel mellom to mobiltelefoner. Blant annet vil det også bli mulig å sette tidsbegrensninger for hvor lenge meldingene skal være synlige i samtalen. Det vil foreløpig ikke være mulig å kryptere samtaler, bilder eller video.

Tjenesten er ennå ikke tilgjengelig for alle brukere, men er under utprøving hos et begrenset antall brukere.

Bejubles i Datatilsynet

– Dette er noe vi mener er viktig. Kryptering gir folk mulighet til trygg personlig kommunikasjon folk imellom. Det er et bra tiltak som vi applauderer, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Ifølge Skåra står valget mellom å gjøre informasjon lett tilgjengelig for politi og sikkerhetsmyndigheter og å beskytte enkeltpersoners privatliv.

– Vi kan forstå at det blir vanskeligere for politi og myndigheter å overvåke kriminelle, men bakdøren som skal holdes åpen for myndighetene kan også misbrukes av mange andre, sier Skåra.

Fordelene for enkeltpersoner og samfunnet som helhet overstiger langt de utfordringene politiet og sikkerhetsmyndighetene får med tilgang til informasjon, ifølge Skåra.

– De kriminelle finner uansett måter de kan kommunisere uoppdaget på, det er vi andre som blir offer for dårlig sikkerhet.

– Direkte følge av Snowden-saken

Facebook Messenger ikke er den første meldingstjenesten som gjør det mulig å kryptere innhold.

– Mye har vært relativt åpent med dårlig sikkerhet. Men flere og flere tjenester tilbyr nå sikker og god kryptering. Dette er en direkte konsekvens av Snowden-saken, som bidro til en oppvåkning. Folk er blitt mye mer opptatt av og ser betydningen av sikkerhet, sier Skåra.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren er det viktig at den nye tjenesten blir lett tilgjengelig.

– Tidligere har det vært komplisert og tungvint å kryptere innhold, og har stort sett blitt gjort av spesielt interesserte.

– Hvor bevisste er folk på hvilen informasjonen de deler i sosiale medier og over meldingstjenester?

– Mange tenker nok mest på hva som er enkelt, praktisk og lett tilgjengelig. Man glemmer at det man skriver kan analyseres og leses av mange. Mange er nok litt naive. Øker man sikkerheten minsker man samtidig sannsynligheten for id-tyverier, misbruk av personlige opplysninger og annen kriminalitet, sier Skåra.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad